Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

Αγορές με διακρατικές συμφωνίες αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ

Το γνώριμο παιχνίδι των βραχυπρόθεσμων διπλωματικών και οικονομικών διευθετήσεων μέσω ανάθεσης εξοπλιστικών προγραμμάτων σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιχειρεί να επαναφέρει η κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτό συμβαίνει σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται αφενός από μια διαφοροποιημένη τουρκική προκλητικότητα σε όλα τα μέτωπα και αφετέρου από διεθνείς πιέσεις για αναθέσεις εξοπλιστικών παραγγελιών σε περίοδο οικονομικής δυσπραγίας.

Ανοίγοντας τη συζήτηση των εξοπλισμών προ δύο εβδομάδων, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Μεϊμαράκης ανέλαβε μια ασυνήθιστη πρωτοβουλία και δημοσιοποίησε μερικές «κρίσιμες» αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ, το οποίο είχε συνεδριάσει στις αρχές του έτους. Βάσει αυτών, η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία για τη σύναψη διακρατικής συμφωνίας η οποία θα προβλέπει την προμήθεια 6 φρεγατών και 15 ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης. Το κόστος της αγοράς αυτής, που μετακυλίεται στο μέλλον, υπολογίζεται ότι πλησιάζει τα 3 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, αφήνονται ανοικτά τα ενδεχόμενα για διακρατικές συμφωνίες με τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, εν όψει της προμήθειας νέου μαχητικού αεροσκάφους.

Η απόφαση για τις αγορές γαλλικών φρεγατών ερμηνεύεται κατ΄ αρχάς ως ανταπόδοση για τη γαλλική στάση στο Μακεδονικό κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, αλλά και ως προσπάθεια να εξασφαλιστεί μια ευνοϊκή στάση της Γαλλίας εν όψει των αποφάσεων της ΕΕ για τις χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα. Το έχουν ήδη επισημάνει στελέχη της αντιπολίτευσης, τα οποία με κοινοβουλευτικές τους παρεμβάσεις έχουν εξάλλου σημειώσει ότι, τη στιγμή που ετοιμάζεται μια νέα μεγάλη αγορά ελικοπτέρων, 12 άλλα ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης παραμένουν αναξιοποίητα. Πιο συγκεκριμένα: έξι ελικόπτερα στη βάση του Ναυτικού στον Μαραθώνα, που είχαν αγοραστεί εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων, δύο Super Ρuma της Πυροσβεστικής στο «Ελ. Βενιζέλος» και τέσσερα από τα ήδη παραγγελθέντα ΝΗ-90 τα οποία για άγνωστους λόγους δεν έχουν παραληφθεί.

Ταυτοχρόνως, η κυβέρνηση της ΝΔ τηρεί μια ασαφή στάση στο ζήτημα του υποβρυχίου «Παπανικολής», το οποίο δεν παραλαμβάνει και αλλάζει διαρκώς διαπραγματευτική τακτική στα ζητήματα πληρωμής. Η στάση αυτή έχει επανειλημμένως προκαλέσει αντιδράσεις των γερμανών κατασκευαστών και της κυβέρνησης του Βερολίνου, ενώ στο παρελθόν έχουν εκδηλωθεί και εκβιασμοί, με αντικείμενο τη λειτουργία και τις θέσεις εργασίας στα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά- κάτι που αναμένεται να συμβεί και πάλι.

Το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα, όμως η κυβέρνηση φαίνεται ότι εξετάζει τις δυνατότητες ώστε να το παρακάμψει και να ανοίξει έναν νέο κύκλο συζήτησης με τη γερμανική πλευρά, με θέμα την προμήθεια του νέου μαχητικού (την οποία επίσης προανήγγειλε ο κ. Μεϊμαράκης, λέγοντας ότι η παραγγελία θα πρέπει να γίνει εντός του 2009).

Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και η κυβέρνηση δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους ως προς την προέλευση του νέου μαχητικού, όμως είναι γνωστές οι κατά καιρούς συζητήσεις με την κυβέρνηση του Βερολίνου, οι οποίες σύντομα θα αναζωπυρωθούν.

Αντίστοιχο ενδιαφέρον είναι γνωστό ότι υπάρχει και από την αμερικανική πλευρά, η οποία επίσης αποζητεί νέες παραγγελίες για εργοστάσια της πολεμικής της βιομηχανίας. Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν αναμένεται να κινηθεί σε διαφορετικό μήκος κύματος, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι έχει ήδη προγραμματιστεί ταξίδι του κ. Μεϊμαράκη στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον τον επόμενο μήνα. «Η Ελλάδα έχει όφελος να έχει μια σταθερή πολιτική,διαφανείς και σταθερές διαδικασίες και το εξοπλιστικό της πρόγραμμα να είναι αποτέλεσμα ενός σοβαρού σχεδιασμού και διαδικασιών, οι οποίες είναι διαφανείς και όχι να γίνονται συμφωνίες κάτω από το τραπέζι είτε με τους Γάλλουςείτε με τους Γερμανούς,οι οποίοι δήθεν θα μας βοηθήσουν σε κάποιο εθνικό θέμα» τόνισε η εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ για θέματα Αμυνας κυρία Βάσω Παπανδρέου στο Κανάλι 1 του Πειραιά
Πηγή: http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης