Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Γκρούεφσκι: «Δεν υπάρχει διάθεση συμβιβασμού από την Ελλάδα»


«Προτεραιότητά μας είναι η χώρα να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.»


«Δεν υπάρχει διάθεση για συμβιβασμό από ελληνικής πλευράς στο ζήτημα της ονομασίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, σε συνέντευξή του στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, «Sitel».

Ο κ. Γκρούεφσκι συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα ζητά πλήρη αλλαγή σε όλα. «Η θέση τους και οι παρατηρήσεις τους επί της τελευταίας πρότασης του διαμεσολαβητή ήταν προς αυτή την κατεύθυνση, ότι δηλαδή πρέπει να προχωρήσουμε στην αλλαγή της εθνικής ταυτότητας, της ονομασίας της γλώσσας, της ονομασίας του έθνους, του Συντάγματος της χώρας, των διαβατηρίων, ενώ η χρήση της ονομασίας να μην γίνεται μόνον εκεί όπου χρησιμοποιείται το FYROM μέχρι σήμερα, αλλά παντού και στις διμερείς σχέσεις με τις άλλες χώρες, και στις πολυμερείς σχέσεις, αλλά και εκτός και εντός της χώρας. Δηλαδή και εδώ να κατονομαζόμαστε με το νέο όνομα. Αυτή είναι η θέση τους και σε αυτή δύσκολα κάποιος μπορεί να εντοπίσει κάποιον συμβιβασμό ή βούληση για συμβιβασμό.

Οι συνομιλίες συνεχίζονται. Ευελπιστώ ότι, μετά τις εκλογές, η Ελλάδα θα αντλήσει δυνάμεις ώστε να αρχίσει να σκέπτεται σοβαρά την εξεύρεση λύσης, διότι εμείς επιζητούμε λύση. Προτεραιότητά μας είναι η χώρα να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Είμαστε έτοιμοι για συμβιβασμό, όχι όμως για κάτι που δεν μοιάζει διόλου με συμβιβασμό», ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Σχετικά με το ενδεχόμενο ανέγερσης αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι οι πρωτοβουλίες για την κατασκευή μνημείων και αγαλμάτων στο κέντρο της πόλης ανήκουν στον ομώνυμο περιφερειακό δήμο της πρωτεύουσας.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, ανέφερε ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από το Δήμο «Κέντρο» των Σκοπίων, «εξετάζεται η κατασκευή 17 αγαλμάτων και μνημείων, εκ των οποίων μόνον το ένα ανήκει στην αρχαία περίοδο -του Μ. Αλέξανδρου- ενώ όλα τα υπόλοιπα δεν έχουν καμία σχέση με την αρχαιότητα».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης