Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΩΝ 32 ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ B. OBAMA

Γράφει ο/η Greek American News Agency
11.02.09
epistoli_32_cogresman.jpg

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ και ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ 32 ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ

Η επιστολή προς τον Αμερικανό πρόεδρο είναι στο ίδιο ύφος και style όλων των προηγούμενων που επίσης έχουν αποσταλεί προς τον νεοκελεγέντα Αμερικανό πρόεδρο αμέσως μετά την εκλογή του, και θίγει τα γνωστά θέματα που προωθεί καλή τη πίστη μια μικρή ομάδα Ελληνοαμερικανών και κυρίως η γνωστή ομάδα ΑμερικανόΚυπρίων {ΠΑΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΑΣ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ, & ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΓΙΑΡΗΣ}.

Χωρίς περαιτέρω σχόλια και αναλύσεις επισημαίνεται ότι:

1 Η επιστολή υπογράφεται από μέλη του Κογκρέσου (ή Βουλής των αντιπροσώπων )- και όχι της Γερουσίας.

2 Εκτός από τους γνωστούς Ελληνικής καταγωγής κ.κ. Ζάκ Σπέϊς, Τζόν Σαρμπάνη, Κώστα Μπιλιράκι, Νίκη Τσόγκα,Ντίνα Τίτους, και Σουζάνα Κοσμάς, όλοι οι υπόλοιποι δεν είναι Έλληνες αλλά υποστήρζουν κατά διαστήματα τα ελληνικά θέματα.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Το πλήρες κείμενο της σημαντικής αυτής επιστολής προς τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Ορθοδοξία και τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, την Κύπρο, τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, τα Σκόπια και τη Visa, έχει ως ακολούθως.

«Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,

Συγχαρητήρια για την ιστορική σας νίκη! Προσβλέπουμε να συνεργασθούμε μαζί σας, στις προσεχείς μέρες, σε πολλά θέματα σπουδαιότητας για την χώρα μας. Η επιστολή μεταφέρει ειδικά την ειδική μας εκτίμηση για την ευαισθησία σας, που εσείς και ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν έχετε επιδείξει στο παρελθόν, για θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την Κύπρο, μέσα στο καθόλα πλαίσιο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής έναντι της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στις 17 Μαΐου 2007, σε ομιλία σας, στο 23ο Ετήσιο Συνέδριο, για θέματα σχετιζόμενα με την Κύπρο, Ελληνικά και την Ορθοδοξία, στην Ουάσιγκτον, εσείς επαναβεβαιώσατε την σθεναρά υποστήριξή σας, για μια δίκαια λύση στο Κυπριακό πρόβλημα και εκφράσατε ίση εκτίμηση για την σύμμαχό μας την Ελλάδα. Εμείς πιστεύουμε πώς η επίλυση αυτών των προβλημάτων σχετίζεται με τις θρησκευτικές ελευθερίες και τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των Ορθοδόξων Χριστιανών, την κατοχή και τον διαμελισμό της Κύπρου, τις δραστηριότητες της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος και την εξεύρεση ενός δίκαιου ονόματος στην ΠΓΔΜ, που θα προωθήσουν τα αμερικανικά συμφέροντα σε μια κρίσιμη περιοχή του κόσμου. Ελπίζουμε ότι η Κυβέρνησή σας θα ανταποκριθεί στην πολιτική και θα οριστικοποιήσει τις προσωπικές σας θέσεις που εσείς και ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν έχετε λάβει πριν, πάνω σ' αυτά τα σημαντικά θέματα.

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Στις 26 Νοεμβρίου 2006, εσείς και ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν, μαζί με 73 Γερουσιαστές, αποστείλατε επιστολή στον Πρόεδρο Μπους απαιτώντας υποστήριξη για την θρησκευτική ελευθερία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Εκτιμούμε την μακρά σας υποστήριξη προς την Χριστιανική Ορθοδοξία και το ενδιαφέρον σας, εκδηλωθέν στην επιστολή του Νοεμβρίου 2006, ότι «η πολιτική της Τουρκικής Κυβέρνησης αποτελεί μια σοβαρή απειλή για το μέλλον του Οικουμενικού Πατριαρχείου». Χαιρετίζουμε που εσείς και ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν καλέσατε την Τουρκία να αποκαταστήσει πλήρη δικαιώματα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, συμπεριλαμβανομένων και των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Παραμένουμε ενοχλημένοι από την συνεχιζόμενη άρνηση του τουρκικού κράτους να σεβασθεί τα βασικά δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η άρνηση αποτελεί μια αδιαφορία των υποχρεώσεων της Τουρκίας προς την διεθνή νομοθεσία και στα εθιμικώς κρατούντα, στο να διατηρήσει και να προστατεύσει αυτή την αρχαία Χριστιανική Έδρα. Επισημάναμε ότι με την σύνδεση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2003, καθώς και με το διαπραγματευτικό πλαίσιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση του 2005, η Τουρκία θα πρέπει να ανταποκριθεί στα κριτήρια σχετικά με τις θρησκευτικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Αποτυχία στο να το κάνει αυτό αποτελεί ένα μεγάλο εμπόδιο για τις φιλοδοξίες της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και την εξομάλυνση των σχέσεων με την Ελλάδα. Χαιρετίζουμε εσάς και την επιθυμία σας να μιλήσετε για την υποστήριξη της Χριστιανικής Ορθοδοξίας.

ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Επιδοκιμάζουμε την αφοσίωσή σας να ασκήσετε τον ηγετικό ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στις διαπραγματεύσεις για μια δίκαιη λύση στην Κύπρο. Για περισσότερο από τρεις δεκαετίες, ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν έχει εκφράσει την διακαή του υποστήριξη, για τον τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής της Κύπρου. Συμφωνούμε πώς μια λύση στο Κυπριακό πρόβλημα πρέπει να επιτευχθεί, με βάση την γραμμή της ανεξαρτησίας της χώρας σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Ως προς αυτό, το περισσότερο μέρος της δουλειάς, για ομόσπονδη Κύπρο, αποτελούμενη από μια απλή υπηκοότητα και δυο πολιτικά ίσες Κοινότητες έχει καθορισθεί στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στις Συμφωνίες Υψηλού επίπεδου του 1977 και 1979.

Σας ενθαρρύνουμε να υποστηρίξετε μια διαπραγματεύσιμη λύση για την Κύπρο, η οποία θα τερματίσει την τουρκική κατοχή στο Βόρειο μέρος της Κύπρου και θα επιδιορθώσει την τραγική διαίρεση του Νησιού, ενώ συνάμα θα ανοίξει την οδό για ευημερία και ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή. Οι πρόσφατες συνεχιζόμενες συνομιλίες για ενοποίηση μεταξύ του Πρόεδρου Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου Ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προσφέρουν μια πραγματική βάση για μια τέτοια λύση.

Για την προώθηση αυτών των συνομιλιών, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στο να βοηθήσουν τον Κυπριακό Λαό για την επανάκτηση της ιδιοκτησίας της διαδικασίας ενοποίησης και διασφάλισης των Κυπρίων να έλθουν σε μια συμφωνία με δική τους επιλογή. Μια τέτοια διαδικασία συμπεριλαμβάνεται στη συμφωνία, που επιτεύχθηκε στις 8 Αυγούστου 2006 μεταξύ του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου και του Τουρκοκύπριου Ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και επισημαίνουμε, ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων ομόφωνα ψήφισε το Ψήφισμα 405 υποστήριξης αυτής της συμφωνίας, δια βοής το 2007. Πιστεύουμε ότι η διαδικασία που διαλαμβάνεται στο ψήφισμα είναι επίσης με την ίδια γραμμή που εκφράσθηκε, το 2007, στην ομιλία ότι οποιαδήποτε λύση στο Κυπριακό πρόβλημα πρέπει να βασίζεται στο Νόμο, στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ, που ψηφίσθηκαν για την Κύπρο και στις αρχές και τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κύπρο, η οποία είναι μέλος.

Από την στιγμή που η μερική άρσης των περιορισμών της διέλευσης προς και από τις κατεχόμενες περιοχές του 2003, ο Κυπριακός λαός πρέπει να αντιπαρέλθει αυτό τον περιορισμό, στη πράσινη γραμμή, πετυχαίνοντας πως πάνω από 13 εκατομμύρια άτομα την διέσχισαν. Μια λύση στο Κυπριακό πρόβλημα θα επιτρέπει όλους τους Κύπριους να απολαύσουν τα πλήρη ωφελήματα που μόνο μια επανένωση μπορεί, συμπεριλαμβανομένης και του να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με δική τους ειρηνική προσέγγιση, οι Κύπριοι έχουν επιδείξει την επιθυμία για την επανένωση της χώρα τους. Πρέπει να σημειωθεί, πως, πολύ συχνά, οι πιο δύσκολες απαιτήσεις, που παρουσιάζονται στις συνομιλίες επανένωσης, αντιπροσωπεύουν τα συμφέροντα του τουρκικού στρατού. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επηρεάσει σημαντικά τον τουρκικό στρατό και πρέπει να ασκήσουν την επιρροή τους προς υποστήριξη της διαδικασίας ενοποίησης, που διαπραγματεύεται από Κυπρίους για λογαριασμό των Κυπρίων. Μια λύση στο Κυπριακό πρόβλημα θα δώσει μεγάλη ώθηση στις φιλοδοξίες της Τουρκίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΑΙΓΑΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ

Αυτή την στιγμή, επικρατεί ένταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, στο Αιγαίο Πέλαγος, ενώ υπάρχουν οι συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες που αποσκοπούν στην βελτίωση των σχέσεων μεταξύ δύο συμμάχων. Η ένταση αυτή πηγάζει από την επιθετικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, στην οποία περιλαμβάνεται και επίδειξη δυνάμεως και απειλής κατά της Ελλάδας, η οποία εφαρμόζει συγκεκριμένες διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών, που θεωρούνται αιτία πολέμου. Σας προτρέπουμε να πιέσετε την Τουρκία, όπως εγκαταλείψει την επίδειξη δυνάμεως χάριν της διπλωματικής διαδικασίας. Και πάλι, πρόκειται για υπόθεση στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί από την Τουρκία να επιδείξει πρόοδο με την Ελλάδα, με σκοπό να ικανοποιήσει τα κριτήρια της ΕΕ.

ΠΓΔΜ

Χαιρετίζουμε την αρχική συνυποστήριξή σας προς το Ψήφισμα 300 της Γερουσίας, του 110ου Κογκρέσου, που καλεί την ΠΓΔΜ να σταματήσει την διανομή υλικού, που παραβιάζει την Ενδιάμεση Συμφωνία του ΟΗΕ, μεταξύ ΠΓΔΜ και της Ελλάδας σχετικά «με τις εχθρικές δραστηριότητες ή την προπαγάνδα». Το Ψήφισμα περαιτέρω καλεί την ΠΔΓΜ να συνεργασθεί με τους στόχους της πολιτικής του ΟΗΕ για την ανεύρεση ενός αμοιβαίου αποδεκτού ονόματος για την ΠΔΜ. Οι προσπάθειές σας στην Γερουσία υποστηρίχθηκαν ευρέως από 119 δικομματικά μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, που υποστήριξαν το Ψήφισμα 356 της Βουλής των Αντιπροσώπων, που καλεί την ΠΓΔΜ να συμμορφωθεί με την Ενδιάμεση Συμφωνία. Προσβλέπουμε στην Κυβέρνησή σας υποστήριξης της διαδικασίας, που διαλαμβάνεται στην Ενδιάμεση Συμφωνία, σύμφωνα με τα Ψηφίσματα S300 και HR 356.

Προς αυτή την κατεύθυνση, σημειώνουμε ότι η Ελλάδα έχει ήδη κάνει μια μεγάλη επίδειξη καλής θελήσεως συμφωνώντας* ότι η λέξη «Μακεδονία», στο μελλοντικό όνομα της ΠΔΜ, είναι αποδεκτή, καθόσο απαρτίζεται με μερικές γεωγραφικές διευκρινίσεις, που θα καταστήσουν ξεκάθαρό, ότι δεν υπάρχουν σχέδια υποστήριξης της ΠΓΔΜ στα ιστορικά σύνορα της Ελληνικής επαρχίας της Μακεδονίας. Ενώ η Ελλάδα επιθυμεί να υποστηρίξει την ΠΓΔΜ να συνδεθεί με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θα μπορέσει να το κάνει αν οι Αρχές στα Σκόπια συμπεριφέρονται και απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ, της Ελλάδας. Αποτελεί και προϋπόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι η διαδικασία εισόδου στην ΠΓΔΜ θα πρέπει να διατηρήσει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα.

Στις 5 Νοεμβρίου 2004, η προηγούμενη Κυβέρνηση, χωρίς οποιαδήποτε διαβούλευση με το Κογκρέσο ή με τους συμμάχους μας, αναγνώρισε την ΠΓΔΜ ως Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η αναγνώριση αυτή υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται από την εκτέλεση της Ενδιάμεση Συμφωνίας. Συνάμα δυσκολεύει τις σχέσεις με τον σταθερό σύμμαχό μας την Ελλάδα. Και πάλι, χαιρετίζουμε την στάση σας στο θέμα, όταν ήσασταν στη Γερουσία.

VISA WAIVER PROGRAM

Τον Σεπτέμβριο του 2007, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επίσημα καθόρισε την Ελλάδα να συμμετάσχει στο Visa Waiver Program. Η Ελλάδα με ζήλο συνεργάσθηκε με τους Αμερικανούς επισήμους, για να ανταποκριθεί στα κριτήρια. Όμως, η Ελλάδα δεν έχει μπει ακόμη στο Visa Waiver Program. Ως προς αυτό, ζητάμε να εξετάσετε αυτή την υπόθεση μέσα στο πλαίσιο της δικής σας δήλωσης, στο Συνέδριο του 2007, «ότι ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους μας είναι η Ελλάδα και ότι δεν αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες πολέμησαν στο ίδιο πλευρό στους μεγάλους πολέμους του 20ου αιώνα και δεν είναι τυχαίο το ότι η Ελλάδα παραμένει ένας από τους στενότερους σύμμαχους μας στην Μεσόγειο».

Είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα είναι ένα από τα 15 αρχικά μέλη της ΕΕ και η μόνη χώρα του Σένγκεν που δεν περιλαμβάνεται στο Visa Waiver Program. Σαν χώρα του Σέγκεν, πολίτες της Ελλάδας ταξιδεύουν ελεύθερα προς και από τις 15 χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και Γερμανίας, χώρες που έχουν πολύ υψηλά κριτήρια ασφαλείας. Πιστεύουμε πως η συμμετοχή της Ελλάδας είναι μακρά καθυστερημένη και προτρέπουμε να συνεργασθείτε με τους Έλληνες επισήμους, στο να διασφαλισθεί πως η διαδικασία για την είσοδό της στο Visa Waiver Program θα κινηθεί το ταχύτερο δυνατόν.

ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΜΠΡΟΣ

Κλείνοντας, προσβλέπουμε στην ανάμιξη των συναδέλφων μας στο Ελληνικό Caucus και σε όλο το Κογκρέσο και στη συνεργασία σας με σας και την Κυβέρνησή σας, σε αυτά και άλλα θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας σ΄ αυτή την προκλητική περίοδο. Σας εμπιστευόμεθα ότι θα διαμορφώσετε μια ομάδα εξωτερικής πολιτικής, η οποία θα προσεγγίσει αυτά τα θέματα με το ίδιο πνεύμα και την κατανόηση που και οι δυο σας, εσείς και ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν επιδείξατε όλα αυτά τα χρόνια.

Ειλικρινώς»

Ακολουθούν οι υπογραφές των 32 Αμερικανών Βουλευτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης