Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Η ΜΙΤ πίσω από το πογκρόμ του '55

Τουρκάλα ιστορικός
ξεσκεπάζει τα εγκλήματα


Τα αρχεία επιβεβαιώνουν ότι τα επεισόδια εναντίον των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης στις 6 Σεπτεμβρίου του 1955 είχαν οργανωθεί από την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών (ΜΙΤ), δηλώνει Τουρκάλα ιστορικός.
Σημειώνει δε ότι λίγα χρόνια πριν από τα επεισόδια, το κυβερνών Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα ανέφερε σε έκθεσή του ότι «τι καλά που θα ήταν αν κατά την 500ή επέτειο της άλωσης, δεν υπήρχε ούτε ένας Ελληνας στην Πόλη».

Η «Σαμπάχ» δημοσίευσε συνέντευξη της καθηγήτριας Ντιλέκ Γκιουβέν, η οποία τονίζει ότι με βάση το αρχείο του υποναυάρχου Φαχρί Τσοκέρ, (ήταν ο δικαστής στη δίκη για τα επεισόδια του '55) «προκύπτει ότι τα επεισόδια είχαν οργανωθεί από τη μυστική υπηρεσία». Αναφέρει επίσης ότι «την εποχή εκείνη είχαν δοθεί δύο εκθέσεις στον Τσοκέρ. Στην πρώτη αναφέρεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει ευθύνη του κράτους. Η δεύτερη έκθεση είναι κατασκευασμένη και είχε συνταχθεί από τη μυστική υπηρεσία, η οποία υποστήριζε ότι τα επεισόδια είχαν οργανωθεί από Τουρκοκύπριους κομμουνιστές. Στον δικαστή δεν επιτράπηκε να λάβει υπόψη του την πρώτη έκθεση»...

Πηγή: http://kostasxan.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης