Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Ψηφίστηκε η σύμβαση ένταξης Αλβανίας και Κροατίας στο ΝΑΤΟ

Με τη συναίνεση του κυβερνώντος κόμματος και του ΠΑΣΟΚ υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, η σύμβαση για την ένταξη της Αλβανίας και της Κροατίας στο Βορειατλαντικό Σύμφωνο. Το πρωτόκολλο καταψήφισε το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ.

«Η ένταξη όμορων κρατών όπως η Κροατία και η Αλβανία πιστεύω ότι μπορεί να οδηγήσει σε ψυχρότερες προσεγγίσεις και στα Σκόπια. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ δύο ακόμη χωρών από την περιοχή μας καταξιώνει καταρχήν την διακηρυγμένη πολιτική των ανοιχτών θυρών της Συμμαχίας. Κατά την πολιτική αυτή που αποβλέπει σε ενιαία και αδιαίρετη Ευρώπη με ισχυρούς διατλαντικούς θεσμούς όσες χώρες είναι πρόθυμες και έτοιμες να ενστερνιστούν στις αρχές της Συμμαχίας και να συμβάλλουν στην ασφάλεια και την σταθερότητα της Ευρώπης είναι ευπρόσδεκτες να καταστούν μέλη του ΝΑΤΟ», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, υποστηρίζοντας το νομοσχέδιο.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης πρόσθεσε πως είναι ιδιαίτερα σημαντική η ευρωαταλαντική προοπτική όλων των υπολοίπων χωρών των δυτικών Βαλκανίων και αποτελεί στρατηγικό στόχο της Ελλάδας η προώθηση των σχέσεων μεταξύ της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και της ΕΕ, η συμφωνία σύνδεσης της Σερβίας με την ΕΕ και βέβαια η ευρωατλαντική προοπτική του Μαυροβουνίου. «Θεωρούμε», είπε, «ότι ενσωματώνοντας τις χώρες στην ευρωπαϊκή οικογένεια θα μπορέσουμε να δούμε να γίνονται τα δυτικά Βαλκάνια που αποτέλεσαν κάποτε την πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης να γίνονται μια γειτονιά ασφάλειας, συνεργασίας και μια γειτονιά που η διαφορετικότητα θα προσθέτει στο οικονομικό αποτέλεσμα, την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

Ο εισηγητής της ΝΔ Απ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι οι δυο χώρες «έχουν αναπτύξει τις δομές που επιτρέπουν την συμμετοχή στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ» και η ένταξή τους επιβεβαιώνει την πολιτική των ανοιχτών θυρών που έχει υιοθετήσει ο Οργανισμός. Σημείωσε ακόμη ότι η χώρα μας έχει ταχθεί υπέρ της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ ιδιαίτερα στην περιοχή των Βαλκανίων, καθώς αυτό «θα συμβάλλει ώστε να μην υπάρχουν αντιδικίες ανάμεσα στα κράτη -μέλη, ιδίως αυτά της Χερσονήσου των Βαλκανίων».

Ναι στην προσχώρηση της Κροατίας και της Αλβανίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο είπε και η εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σοφία Γιαννακά «με τον όρο να πληρούνται από τις προς ένταξη χώρες οι προϋποθέσεις» προσθέτοντας ότι η ένταξη «θα συμβάλλει στην ανάπτυξη των ειρηνικών σχέσεων της χώρας μας με αυτές, θα ενισχύσει τους δημοκρατικούς θεσμούς τους, ενώ δίνει στην Ελλάδα «προνομιακό ρόλο ως παλαιότερο μέλος».

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ έναν οργανισμό ταξικών - ιμπεριαλιστικών συμφερόντων και κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα για «δικομματική σύμπνοια και υποκρισία απέναντι στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις του ΝΑΤΟ». Ειδικά για την ένταξη της Αλβανίας και της Κροατίας είπε ότι «είναι ειδικού ταξικού συμφέροντος διαδικασία».

Κατά του νομοσχεδίου που κυρώνει τα πρωτόκολλα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου προσχώρησης της Κροατίας και της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπανιάς λέγοντας ότι «το ΝΑΤΟ έχει μετατραπεί σε επιθετικό οργανισμό» και προσθέτοντας ότι «δεν έκανε τίποτε απέναντι στην επίθεση του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας"

Το νομοσχέδιο καταψήφισε εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος είπε ότι «οι σχεδιασμοί του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια δεν εξυπηρετούν το δικό μας εθνικό συμφέρον» συμπλήρωσε ότι «είναι ένας συνασπισμός συμφερόντων».

Με την έναρξη της συνεδρίασης οι εκπρόσωποι των κομμάτων εξέφρασαν θερμά συλλυπητήρια για τον θάνατο του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπαδημητρίου, εξάροντας τον κοινοβουλευτικό και πανεπιστημιακό άνδρα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης