Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Ευρώπη προς Αλβανία: Επιστρέψτε την εκκλησιαστική περιουσία

Να επιστραφούν τα κλεμμένα άμεσα


Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή κοινότητα χριστιανικών εκκλησιών ζήτησε από την κυβέρνηση της Αλβανίας να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό τις εκκλησίες, τις μονές και τα τεμένη που δημεύθηκαν στη διάρκεια της 40ετους διακυβέρνησης του Ενβέρ Χότζα.
Το προεδρείο του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC), με έδρα τη Γενεύη, στο οποίο ανήκουν ευρωπαϊκές προτεσταντικές, ορθόδοξες, αγγλικανικές και παλαιοκαθολικές εκκλησίες εκφράζει ανησυχία «επειδή μεγάλο μέρος της περιουσίας που κατασχέθηκε την περίοδο του κομμουνισμού, έπειτα από 18 χρόνια δημοκρατίας ακόμη δεν έχει επιστραφεί στις εκκλησίες και τις θρησκευτικές κοινότητες».

Το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Εκκλησιών απηύθυνε το αίτημα μετά τη συνάντηση του δεκαμελούς προεδρείου της στην αλβανική πρωτεύουσα, τα Τίρανα, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ.
Στην ανακοίνωση του CEC αναφέρεται ότι... αλβανική κυβέρνηση καλείται να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην επιστροφή των περιουσιών στους νόμιμους ιδιοκτήτες συμπεριλαμβανομένων των μοναστηριών, των εκκλησιών και των τζαμιών.
Στο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Εκκλησιών δεν συμμετέχουν μουσουλμανικές κοινότητες, αλλά υπάρχει συνεργασία μαζί τους σε ζητήματα κοινού θρησκευτικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος.
Ο Ενβέρ Χότζα, κομμουνιστής ηγέτης της αντίστασης κατά της γερμανικής κατοχής τον καιρό του πολέμου, ηγέτης της Αλβανίας από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι τον θάνατό του το 1985 και θαυμαστής του Στάλιν και του Μάο Τσετούνγκ το 1967 απαγόρευσε κάθε θρησκευτική δραστηριότητα και ανακήρυξε την Αλβανία ως το πρώτο επισήμως άθεο κράτος. Κατέστρεψε κέντρα λατρείας όλων των θρησκειών ή τα μετέτρεψε σε μουσεία ή γραφεία του κόμματος.
Σύμφωνα με το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, από την πτώση του κομμουνισμού και την εδραίωση του πολυκομματικού συστήματος στην Αλβανία, έχουν κτιστεί περισσότερες από 50 εκκλησίες, σε 70 μονές και άλλα μνημεία έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές και 160 εκκλησίες επισκευάστηκαν.
Ωστόσο, από το CEC δεν δίνονται ακριβή στοιχεία για την περιουσία που δεν έχει ακόμη επιστραφεί.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης