Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Απαισιόδοξος για ταχεία λύση της ονομασίας ο Τσερβένκοφσκι

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ δήλωσε πως από την επιβράδυνση των διαπραγματεύσεων η χώρα του «χάνει αρκετά», ενώ στην Ελλάδα «δεν κοστίζει τίποτα».

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, εκτίμησε ότι «οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» για την εκκρεμότητα της ονομασίας δεν διεξάγονται με τέτοιο ρυθμό που θα μπορούσε να δημιουργήσει αισιοδοξία για ταχεία επίλυση του προβλήματος».

Ο κ. Τσερβένκοφσκι, μετά τη συνάντηση που είχε, στα Σκόπια, με τον πρόεδρο της Σλοβενίας, Ντανίλο Τιρκ, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην ΠΓΔΜ, πρόσθεσε ότι στην τελευταία συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη οι εκπρόσωποι της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ για την εκκρεμότητα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, συμφωνήθηκε, ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων να πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των προεδρικών και δημοτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ και των ευρωεκλογών στην Ελλάδα.

«Η επιβράδυνση του ρυθμού των διαπραγματεύσεων δεν κοστίζει τίποτα στην Ελλάδα. Αντίθετα, η Μακεδονία χάνει αρκετά καθώς αναβάλλεται συνεχώς η ένταξή της στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.», σημείωσε ο κ. Τσερβένκοφσκι.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων, του οδικού άξονα 10 κ.ο.κ., ο κ. Τσερβένκοφσκι είπε ότι «οι ενέργειες αυτές είναι αντιπαραγωγικές για τη χώρα, διότι ζημιώνεται και πλήττεται η διεθνής θέση της».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Σλοβενίας ανέφερε ότι η ΠΓΔΜ και η Ελλάδα πρέπει να επιδιώξουν μία συμβιβαστική λύση στο θέμα της ονομασίας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στον ΟΗΕ. Ο κ. Τιρκ συμπλήρωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει πλήρως την ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ.

Γκρούεφσκι: «Είμαστε όλοι Μακεδόνες»

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος συναντήθηκε, επίσης, με τον πρόεδρο της Σλοβενίας, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δημιουργεί αρνητικό κλίμα στο εσωτερικό με τους χαρακτηρισμούς της ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την «αρχαιοποίηση» της χώρας.

«Δεν είμαστε ούτε Αρχαίοι Μακεδόνες, ούτε Σλάβοι Μακεδόνες, είμαστε μόνο Μακεδόνες. Είμαστε όλοι Μακεδόνες και θα πρέπει να συνεργαστούμε για να οικοδομήσουμε τη Μακεδονία χωρίς τέτοιους διχασμούς. Ζητώ από τους πολιτικούς να σταματήσουν να διχάζουν τους πολίτες, οι οποίοι είναι ήδη διαιρεμένοι κομματικά αλλά και σε άλλους τομείς», ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι και πρόσθεσε:.

«Απευθύνω έκκληση στην αντιπολίτευση να σταματήσει να διχάζει τους πολίτες σχετικά με αυτό το ζήτημα. Καταλαβαίνω ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και η αντιπολίτευση επιδιώκει να αυξήσει το ποσοστό της, κάτι το οποίο είναι θεμιτό, αλλά το να δημιουργεί ένα κλίμα ώστε οι πολίτες να ερίζουν για το αν είναι Αρχαίοι Μακεδόνες ή Σλάβοι Μακεδόνες, αυτό δεν είναι πρέπον. Αυτές οι διαφωνίες θα πρέπει να σταματήσουν. Είμαστε όλοι Μακεδόνες».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης