Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Τετραήμερη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Γκιούλ στη Μόσχα

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν θεωρεί ότι η χώρα του θα είναι έτοιμη να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2013.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ αναμένεται σήμερα στη Ρωσία για τετραήμερη επίσκεψη με στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών.
«Είμαι βέβαιος ότι η φιλία μεταξύ των λαών μας θα γίνει ακόμα ισχυρότερη και η συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας», γράφει ο...Τούρκος πρόεδρος σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στη ρωσική εφημερίδα Ιζβέστια.
Ο Γκιούλ θα συναντηθεί αύριο Παρασκευή με τον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν και το Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ και στη συνέχεια θα μεταβεί στην πετρελαιοφόρο περιοχή του Ταταρστάν.
Η Ρωσία είναι ο κυρίως εμπορικός εταίρος της Τουρκίας. Η Μόσχα προμηθεύει στην Τουρκία το 63% του φυσικού αερίου και το 29% του πετρελαίου που καταναλώνουν οι Τούρκοι.
Την ίδια ώρα στη Ρίγα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην υιοθετούν πολιτική αντιπαράθεσης προς τη Ρωσία.
Μιλώντας μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Λετονό ομόλογό του Μάρις Ρίκστινς, ο Μπαμπατζάν είπε ότι η Τουρκία και η Ρωσία διατηρούν ομαλές και φιλικές σχέσεις και σημείωσε ότι η Μόσχα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της χώρας του.
Στις ίδιες δηλώσεις ο Μπαμπατζάν εξέφρασε την ελπίδα ότι η χώρα του θα έχει εκπληρώσει όλα τα κριτήρια για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2012 και θα μπορέσει να ενταχθεί σ' αυτήν ένα χρόνο αργότερα.
«Μέχρι το τέλος του 2013 θα έλεγα ότι θα είμαστε έτοιμοι», είπε ο Τούρκος αξιωματούχος, πρόσθεσε όμως ότι η ΕΕ θα πρέπει να αισθανθεί «μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση» για να προχωρήσει σε διεύρυνση.

Πηγή:http://infognomonpolitics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης