Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Οι μισοί περίπου Τούρκοι επιθυμούν την παρέμβαση του στρατού!!!

Αυτούς θέλει στους κόλπους της η Ευρώπη;

To ινστιτούτο «Κόντα» διενεργεί συχνά δημοσκοπήσεις στη γείτονα. Αυτή τη φορά, με θέμα: «Ποιοι είμαστε;» και για λογαριασμό της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», η γνωστή εταιρεία δημοσκοπήσεων διενήργησε γκάλοπ για το προφίλ της σύγχρονης τουρκικής κοινωνίας.
Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης είναι πραγματικά εντυπωσιακά σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποπειράται να προχωρήσει σε βαθιές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, παρά τη σκληρή του –κατά καιρούς– αντιπαράθεση με το στρατιωτικό κατεστημένο, αλλά και με στελέχη της τουρκικής Δικαιοσύνης:

«Στην Τουρκία θα πρέπει να υπάρχει δημοκρατική διακυβέρνηση», πιστεύει το 88% των ερωτηθέντων, αλλά το 48% υποστήριξε «οπωσδήποτε ναι», στην ερώτηση «επιτρέπεται η παρέμβαση του στρατού όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο;».
Υπάρχει και ακόμα πιο ενδιαφέρουσα συνέχεια στα αποτελέσματα του γκάλοπ: Το 73% των ερωτηθέντων αντιτίθεται στην αγορά και ιδιοκτησία τουρκικής γης από ξένους, αποτέλεσμα που έκανε τον αρθρογράφο Αχμέτ Ινσέλ της «Ραντικάλ» να σχολιάσει:
«Θεωρούμε ότι ο πόλεμος της ανεξαρτησίας συνεχίζεται ακόμα και άρα δεν προξενεί έκπληξη το ότι είμαστε ξενοφοβικοί. Ακόμα πολεμάμε τους ξένους» είπε.
Φαίνεται δε ότι η Τουρκία διαπραγματεύεται την ένταξή της στην Ε.Ε., χωρίς καν όμως οι πολίτες της πρώτης να έχουν επισκεφθεί κατά καιρούς την τελευταία:
Οι 9 στους 10 δεν έχουν ταξιδέψει ποτέ στο εξωτερικό, ενώ το 70% δεν έχει διαβάσει ποτέ του βιβλία. Το 70% παραδέχθηκε ότι οι παντρεμένες γυναίκες χρειάζονται τη συζυγική συγκατάθεση για να εργαστούν, ενώ το 53% θεωρεί ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να αποχωρίζονται τη μαντίλα τους όταν εργάζονται στις δημόσιες υπηρεσίες, παρά τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.
Η «Κόντα» πραγματοποίησε το γκάλοπ, που αποδείχθηκε όχι και τόσο κολακευτικό για την Τουρκία, σε δείγμα 6.482 ερωτηθέντων και ο Ταρχάν Ερντέμ, αναλυτής της εταιρείας, δήλωσε ότι η δημοσκόπηση έγινε σε μια περίοδο κοινωνικού μετασχηματισμού για την Τουρκία, της οποίας οι πολίτες είναι σίγουροι πως ξέρουν την ταυτότητά τους, αλλά μπορεί τελικά να μην είναι έτσι.
«Το σίγουρο είναι πως η Τουρκία είναι ακόμα επιφυλακτική για τη δημοκρατία, ενώ οι γυναίκες μας δεν είναι και πολύ ελεύθερες στην ιδιωτική ζωή τους», συμπλήρωσε.
Τέλος, στην ίδια δημοσκόπηση αναφέρεται -σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», που δημοσιεύει το ρεπορτάζ- ότι «πολλοί εκ των ερωτηθέντων εξέφρασαν φόβους πως οι γείτονες της Τουρκίας σχεδίασαν το διαμελισμό της χώρας».
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης