Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2009

Ανασταλτικός παράγοντας η διέλευση από την Τουρκία

Η Τουρκία απαιτεί να αποκομίσει τα μέγιστα πολιτικά και οικονομικά οφέλη από το ρόλο της ως διαμετακομιστή του αζέρικου αερίου προς τις αγορές της Δύσης.


Χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα ήταν οι συναντήσεις που έγιναν χθες σε επίπεδο υπουργών και εταιρειών για επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν. Το ελληνικό αίτημα για πώληση 1 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, γίνεται μεν αποδεκτό από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν.

Ωστόσο, η έναρξη διαπραγματεύσεων για την οριστικοποίηση της συμφωνίας, προσκρούει στο ότι ούτε το Αζερμπαϊτζάν ούτε και η Ελλάδα έχουν συμφωνήσει με την Τουρκία για τους όρους διέλευσης του φυσικού αερίου από το δίκτυο της γειτονικής χώρας, που αποτελεί και τη μοναδική δίοδο προκειμένου το αζέρικο αέριο να καταλήξει στις αγορές της Δύσης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εκκρεμότητα αυτή, αποτελεί και τον κύριο ανασταλτικό παράγοντα για την προώθηση του έργου του Ελληνο-Ιταλικού αγωγού, αλλά και για σχέδια ευρύτερης σημασίας, όπως ο αγωγός Νabucco, για τον οποίο ενδιαφέρεται πρωτίστως η Ε.Ε.
Από ελληνικής και ιταλικής πλευράς επιδιώκεται το πρόβλημα της διέλευσης του φυσικού αερίου από το τουρκικό δίκτυο, να λυθεί με την υπογραφή τετραμερούς συμφωνίας, Ιταλίας, Ελλάδας, Τουρκίας, Αζερμπαϊτζάν.

Ωστόσο, ελάχιστη πρόοδος έχει γίνει προς την κατεύθυνση αυτή την τελευταία διετία. Γίνεται δε όλο και περισσότερο εμφανές, ότι η Τουρκία επιδιώκει να αποκομίσει τα μέγιστα πολιτικά και οικονομικά οφέλη από το ρόλο της ως διαμετακομιστή του αζέρικου αερίου προς τις αγορές της Δύσης. Μάλιστα, πρόσφατα συνέδεσε τη συνεισφορά της στο θέμα αυτό, με το άνοιγμα του κεφαλαίου για την ενέργεια, στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

Οι συμφωνίες

Με τα δεδομένα αυτά, το κείμενο που υπέγραψε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, με τον Αζέρο ομόλογό του, Ταρίκ Αλίεφ, περιορίστηκε στο επίπεδο ενός μνημονίου κατανόησης (memorandum of understanding) για τη συνεργασία των δύο χωρών στο τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σε γεύμα εργασίας που ακολούθησε και στο οποίο παρακάθισε και ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Φώλιας, οι δύο υπουργοί έκαναν μία ανασκόπηση των σχέσεων των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο και συζήτησαν τρόπους για την περαιτέρω ανάπτυξή τους, με έμφαση στον τομέα του φυσικού αερίου.

Επίσης, χθες, συναντήθηκαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου, με τον υπουργό Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, Ταρίκ Αλίεφ και τον επικεφαλής της αζέρικης εταιρείας φυσικού αερίου Socar στα γραφεία της ΔΕΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αζέρικη πλευρά συμφώνησε για πώληση επιπλέον ποσοτήτων αερίου στην Ελλάδα. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι για την έναρξη διαπραγματεύσεων επί της ουσίας για τις επιπλέον ποσότητες που μπορεί να φτάσουν και τα 2 δισ. κυβικά ετησίως, θα πρέπει να προηγηθεί συμφωνία με την Τουρκία για τους όρους διέλευσης του αζέρικου αερίου προς την Ελλάδα.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης