Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

Νέα στοιχεία για εγκλήματα πολέμου στην Κύπρο

Εβδομήντα Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι εκτελέστηκαν με εντολή του Τούρκου ταγματάρχη, Μεχμέτ Γιουνγκιορμούς το 1974, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Καθημερινή», που επικαλείται μαρτυρία Τούρκου στρατιώτη.

Η είδηση έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά την ομολογία, την οποία στη συνέχεια ανακάλεσε, του Τούρκου ηθοποιού, Ατίλα Ογκάτς, ότι εκτέλεσε 10 Ελληνοκύπριους φαντάρους κατά την εισβολή του Αττίλα το 1974 στο νησί. Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», ο Μ. Γιουνγκιορμούς, ο οποίος την περίοδο εκείνη ήταν διοικητής και επικεφαλής της 1ης Μοίρας του 21ου Συντάγματος Πυροβολικού, έδωσε διαταγή να εκτελεστούν οι 70 Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι, που είχαν συλληφθεί στο χωριό Άσσια τον Αύγουστο του 1974. Σήμερα, το χωριό βρίσκεται στο κατεχόμενα.

Μάλιστα, ο Τούρκος ταγματάρχης ζήτησε από τους ανωτέρους του, μέσω ασυρμάτου, οδηγίες για τους αιχμαλώτους. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η απάντηση που πήρε ήταν «Φορτώστε τους στο τρένο!». Τη διαταγή εκτέλεσαν ο λοχαγός Ερτζάν Σαντίκ και δύο υπαξιωματικοί, οι οποίοι πυροβόλησαν τους αιχμαλώτους με όπλα τύπου Τόμσον. Ακολούθως, τους έθαψαν σε τρία πηγάδια στην περιοχή Ορνίθι κοντά στο χωριό Αφάνεια, το οποίο επίσης βρίσκεται στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι Τουρκοκύπριος από την Αφάνεια επιβεβαίωσε τα όσα διαδραματίστηκαν. Παράληλλα, στο τηλεοπτικό κανάλι, ΜΕGA Kύπρου, ο Μάριος Ασσιώτης δήλωσε τη Δευρέρα ότι ο πατέρας του, ο οποίος πέθανε πριν από δύο χρόνια, ήταν αυτόπτης μάρτυρας της εκτέλεσης των 70 Ελληνοκυπρίων. Κατά το Μ. Ασσιώτη, ο πατέρας του, τον οποίο πήραν για τρεις μήνες αιχμάλωτο στην Τουρκία, μετά την απελευθέρωση του είχε δώσει κατάθεση στις αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής κυβέρνησης.

(Πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης