Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Με τον Μάθιου Νίμιτς συναντάται η Ντ. Μπακογιάννη






Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται η υπουργός Εξωτερικών, όπου θα έχει επαφές με αξιωματούχους του ΟΗΕ. Θα δει και τον μεσολαβητή για το Σκοπιανό. Ικανοποίηση από τη συνάντηση με τη Χ. Κλίντον.

Σε καλό κλίμα η συνάντηση Σε καλό κλίμα η συνάντηση Η βούληση για εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης χαρακτηρίζει τη νέα συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών, η οποία εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένη μετά τη συνάντηση με την αμερικανίδα ομόλογό της.

«Στις επαφές μου με την νέα αμερικανική διοίκηση είχα την ευκαιρία να συζητήσω μια πολύ ευρεία γκάμα θεμάτων, τα οποία ξεκινούν από τα θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως είναι οι ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, και θέματα αφετέρου ευρύτερου ενδιαφέροντος, όπως είναι η Μέση Ανατολή, και όπως αντιλαμβάνεστε, έχοντας την προεδρία του ΟΑΣΕ, θέματα τα οποία αφορούν στον Καύκασο και στις συνομιλίες τις οποίες επιδιώκουμε να ζητήσουμε με τη Ρωσία, μέσα στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ και των λοιπών εταίρων για την ευρωπαϊκή στρατηγική του μέλλοντος" δήλωσε η κυρία Μπακογιάννη.

Η ίδια πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες ήταν θετικές, σε ιδιαίτερα καλό κλίμα και εποικοδομητικές επί της ουσίας. Τόνισε ότι η Χίλαρι Κλίντον ήταν πάρα πολύ σαφής, καθώς μίλησε για μια σχέση στρατηγικής σημασίας, η οποία θα μεταφερθεί κιόλας σε πολύ συγκεκριμένες ομάδες εργασίες, οι οποίες θα επεξεργάζονται και θα συζητούν ορισμένα θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και τις δύο χώρες. Όπως είπε η υπουργός, η ομόλογός της πρότεινε από πλευράς των ΗΠΑ να υπάρξει η διεύρυνση αυτής της στρατηγικής σχέσης και συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, σε ιδιαίτερα θέματα, όπως αυτά που απασχολούν τον ΟΑΣΕ, θέματα που αφορούν στα Βαλκάνια και θέματα που αφορούν στη Μέση Ανατολή».

Απαντώντας σε ερωτήσεις ξένων δημοσιογράφων έξω από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για το εάν συζήτησε με την κυρία Κλίντον το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, η υπουργός απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι «συζητήθηκαν οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και πώς διαγράφεται το μέλλον των Βαλκανίων, χωρίς όμως να υπεισέλθουμε σε συγκεκριμένα ζητήματα». Το θέμα ετέθη στο γεύμα εργασίας με τον τρίτο στην ιεραρχία, υφυπουργό Εξωτερικών Μπιλ Μπερνς.

Σε άλλη ερώτηση, σχετικά με το Κυπριακό, η υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι συζητήθηκε και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα ενθαρρύνει σθεναρά τις δυο πλευρές να προχωρήσουν με τις διαπραγματεύσεις, και ελπίζουμε ότι αυτές θα είναι καρποφόρες».

Από την πλευρά της η Χ. Κλίντον τόνισε ότι υποδέχεται μια φίλη στην Ουάσιγκτον και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Δεν είναι άγνωστη ούτε στην πόλη, ούτε στο υπουργείο. Είναι τιμή για μένα που σας υποδέχομαι εδώ με την νέα μου ιδιότητα» υπογράμμισε.

Μετά τη συνάντησή της με την κ. Κλίντον, η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μπιλ Μπερνς, και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Στάινμπεργκ.

Η κυρία Μπακογιάννη, η οποία έφθασε, χθες, στη Νέα Υόρκη, προερχόμενη από την Ουάσιγκτον, αναμένεται να επισημάνει στον ΟΗΕ ιδιαίτερα την προσπάθεια της Ελληνικής Προεδρίας για ενίσχυση της αποστολής και του ρόλου του Οργανισμού στη διαχείριση κρίσεων. Πριν την ομιλία της, η κ. Μπακογιάννη θα συναντηθεί με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ασφαλείας, μόνιμο αντιπρόσωπο της Ιαπωνίας, Γιουκίο Τακάσου.

Επίσης, σήμερα αργά το βράδυ (ώρα Ελλάδας), η Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον ειδικό απεσταλμένο του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών στις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς. Στη συνέχεια, η κ. Μπακογιάννη θα έχει συνάντηση με τη μόνιμη αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης