Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Συναρπάζει τους Τούρκους ταινία για τα Σεπτεμβριανά

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Σπάει τα ταμεία στην Τουρκία μία κινηματογραφική ταινία για τα Σεπτεμβριανά. Ο «Φθινοπωρινός πόνος» («Guz Sancisi») της Τομρίς Γκιριτλίογλου μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη την ιστορία αγάπης ενός τούρκου μεγαλοαστού και μιας ρωμιάς ιερόδουλης, με φόντο τα γεγονότα του ζοφερού Σεπτέμβρη του ΄55 στην Κωνσταντινούπολη.

Ο κόσμος συρρέει στους κινηματογράφους για να διδαχθεί ένα σκοτεινό κομμάτι της ιστορίας, που με μαεστρία αφαιρέθηκε από τις σελίδες των τουρκικών σχολικών βιβλίων. Μόνο την πρώτη εβδομάδα της προβολής το φιλμ έκοψε 300.000 εισιτήρια.

Εκπληκτοι οι τούρκοι θεατές διαπιστώνουν μια ιστορική πραγματικότητα, την οποία οι περισσότεροι αγνοούσαν. Αντικρίζουν συμπατριώτες τους να επιδίδονται σε φρικαλεότητες. Τούρκους σε ψυχολογία όχλου να ρίχνονται με μένος επάνω σε μειονοτικούς Ελληνες και στις περιουσίες τους, να σκοτώνουν, να βιάζουν, να πλιατσικολογούν, να καταστρέφουν τάφους και εκκλησιές.

«Η ταινία αρχίζει με μια άκρως εντυπωσιακή σκηνή: μια ομάδα αλητών, κρατώντας έναν κουβά με κόκκινη μπογιά,σημαδεύει με σταυρό πόρτες κάποιων σπιτιών,τα μεσάνυχτα.Το σημάδεμα των σπιτιών σε όλα τα μέρη του κόσμου είναι οιωνός κάποιας δικτατορίας ή γενοκτονίας που πλησιάζει. Ετσι έγινε και στη ναζιστική Γερμανία, έτσι έκανε και η Κου Κλουξ Κλαν στις ΗΠΑ. Ετσι σημαδεύτηκαν τα σπίτια στη Βοσνία και στο Κοσσυφοπέδιο. Απ΄ ό,τι φάνηκε όμως,τα δικά μας αρχεία δεν είναι και τόσο καθαρά. Υπήρξε αυτό και σε εμάς.Πριν από τα Σεπτεμβριανά ορισμένοι αλήτες σημάδεψαν τα σπίτια στα οποία ζούσαν Ρωμιοί» έγραψε τρεις ημέρες μετά την πρεμιέρα του «Φθινοπωρινού πόνου» ο διευθυντής της «Χουριέτ» Ερτουγρούλ Οζκιόκ.

Το σοκ που προκάλεσε η ταινία στην Τουρκία προκάλεσε σειρά δημοσιευμάτων σε πάμπολλες ευρωπαϊκές εφημερίδες. Η ολλανδική «Τrown» δημοσίευσε ανταπόκριση του Ερντάλ Μπαλτσί από την Κωνσταντινούπολη, με τίτλο «Η Κωνσταντινούπολη ντρέπεται για το 1955» και υπέρτιτλο «Ταινία για τον διωγμό των Ελλήνων προβάλλει την ξεχασμένη ιστορία» .

«Οι Τούρκοι έχουν εκπλαγεί με την ταινία.Φαίνεται πως πολλοί δεν γνωρίζουν το πογκρόμ» γράφει η εφημερίδα.

Στην Ελλάδα η ταινία δεν έχει βρει ακόμη διανομή λόγω φόβων ότι μπορεί να προκληθούν αντιδράσεις επειδή η ελληνίδα ηρωίδα είναι ιερόδουλη.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης