Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Ερώτηση Βαληνάκη για την δράση του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής

Το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, μέσα από ένα πλέγμα παρακρατικών και πρακτορικών δράσεων που είναι εντελώς εκτός του πλαισίου νόμιμης λειτουργίας του, επιχειρεί να υποκαταστήσει το ελληνικό κράτος στη Θράκη, ασκώντας τουρκική κρατική τρομοκρατία στους μουσουλμάνους της Θράκης, κυρίως στους Πομάκους και τους Ρομά.
Ας ελπίσουμε το ελληνικό κράτος να αφυπνιστεί και να περιορίσει την παράνομη δράση, την εξαγωγή φασισμού και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ελλήνων πολιτών από το τουρκικό προξενείο στην ίδια την ελληνική επικράτεια.

«Οι Έλληνες μουσουλμάνοι ούτε ζητούν, ούτε χρειάζονται αυτόκλητους συνηγόρους. Κανείς δεν μπορεί, όσο κι αν το επιδιώξει, να εκμεταλλευτεί τις όποιες ανησυχίες και τυχόν καθημερινά προβλήματά τους, όπως άλλωστε ισχύει για όλους», διεμήνυσε από το βήμα της βουλής ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης, απαντώντας σε... επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠαΣοΚ, Ανδρέα Λοβέρδου για τη λειτουργία του τουρκικού προξενείου στη Θράκη.
Όπως είπε, «ζουν ειρηνικά με τους άλλους Έλληνες πολίτες. Προοδεύουν οικονομικά και κοινωνικά σε πλήρη ισοτιμία, ως πολίτες μιας Ευρωπαϊκής χώρας και απολαμβάνουν ταυτόχρονα τα σημαντικά και απτά οφέλη του ευρωπαϊκού τους διαβατηρίου».
Οι προξενικές αρχές της Τουρκίας στη Θράκη δεν επιδεικνύουν συμπεριφορές παρόμοιες με τις ελληνικές στη γείτονα χώρα που εφαρμόζουν απαρέγκλητα το Διεθνές Δίκαιο, είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος, διευκρινίζοντας πως «έχουμε συμπεριφορές που αντιστρατεύονται ακόμη και τα αναπτυξιακά προγράμματα της χώρας προκειμένου να κρατούν ορισμένους μειονοτικούς σε δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης επί τω σκοπώ να είναι το προξενείο καλός αγωγός για πράγματα που είναι εκτός κάθε έννοιας νομιμότητας».
«Οι δραστηριότητες του Τουρκικού Γενικού Προξενείου στην Κομοτηνή που δεν συμβαδίζουν με τη διεθνή πρακτική και τις σχετικές πρόνοιες τους διεθνούς δικαίου δεν γίνονται αποδεκτές. Όταν παρατηρούνται δραστηριότητες, κινήσεις και δημόσιες δηλώσεις χωρίς μέτρο και υπερβαίνουν ως εκτροπή το σαφές διεθνές πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση και τα αρμόδια όργανα της ελληνικής πολιτείας προβαίνουν στις δέουσες ενέργειες προς την τουρκική πλευρά, και στέλνουν τα κατάλληλα, για την περίσταση αυτή, μηνύματα» απάντησε ο Γιάννης Βαληνάκης.
Ακόμη, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε πως απαιτείται συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων του τόπου που σχετίζονται με την συμπεριφορά του ελληνικού κράτους απέναντι στις μειονότητες στη Θράκη και πρόσθεσε ότι παίρνουμε μια πρωτοβουλία να ανοίξουμε έναν κοινοβουλευτικό διάλογο με κριτήριο ότι υπάρχει ανάγκη να γίνουν ορισμένα πράγματα στο πεδίο αυτό κι όχι με κριτήριο να συζητάμε απεραντολογώντας.
«Το σημαντικό ζήτημα που ακυρώνει καθημερινά τις όποιες απόπειρες παρεκτροπής από τα διεθνώς ισχύοντα, είναι η σύγχρονη, ευρωπαϊκή, μειονοτική πολιτική μας που οδηγεί με σταθερό ρυθμό στην πλήρη ένταξη της μειονότητας στον πολιτικό, κοινωνικό και παραγωγικό ιστό της Θράκης. Μια πολιτική που έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται με δημοκρατικό όραμα, τολμηρά βήματα και βεβαίως χωρίς τα φοβικά σύνδρομα του παρελθόντος» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών.
«Η συνέπεια της πολιτικής της ελληνικής πολιτείας, σε όλες τις πτυχές της, στη Θράκη επ΄ ουδενί λόγω επηρεάζεται, πολλώ δε μάλλον ακυρώνεται, από παρεκτροπές, όποτε αυτές συμβαίνουν» συμπλήρωσε και κατέληξε στέλνοντας «ξεκάθαρο μήνυμα, που δεν επιδέχεται παρερμηνειών και παρανοήσεων: «η ελληνική Πολιτεία αντιμετωπίζει ισότιμα και στηρίζει όλες τις συνιστώσες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης