Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Ακαρπη και η νέα συνάντηση Χριστόφια- Ταλάτ





Συζήτησαν χθες τα κριτήρια για διευθέτηση του περιουσιακού και θα τα ξαναπούν στις 5 Μαρτίου



Νέα συνάντηση του προέδρου της Κύπρου κ. Δ.Χριστόφια με τον τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ υπήρξε χθες με θέμα το περιουσιακό, πλην όμως ούτε σε αυτήν επήλθε κάποια συμφωνία. Στην πραγματικότητα συζητήθηκαν τα κριτήρια για διευθέτηση του περιουσιακού και όταν ρωτήθηκε ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν γιατί γίνεται ακόμη συζήτηση επί των κριτηρίων και όχι επί της ουσίας του περιουσιακού, απήντησε ότι οι δύο ηγέτες άρχισαν ανταλλαγές απόψεων σε αρχές που θα διέπουν τη συζήτηση και έπειτα από αυτό θα αποφασίσουν κατά πόσον αυτές οι συζητήσεις θα συνεχισθούν και σε άλλα φόρα. Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο αυτό να γίνει ανάμεσα στους συμβούλους των δύο ηγετών και ανακοίνωσε ότι η επόμενη συζήτηση θα γίνει στις 5 Μαρτίου (πάλι) επί του περιουσιακού. Ο κ. Χριστόφιας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», προχώρησε σε ουσιαστικές προτάσεις για το θέμα του περιουσιακού, που περιλαμβάνουν αποζημιώσεις, αντιπαροχή, ακόμη και χορήγησηομολόγων και μετοχών στους κατόχους περιουσιών που δεν μπορούν να επιστραφούν. Αρχή του κ. Χριστόφια είναι ότι ο νόμιμος ιδιοκτήτης πρέπει να έχει την πρώτη επιλογή στη διαχείριση της περιουσίας. Σε αντίθεση ο κ. Ταλάτ επιμένει ότι αν κάποιος δεν επιθυμεί να επιστρέψει την περιουσία του, τότε να κρίνεται ευμενώς το αίτημά του από το Συμβούλιο Περιουσιών με βάση κριτήρια που θα προσυμφωνηθούν. Ερευνες για αγνοουμένους
Η επιμονή της Λευκωσίας για την ύπαρξη ομαδικών τάφων κυπρίων αγνοουμένων σε εγκαταστάσεις του τουρκικού κατοχικού στρατού έφερε αποτελέσματα. Δόθηκε άδεια για εργασίες εκταφής σε στρατιωτική περιοχή των Κατεχομένων στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ) και συγκεκριμένα σε ένα πηγάδι στη Λουρουτζίνα, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Εκεί όμως βρέθηκε και μία οβίδα από την περίοδο της τουρκικής εισβολής και οι κατοχικές αρχές έφεραν αμέσως προσκόμματα, θέλοντας να επιληφθούν αυτές της όλης έρευνας και όχι η ΔΕΑ ή τα Ηνωμένα Εθνη, με το επιχείρημα ότι πρέπει πρώτα να γίνει εξουδετέρωση της οβίδας.

Την ίδια ώρα ο κ. Χριστόφιας απέρριψε την πρόσκληση Ταλάτ να τον... προσφωνήσει σε συλλαλητήριο και έτσι να στηρίξει το κόμμα του στις «βουλευτικές» εκλογές στα Κατεχόμενα στις 19 Απριλίου.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης