Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2009

Παπαχελά GO HOME. Επιτέλους σε πήρανε χαμπάρι

Οι κότες, τα αυγά και η λογική Παπαχελά

Από το άριστο Macedonia-Greece αναδημοσιεύονται δύο κείμενα, χαρακτηριστικά της ποιότητας και της διαφορετικής πνευματικής διαύγειας μεταξύ δύο ανθρώπων στο ζήτημα των Σκοπίων.
Το παρακάτω κείμενο απαντήθηκε από τον Σίμο Σταυρακίδη στην εφημερίδα "Ο ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ" στις 13 Οκτ 2007. Το κείμενο της απάντησης ακολουθεί το άρθρο του κ. Παπαχελά.


Ο loser των Βαλκανίων
Tου Aλεξη Παπαχελά
από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»27 Μαΐου 2007

Ενα βασικό ερώτημα με απασχολεί εδώ και χρόνια. Είναι πραγματικό ζήτημα εθνικής ασφάλειας η ονομασία των Σκοπίων ή απλά ένα ξέσπασμα εθνικού εγωισμού, που ξέφυγε από τις πραγματικές του διαστάσεις; Τείνω να πιστέψω το δεύτερο.
Για μια χώρα που έχει πραγματικά ζητήματα ασφάλειας είναι εντυπωσιακό να ξοδεύει με τόση ευκολία γεωπολιτικό κεφάλαιο σε μια υπόθεση που είναι (α) χαμένη από χέρι και (β) χωρίς ιδιαίτερη σημασία γιά τα ζωτικά μας εθνικά συμφέροντα. Τα υπαρκτά θέματα ασφάλειας έχουν να κάνουν με την Τουρκία και εν δυνάμει με το φαινόμενο του αλβανικού εθνικισμού. Δεν έχω όμως καταλάβει ποτέ γιατί ένα ανασφαλές κρατίδιο μπορεί να μας απειλήσει όταν είμαστε ο βασικός Ευρωπαίος παίκτης στη γειτονιά του. Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί δεν αρκεσθήκαμε σε μια ειρηνική εισβολή του ελληνικού κεφαλαίου στα Σκόπια, απλώνοντας παράλληλα το χέρι σε μια χώρα που ένιωθε ότι δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια της χωρίς την Ελλάδα;

- Στο Σκοπιανό μάς βγήκαν όμως και όλες οι ρωμαίικες συνήθειες στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής. Ολα τα λάθη που έχουμε κάνει παλιότερα στο Κυπριακό τα επαναλάβαμε προς εμπέδωση στο Σκοπιανό:
- Λειτουργήσαμε με το συναίσθημα, έχοντας τη βεβαιότητα ότι έχουμε το απόλυτο δίκιο, έστω και αν δεν μας καταλάβαινε κανείς.
- Φτάσαμε κοντά σε ρεαλιστικούς συμβιβασμούς, δεν μας έφταναν, επιχειρήσαμε να πετύχουμε το τέλειο, «φάγαμε τα μούτρα μας» και τώρα κλαίμε για όσα δεν δεχθήκαμε προ 15 ετών.
- Αντιληφθήκαμε τη διαπραγμάτευση όπως τη φανταζόμαστε πάντοτε εμείς οι Ελληνες. Παγιδευθήκαμε σε μιαν απόλυτη θέση, βάλαμε και τον αντίπαλο στη γωνία και ο... Θεός βοηθός.
- Αφήσαμε τα ΜΜΕ, και ιδιαίτερα τη νεόκοπη τότε ιδιωτική τηλεόραση, να βάλουν φωτιά στα τέλια των εθνικιστικών μας ενστίκτων και οι πολιτικοί μας έτρεχαν από πίσω τους πλειοδοτώντας σε κορώνες.
Με ενοχλεί βαθύτατα, ως Ελληνα, ότι 15 χρόνια μετά τις τεράστιες διαδηλώσεις είμαστε εγκλωβισμένοι σε μια χαμένη ιστορία. Πίστευα πάντα ότι ο Ελληνας «πετάει» όταν δεν φοβάται τίποτα, όταν αγκαλιάζει τον όποιο γείτονά του για να κάνει μαζί του μπίζνες και όταν ξέρει να «παίζει» τις Μεγάλες Δυνάμεις που έχει απεναντί του. Ο,τι πήραμε διπλωματικά το πήραμε με εξωστρέφεια, με δημιουργική διπλωματία και όχι παριστάνοντας τον Χατζηαβάτη που κλαίει στη γωνία γιατί όλοι τον κυνηγάνε. Με ενοχλεί ότι η χώρα μου εμφανίζεται ως loser να παλεύει ακόμη για μια υπόθεση που είναι χαμένη, που δεν έχει καμία πρακτική επίπτωση στα ζωτικά μας συμφέροντα. Με εξοργίζει που κανείς πολιτικός δεν τολμάει να εκστομίσει τις βασικές αλήθειες γι’ αυτήν την υπόθεση, παρά μόνο πίσω απο κλειστές πόρτες. Και στο τέλος τέλος, θέλω τις όποιες γεωπολιτικές «μάρκες» με αντίκρισμα στις ΗΠΑ ή τις Βρυξέλλες έχουν ο σημερινός πρωθυπουργός ή η υπουργός Εξωτερικών ή ο κ. Παπανδρέου να τις εξαργυρώσουν σε μια στιγμή που θα μετράει, σε μια κρίση με την Τουρκία αύριο ή μια μεγάλη Αλβανία μεθαύριο.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ετεροχρονισμένη απάντηση στο άρθρο του κυρίου Αλέξη Παπαχελά
Στο ερώτημά σας κύριε Παπαχελά , εάν αποτελεί ζήτημα Εθνικής Ασφάλειας η ονομασία των Σκοπίων θα σας απαντήσω θέτοντας αντίστοιχα μερικά ερωτήματα σ’ εσάς:
- Για ποιον λόγο τα Σκόπια απέκτησαν τέτοιο μεγάλο «ΚΟΛΛΗΜΑ» με την Μακεδονία;
- Αν δηλαδή αρκούνταν να ονομάσουν το κράτος τους VARDARSKA… θα αποκτούσαν πιστεύετε σοβαρό εσωτερικό πρόβλημα ενότητας;
- Γιατί μετονόμασαν το αεροδρόμιό τους σε «ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ»;
- Γιατί ετοιμάζονται να αλλάξουν όνομα σε ολόκληρες πόλεις και να τις αποκαλούν «ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ» και «ΝΕΑ ΠΕΛΛΑ»;
- Γιατί κυκλοφορεί στην Βόρεια Ελλάδα Σκοπιανό Αναγνωστικό με Κυριλλικούς χαρακτήρες το οποίο μάλιστα το παρουσίασε και η ΕΣΗΕΑ στην οποία ίσως είστε μέλος;
- Νοιάζεται άραγε για το όνομα της χώρας αυτής, το ένα τέταρτο των κατοίκων της που είναι φανατικοί Αλβανοί (περίπου 500.000 ) ή μήπως νοιάζονται οι υπόλοιποι που έχουν αρχίσει να ΑΛΛΑΖΟΥΝ υπηκοότητα και να παίρνουν Βουλγαρικά Διαβατήρια κατά χιλιάδες μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός τους;
- Εσείς… για ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ λέτε να επιμένουν σε ένα Ελληνικό όνομα που τους στοίχισε ένα, καταστροφικό για την οικονομία τους εμπάργκο, επί Ανδρέα Παπανδρέου και που τους στοιχίζει μία πολυετή αναμονή στις λίστες υποψηφίων μελών του ΟΗΕ, της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ;
- Για ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ έχουν γραμμένα στα παλιά τους τα παπούτσια τις Ελληνικές επενδύσεις στα Σκόπια που ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ και εμφανίζονται ΑΥΤΟΙ αδιάλλακτοι κι όχι εμείς;
Μπορείτε να σκεφτείτε μερικές απαντήσεις που να αρμόζουν στην ευφυΐα σας;
- Πιστεύετε ότι είναι για αυτούς θέμα τιμής;
- Αν, ναι… τότε για εμάς, ΤΙ πρέπει να είναι;
- Βρίσκετε λογικό λοιπόν να ΑΠΩΛΕΣΟΥΜΕ την τιμή μας από ένα κρατίδιο των 2.000.000 συγχυσμένων εθνικά πολιτών;
Σας ενοχλεί μεν που παλεύουμε για μία υπόθεση που είναι χαμένη αλλά ΔΕΝ σας ενοχλεί δε, το ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ που χάθηκε. Και χάθηκε από ένα σύστημα πολιτικών που παρέλαβαν την υπόθεση σχεδόν κερδισμένη ,από τον Ανδρέα Παπανδρέου, για την αφήσουν να χαθεί λόγω βλακείας είτε και λόγω ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΔΟΣΙΑΣ. Παραμένει ένα μεγάλο ερώτημα ο πραγματικός λόγος αυτής της ήττας.
- Εσείς όμως σαν δημοσιογράφος, πέραν του λυπηρού συμπεράσματος αυτής της ήττας , πράξατε κάτι προς την κατεύθυνση της προστασίας των Εθνικών μας συμφερόντων ή απλά ασχοληθήκατε με άλλα ανώδυνα θέματα που δεν θα επηρέαζαν τα κρατικά διαφημιστικά πακέτα που κατέληγαν στον εκάστοτε εργοδότη σας;
- Θυμάστε ποτέ να «κολλήσατε στον τοίχο», τους υπεύθυνους αυτής της αποτυχημένης εξωτερικής πολιτικής ή απλά προτιμήσατε να ασχοληθείτε με άσχετα ρεπορτάζ από την Αμερική;
Και φυσικά δεν υποτιμώ την δημοσιογραφία σας, αλλά στην συγκεκριμένη κατεύθυνση ΔΕΝ μπορώ να την χαρακτηρίσω… ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ αλλά μάλλον… αδιάφορη. Κι επειδή το ίδιο κάνουν όλοι οι συνάδελφοί σας στην μακρινή Αθήν… δεν σας προσάπτω φυσικά τίποτα το προσωπικό. Δεν είναι trendy το Μακεδονικό Ζήτημα, το διαπιστώσαμε.
- Σκεφθείτε απλά, αν εσείς, πέρα από τα εισοδήματά σας, προστατέψατε και την τιμή σας, ως Έλληνας;
Οι πολιτικοί μας κάθε άλλο παρά μας κάνουν υπερήφανους με τις τραγικές τους επιλογές. Εννοείται ότι οι ίδιοι αλλά κι όλοι όσοι επωφελούνται της συγκεκριμένης «σούπας» του πολιτικού συστήματος, έχουν καταθέσεις στην Ελβετία και πολλούς φίλους με ιδιωτικά αεροπλάνα που σε περίπτωση «ΘΕΡΜΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ» θα τους μεταφέρουν σώους και αβλαβείς μακριά από τον κίνδυνο. Την ίδια στιγμή τα Ελληνόπουλα θα «πηγαίνουν αδιάβαστα» στη μάχη , εξαιτίας αυτών των πολιτικών και μίας σειράς λανθασμένων χειρισμών των κυβερνήσεων που προηγήθηκαν.
Τέλος σχετικά με την άποψή σας ότι η χρήση της λέξης Μακεδονία από τους Σκοπιανούς, ΔΕΝ έχει επίπτωση στα ζωτικά μας συμφέροντα, (!) μας αφήνει ΑΝΑΥΔΟΥΣ.
Επειδή ΔΕΝ ζείτε εδώ, επειδή πιθανόν να ΜΗΝ έχετε χάσει του παππούδες σας από Βουλγαρικό τσεκούρι, θα σας δώσω ένα μικρό παράδειγμα ώστε να μας καταλάβετε κι εμάς τους «περίεργους» κι «εθνικιστές» εδώ στον Βορρά.
Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι ένας τρελός, βρίσκει ένα κόκκινο γυναικείο εσώρουχο , το κάνει κόμπο στην κεραία του αυτοκινήτου του κι αρχίζει να πηγαίνει από καφενείο σε καφενείο, ισχυριζόμενος ότι του το χάρισε, για ενθύμιο, ένα πολύ κοντινό σας πρόσωπο.
Είναι σίγουρο ότι λέει ψέματα αλλά αυτό ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ. Είναι σίγουρο ότι είναι ψυχασθενής, αλλά ο συμβολισμός αυτής της κίνησης είναι τεράστιος. Θα βρεθούν πολλοί που ΔΕΝ σας συμπαθούν και που θα διαδώσουν ως αλήθεια αυτό το ψέμα, προκειμένου να σας επιφέρουν την μέγιστη ηθική βλάβη. Εσείς, ο πασίγνωστος κ. Παπαχελάς , θα φανείτε παντελώς ανίσχυρος μπροστά σ’ αυτό το απίθανο σενάριο παρόλο που… ΟΥΤΕ ζωτικής σημασίας είναι, ΟΥΤΕ έχει κάποιο υλικό κόστος σ’ εσάς. Το συναίσθημα που θα σας δημιουργείται, κάθε φορά που θα σας ρωτάει κάποιος αν είναι αληθινή η ιστορία με το εσώρουχο… αυτό το συναίσθημα έχουν και οι Έλληνες Μακεδόνες κάθε φορά που κάποιο κράτος αναγνωρίζει τα Σκόπια ως «Μακεδονία» και τους 500.000 Αλβανούς κατοίκους των Σκοπίων ως «Μακεδόνες»!
Είναι τόσο παρανοϊκό … όσο και ΥΠΟΤΙΜΗΤΙΚΟ, για όλους όσους συμμετείχαν στον Μακεδονικό Αγώνα, πληρώνοντας με ΑΙΜΑ την υπεράσπιση της Μακεδονίας. Είναι υποτιμητικό για το 1.000.000 Μακεδόνων που διαδήλωσαν στην Θεσσαλονίκη ενάντια στα Σκόπια των 2.000.000, και είναι υποτιμητικό ακόμα και για την μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου που υπερασπίστηκε την τιμή μας περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο πολιτικό του διάδοχο.
Το ότι εσείς… ΔΕΝ εμφανίζεστε στην τηλεόραση με διάφανο παρεό και κόκκινο εσώρουχο ΔΕΝ είναι θέμα «ζωτικής σημασίας» για την σωματική σας ακεραιότητα, ούτε γιατί θέλετε να το παίξετε «αντρούκλα», αλλά καθαρά θέμα τιμής και συμβολισμού.
Αυτό ακριβώς είναι και για μας τους Μακεδόνες η Μακεδονία. Είναι το «εσώρουχό» μας που ΔΕΝ αντέχουμε να το κάνει «σημαία» του κάποιος άλλος, ασήμαντος, εξαιτίας των πολιτικών από τους οποίους ΑΛΛΑ ζητήσαμε και ΑΛΛΑ πράττουν. Οι Σκοπιανοί, κάθε τόσο, μας αφαιρούν πανηγυρικά κι από ένα «εσώρουχο» και η Ελληνική Κυβέρνηση περιμένει εδώ και 15 χρόνια, μία κίνηση καλής θελήσεως!
Είναι προφανές ότι κάποιοι μας «δουλεύουν» κανονικά. Τι άλλο πρέπει να κάνουν τα Σκόπια για να καταλάβει η κυρία Μπακογιάννη ότι έχουν περάσει 15 ολόκληρα χρόνια από τότε που έπρεπε να περιμένουμε μία κίνηση καλής θελήσεως. Δεκαπέντε χρόνια τώρα τα Σκόπια μας ξευτελίζουν κάθε φορά που έχουν την ευκαιρία και μας υπενθυμίζουν ότι αυτοί παραμένουν ακλόνητοι και με ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ στις θέσεις τους ενώ εμείς «κοιμόμαστε» όρθιοι και μας πιάνουν συνεχώς κορόϊδα. Μήπως τελικά κάποιοι πληρώθηκαν για να κάνουν τα κορόϊδα; Κι αν το «κορόϊδο» είναι στην κορυφή, υπάρχει σωτηρία για όλους εμάς στη βάση;
Η ήττα στην υπόθεση αυτή ισοδυναμεί με το να φορέσουμε φούστα, όχι επειδή μας αξίζει, αλλά επειδή εμπιστευθήκαμε Ψεύτες, Δειλούς κι Απατεώνες να μας κυβερνήσουν. Και δεν είναι θέμα ούτε κομματικής τοποθέτησης, ούτε Εθνικισμού. Είναι η θέληση να διατηρήσουμε ΑΚΕΡΑΙΑ, αυτά που παραλάβαμε από τους γονείς και τους παππούδες μας.
Καταλαβαίνετε ότι ΕΜΕΙΣ… δεν έχουμε ΚΑΝΕΝΑΝ απολύτως λόγο να υποχωρήσουμε επί του θέματος αυτού, διότι απλά… ΔΕΝ είμαστε σε θέση να καταλάβουμε το ΓΙΑΤΙ θα έπρεπε να το κάνουμε.
Έρχεστε λοιπόν να μας χαρακτηρίσετε και LOSER, εσείς που κάνατε για την Μακεδονία… ΤΙ;
Σημ. Μην το πάρετε προσωπικά. Απευθύνομαι σε όλους όσους βλακωδώς αναρωτιούνται για τα αίτια της επιμονής μας στον όρο «Μακεδονία». Υπάρχουν πολλοί λόγοι και μάλιστα ιδιαίτερα σοβαροί. Κι αν θα προκύψει πρόβλημα ενότητας κράτους, αυτό είναι κάτι που θα συμβεί στην Ελλάδα, όπως έγινε ΗΔΗ δύο φορές στις αρχές και στα μέσα του αιώνα μας, με ιδιαίτερα οδυνηρές συνέπειες. Τότε που αδέρφια και ξαδέρφια Μακεδόνες, μεσ’ τη δίνη των πολέμων, δήλωναν άλλοι Έλληνες, άλλοι Βούλγαροι κι άλλοι Σλαβομακεδόνες και σφάζονταν μεταξύ τους συγγενείς πρώτου βαθμού. Μακάρι να ήταν οι «γείτονες» μας ρομαντικοί όπως θα’ θελε η κυρία Ρεπούση. Ρωτήστε τις οικογένειες των πιλότων που χάθηκαν στο Αιγαίο, για να μην φθάσουν οι Τούρκοι να πετούν πάνω απ’ την Ακρόπολη. Ρωτήστε τους στρατιωτικούς που «συνωστίζονται» κάθε χρόνο κάτω από τη γη, να σας πουν ΠΩΣ τηρούνται οι συμφωνίες «χαμηλής πολιτικής» και «παγκοσμιότητας» που υπερασπίζονταν εκ του αφαλούς η κυρία Ρεπούση και η κυρία Γιαννάκου λες και ζούνε στη Ελβετία.

Με εκτίμηση,
Σίμος Σταυρακίδης
simoslogos@yahoo.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης