Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Η Τουρκία προ της οικονομικής κατάρρευσης

Ο πληθωρισμός σε κούρσα ταχύτητας

Η κυβέρνηση της Τουρκίας κινδυνεύει να χάσει την αξιοπιστία της απέναντι στους επενδυτές αλλά και μία από τις καλύτερες ευκαιρίες που της παρουσιάστηκαν τα τελευταία χρόνια για να δαμάσει τον εξαιρετικά υψηλό πληθωρισμό και το εξίσου υψηλό κόστος δανεισμού, στην περίπτωση που αποσυρθεί από τις συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη χορήγηση δανείου, όπως υποστηρίζουν διεθνείς αναλυτές.
Η αποστολή του ΔΝΤ αποχώρησε από την Άγκυρα πριν από δύο εβδομάδες χωρίς να έχει καταλήξει σε μία συμφωνία για ένα νέο πακέτο χρηματοδότησης της χώρας. Έκτοτε, δεν έχει κληθεί να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις, ενώ υπουργοί της τουρκικής κυβέρνησης επισημαίνουν ότι οι συνομιλίες δεν πρόκειται να επαναληφθούν εάν προηγουμένως δεν επιλυθούν σημαντικές διαφορές.

Εδώ και αρκετούς μήνες, οι επενδυτές προεξοφλούσαν ότι η Τουρκία θα λάβει βοήθεια τουλάχιστον της τάξεως των 20 δισ. δολαρίων (περί τα 15,6 δισ. ευρώ) από το ΔΝΤ. Πολλοί αναρωτιούνται πλέον εάν ο πρωθυπουργός της χώρας Ρετζίπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Τουρκία θα τα καταφέρει με ή χωρίς τη βοήθεια του ΔΝΤ, θα καταλήξει σε μία συμφωνία η οποία θα απαιτεί αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική. «Η πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση εξαντλείται», αναφέρει χαρακτηριστικά ο... οικονομικός αναλυτής της Goldman Sachs, Αχμέντ Ακαρλί.
«Ο κόσμος δεν έχει πανικοβληθεί, αλλά όλοι παρακολουθούν πιο στενά τις εξελίξεις σε σχέση με πριν από δύο μήνες». Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το δημόσιο έλλειμμα της Τουρκίας θα αυξηθεί φέτος, ενώ προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1,5%. Ωστόσο απαιτεί αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική και ελέγχους στις δημοτικές δαπάνες για τα ερχόμενα χρόνια.
Ο κ. Ερντογάν είναι εύλογα διστακτικός να προχωρήσει στη λήψη τέτοιων μέτρων, ιδιαίτερα ενόψει των τοπικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον Μάρτιο και αφού η Τουρκία έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να αντιμετωπίσει την κρίση καλύτερα από πολλούς άλλους γείτονές της στην Ανατολική Ευρώπη.
«Υπάρχει μία αίσθηση στην αγορά ότι η Τουρκία τα καταφέρνει καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην περιοχή», αναφέρει ο Κρίστιαν Κέλερ της Barclays Capital.
Μέχρι στιγμής, οι καθυστερήσεις δεν φαίνονται να έχουν επηρεάσει ιδιαίτερα την τουρκική λίρα, κυρίως επειδή πολλοί επενδυτές εκτιμούν ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία αμέσως μετά τις επικείμενες εκλογές. Ωστόσο, εξαιτίας των καθυστερήσεων η Τουρκία καθίσταται περισσότερο ευάλωτη απέναντι στις διεθνείς αναταράξεις αλλά και στις αρνητικές εξελίξεις για τη δική της οικονομία.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα χρηματοδοτικό έλλειμμα της τάξεως των 15 έως 30 δισ. δολαρίων το 2009 και υποστηρίζουν ότι ο δανεισμός από το ΔΝΤ είναι επιβεβλημένος προκειμένου να αποφευχθεί μία βαθύτερη ύφεση ή μία διολίσθηση της λίρας.
Εάν η κυβέρνηση υποχρεωθεί να καταλήξει σε συμφωνία λόγω των συνθηκών, ύστερα από μία ενδεχόμενη κατάρρευση εμπιστοσύνης, οι όροι που θα επιβάλλει το ΔΝΤ θα είναι ακόμη σκληρότεροι, προειδοποιεί ο κ. Ακαρλί. Ωστόσο, εκτιμά ότι η Τουρκία «θα τα καταφέρει κουτσά στραβά το 2009» χωρίς την παροχή εξωτερικής βοήθειας.
Οι διεθνείς παρατηρητές εκτιμούν επίσης ότι οι υποσχέσεις της τουρκικής κυβέρνησης για δημοσιονομική πειθαρχία γίνονται όλο και πιο απατηλές. Χωρίς τη στήριξη του ΔΝΤ, η Τουρκία θα χάσει και μία σπάνια ευκαιρία να μειώσει τον πληθωρισμό και τα επιτόκια δανεισμού σε μονοψήφια ποσοστά. «Πρόκειται για μία μοναδική ευκαιρία για τη μείωση των επιτοκίων», επισημαίνει ο κ. Κέλερ. «Αυτό θα έπρεπε να είναι αρκετό να πείσει τους πολιτικούς».
Επιβεβλημένος ο δανεισμός
Αναλυτές εκτιμούν ότι η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα χρηματοδοτικό έλλειμμα της τάξεως των 15 έως 30 δισ. δολαρίων το 2009 και υποστηρίζουν ότι ο δανεισμός από το ΔΝΤ είναι επιβεβλημένος προκειμένου να αποφευχθεί μία βαθύτερη ύφεση ή μία διολίσθηση της λίρας.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης