Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Μπακογιάννη: Εμείς φταίμε για τη διεθνή εμφάνιση της χώρας...

Δεν ξεκινάς από εσένα την ίδια

κυρία Μπακογιάννη την επίρριψη ευθυνών;


Στους παράγοντες που επηρεάζουν τη διεθνή εικόνα μιας χώρας αναφέρθηκε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, χαιρετίζοντας τις εργασίες του Συνεδρίου του «Greek Politics Specialist Group», με θέμα «Εικόνες κρατών σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον: δυνατότητες και προοπτικές για την Ελλάδα».
Η κ. Μπακογιάννη σημείωσε πως η εικόνα των κρατών δεν στιγμιαίο αποτέλεσμα και απέρριψε τις θεωρίες συνωμοσίας, σύμφωνα με τις οποίες κάποιοι κύκλοι επιθυμούν να βλάψουν την εικόνα μιας χώρας.
Κατά το χαιρετισμό της, η υπουργός Εξωτερικών έφερε το παράδειγμα της Αθήνας, συγκρίνοντας την διεθνή εικόνα της πόλης την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων με αυτήν που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων του περασμένου Δεκεμβρίου.

«Θυμάμαι πάρα πολύ καλά - εγώ ήμουν Δήμαρχος Αθηναίων εκείνη την εποχή- τους ατελείωτες αγώνες τις προσπάθειες που κάναμε για το 2004. Εικοσιτέσσερις συνεντεύξεις σε μια ημέρα στις ΗΠΑ, να παρουσιάσουμε την Αθήνα καθαρή, ασφαλή, όμορφη, φιλόξενη. Ως αποτέλεσμα της δημόσιας εικόνας των Ολυμπιακών Αγώνων, ο τουρισμός της Αθήνας αυξήθηκε. Για πρώτη φορά, οι τουρίστες δεν πηγαίναν μόνο στα νησιά, αλλά πηγαίναν και στην Αθήνα. Η Αθήνα των Χριστουγέννων. Η Αθήνα, η πόλη η οποία παρουσιάστηκε και είχε την εικόνα την οποία επιθυμούσαμε, το αποτέλεσμα θετικό. Δεκέμβριος 2008. Η Αθήνα που καίγεται, που έχει πρόβλημα που χτυπιέται, το πανό στην Ακρόπολη. Είχα πει και στην Βουλή ότι αυτοί που ανέβασαν το πανό στην Ακρόπολη θα έπρεπε να σκεφτούν το μέγεθος της ζημιάς που προκαλούν στη χώρα. Όσο και να επενδύσει κανείς, όσο και να αγωνιστεί για την δημόσια εικόνα της χώρας, ένα τέτοιο πανό μπορεί να σου καταστρέψει ολόκληρη την προσπάθεια», παρατήρησε μεταξύ άλλων η κ. Μπακογιάννη.
«Δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι οι οποίοι ξυπνούν και κοιμούνται προσπαθώντας να κάνουν ζημιά στην διεθνή εικόνα μιας χωρας», τόνισε απορρίπτοντας τις θεωρίες συνομωσίας, και πρόσθεσε: «Στην Ελλάδα έχουμε μια ολοκληρωμένη δημοκρατία, με θεσμούς που λειτουργούν, που επιτρέπουν την ελευθερία του Τύπου, του λόγου και έχουμε την τύχη να καρπωνόμαστε τις προσπάθειες και τους αγώνες πολλών που αγωνίστηκαν πριν από μας. Η Ελλάδα αποτελεί ισότιμο μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλην όμως η δημόσια εικόνα της έχει περάσει από καλές και κακές στιγμές».
«Ποιος δημιούργησε τις καλές και τις κακές στιγμές; Εμείς. Εμείς, μόνοι μας. Εμείς υπάρχουμε. Εμείς, οι οποίοι πρέπει να στηρίξουμε τη χώρα μας, εμείς που πρέπει να προωθήσουμε τη χώρα μας διεθνώς, εμείς που πρέπει να προστατεύσουμε τη χώρα μας από εικόνες που αδικούν την ουσία», υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη. «Διότι πράγματι, δεν χαρακτηρίζει αυτό το 20ήμερο του Δεκεμβρίου την Αθήνα. Δεν είναι η Αθήνα έτσι κάθε μέρα. Υπήρξε μια συγκεκριμένη περίοδος που αντιμετωπίσαμε ένα πρόβλημα. Θα χρειαστεί όμως καιρός για να αλλάξουμε την εικόνα η οποία δημιουργήθηκε διεθνώς, αλλά και το κόστος το οικονομικό που πληρώνει η Αθήνα σήμερα. Ίσως συνειδητοποιώντας πόσο σημαντική είναι η εικόνα μιας χώρας, μπορέσουμε να την προστατεύσουμε καλύτερα», σημείωσε.
Κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην επιρροή των Μαζικών Μέσων Ενημέρωσης, η υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι «οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις των δύο τελευταίων αιώνων άλλαξαν ριζικά τον τρόπο επικοινωνίας και ενημέρωσης και έφεραν στην καθημερινότητά μας νέα, εξελιγμένα μέσα που κατάφεραν να αντιστέκονται λιγότερο στην ταχύτητα της σκέψης, επιτρέποντας την γρήγορη και άμεση εξωτερίκευση των ιδεών μας».
«Τα ΜΜΕ θεωρούνται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξωτερική πολιτική των κρατών - μελών της διεθνούς κοινότητας και επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την εικόνα που έχει ο κόσμος για ένα ξένο κράτος, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να έχουν προσωπική εμπειρία ή άμεση επαφή με τις χώρες. Η εικόνα μιας χώρας είναι αποτέλεσμα της γεωγραφικής της θέσης, της ιστορίας της, του πολιτισμού της, των διασήμων προσωπικοτήτων της, αλλά κυρίως βεβαίως των επίσημων θέσεων και απόψεων που συστηματικά εκφράζει και υποστηρίζει στις σχέσεις με τα άλλα κράτη και τους λοιπούς φορείς», σημείωσε χαρακτηριστικά και ως ενδεικτικό παράδειγμα ανέφερε την κάλυψη της εκλογής του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, η οποία, είπε, απέδειξε την δύναμη της εικόνας στην εποχή μας:
«Η εικόνα που προβλήθηκε από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης σε όλα τα κράτη του κόσμου ήταν τελικά τόσο ισχυρή που στάθηκε ικανή, έστω για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται πολλές κοινωνίες και προσεγγίζουν τις ΗΠΑ».
Όπως είπε η υπουργός Εξωτερικών, η εικόνα των κρατών δεν στιγμιαίο αποτέλεσμα. «Δεν είναι μέγεθος μετρήσιμο που μπορεί να αλλάξει εύκολα από τη μία μέρα στην άλλη. Η εικόνα ενός κράτους, τελικά, έχει και διάρκεια και συνέχεια. Τα κράτη συγκεντρώνουν ένα άθροισμα συγκεκριμένων ιδιοτήτων, πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων που όταν παγιωθούν στην συλλογική μνήμη, δύσκολα αλλάζουν», παρατήρησε.

Πηγή: http://kostasxan.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης