Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου 2009

Αυστηρή απάντηση στα σχόλια της Αγκυρας για την καταδίκη του Τούρκου πιλότου

Την έντονη αντίδραση της Αθήνας προκάλεσε το σχόλιο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης με την οποία καταδικάστηκε ερήμην ο Τούρκος πιλότος που είχε εμπλακεί στη σύγκρουση μαχητικών αεροσκαφών, το Μάιο του 2006 νότια της Ρόδου, κατά την οποία έχασε τη ζωή του ο σμηναγός Κώστας Ηλιάκης.

Στις 26 Ιανουαρίου το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών έκρινε τον Τούρκο πιλότο Χαλί Ιμπραχίμ ένοχο για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, με το σκεπτικό ότι δεν τήρησε τους διεθνείς κανονισμούς ασφαλείας, και τον καταδίκασε ερήμην σε φυλάκιση τεσσάρων χρόνων.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας τη δικαστική απόφαση, επανέλαβε τις θέσεις της Αγκυρας περί ελληνικής ευθύνης στο δυστύχημα της 23ης Μαΐου 2006 και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η απόφαση στερείται βάσης και νομικής αξίας. Επίσης δείχνει ότι ο νόμος μπορεί να χειραγωγηθεί κατά το δοκούν και η αρχή της δίκαιης δίκης μπορεί να παραβιαστεί με μονομερείς αξιώσεις».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος απάντησε με αυστηρή γλώσσα στους ισχυρισμούς αυτούς της Τουρκίας, και στην «απαράδεκτη αναφορά» στην ελληνική Δικαιοσύνη που επαναφέρει τα περί δήθεν ευθύνης της Ελλάδας στο επεισόδιο.

«Η γνωστή αυθαίρετη τουρκική πολιτική, όσον αφορά στα της περιοχής πληροφόρησης πτήσεων Αθηνών (FIR) είναι εκείνη που με τις σχεδόν καθημερινές πράξεις αμφισβήτησης των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, ευθύνεται για συμβάντα όπως εκείνα, που τον Μάιο του 2006 κατέληξαν στον τραγικό θάνατο του Έλληνα πιλότου Ηλιάκη» τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.

«Η επανάληψη ανακριβών και αστήρικτων ισχυρισμών από τον εκπρόσωπο Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για το τραγικό συμβάν δεν αλλάζει τα πραγματικά περιστατικά ούτε αναιρεί τις ευθύνες της τουρκικής πλευράς. Οι εμπεριστατωμένες θέσεις της χώρας μας για τις ευθύνες για τη σύγκρουση των δυο στρατιωτικών αεροσκαφών είναι γνωστές στις τουρκικές αρχές, στους Συμμάχους και στους εταίρους μας.

»Κατά τα λοιπά, οι αναφορές στην ελληνική Δικαιοσύνη είναι απαράδεκτες. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικό, όταν καθ' οιονδήποτε τρόπο αναφέρεται στη λειτουργία της ανεξάρτητης δικαστικής εξουσίας, σε μια δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα» κατέληξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

* Ο κ. Κουμουτσάκος έκανε τις παραπάνω δηλώσεις από το Βελιγράδι όπου συνοδεύει την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στον πρώτο σταθμό της περιοδείας της στα Δυτικά Βαλκάνια, υπό την ιδιότητα της προέδρου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης