Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου 2009

Διαβεβαιώσεις Μεντβέντεφ: Η κρίση δεν θα επηρεάσει τους South Stream και Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, λέει η Ρωσία

Τα σχέδια των αγωγών «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη» και «South Stream» είναι από τα πλέον σημαντικά τόσο για τη Ρωσία όσο και για την Ευρώπη, γι' αυτό και δεν θα επηρεαστούν από τις περικοπές της κρίσης, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, λίγο πριν υποδεχθεί στη Μόσχα τον Βούλγαρο ομόλογό του Γκεόργκι Παρβάνοφ.
Σε ερώτηση της βουλγαρικής τηλεόρασης για ενδεχόμενες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των αγωγών και του νέου βουλγαρικού πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε, ο κ. Μεντβέντεφ απάντησε ότι «ίσως κάποια μικρά σχέδια να πρέπει να τα εγκαταλείψουμε, όμως σε ό,τι αφορά μεγάλα, θεμελιώδη ζητήματα, οπωσδήποτε θα εργαστούμε».
Η προώθηση των σχεδίων του πετρελαιαγωγού «Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη» και του αγωγού φυσικού αερίου South Stream θα συζητηθεί κατά τη συνάντηση του...Μεντβέντεφ με τον Βούλγαρο ομόλογό του Παρβάνοφ, ο οποίος επισκέπτεται τη Μόσχα για να εγκαινιάσει στις 4 Φεβρουαρίου το «Έτος Βουλγαρίας» στη Ρωσία.
Αναφερόμενος στην πρόσφατη κρίση με το ρωσικό φυσικό αέριο, η οποία είχε ιδιαίτερα σοβαρές επιπτώσεις στη Βουλγαρία, ο Μεντβέντεφ είπε ότι πρέπει να αποφευχθεί στο μέλλον η εξάρτηση της ροής αερίου «από την πολιτική κατάσταση σε χώρα-διαμετακομιστή», προτείνοντας να υπάρξουν νέες συμφωνίες με τα ευρωπαϊκά κράτη, καθώς οι παλιές συμφωνίες και ο σημερινός Ενεργειακός Χάρτης αποδείχθηκαν αναποτελεσματικοί.
Μια άλλη κατεύθυνση για την αντιμετώπιση παρόμοιων προβλημάτων είναι, σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ, «η γρήγορη προώθηση νέων ενεργειακών οδών, όπως είναι και το σχέδια South Stream και North Stream, γιατί «εάν καταφέρουμε να διαφοροποιήσουμε τις παροχές, η Ευρώπη θα εξαρτάται σε σημαντικά μικρότερο βαθμό από τις ιδιοτροπίες του πολιτικού καθεστώτος στο ένα ή το άλλο κράτος».
Ο Μεντβέντεφ δήλωσε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να πουλά φυσικό αέριο στη Βουλγαρία μόνο μέσω της Gazprom, δηλαδή απευθείας και χωρίς μεσάζοντες. «Δεν χρειαζόμαστε κανέναν ενδιάμεσο» δήλωσε ο κ. Μεντβέντεφ, εμμένοντας στη θέση του ότι κατά κανόνα οι εταιρείες-μεσολαβητές εργάζονται για τα «συμφέροντα των χωρών-καταναλωτών» και όχι της ίδιας της Ρωσίας.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης