Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις (ελπίζουμε να) εισέρχονται σε νέα τροχιά




To ζήτημα που σκιάζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι ο άθλιος ρόλος των ΗΠΑ στο διαμελισμό της Κύπρου. Όσο η Κύπρος παραμένει υπό κατοχή, οι ΗΠΑ θα παραμένουν στη συνείδηση του συνόλου του ελληνικού λαού -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- η χώρα που οδήγησε χιλιάδες Έλληνες της Κύπρου στο θάνατο, 200.000 στην προσφυγιά και 150.000 Τούρκους εποίκους και 40.000 στρατιώτες ως στρατό κατοχής στα κατεχόμενα της Κύπρου. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, προσπάθησε και συνεχίζει να προσπαθεί να περάσει και το Σχέδιο Αννάν, που αποτελείωνε οτιδήποτε ελληνικό στην Κύπρο.

Σε νέα τροχιά μπαίνουν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, μετά την αλλαγή ηγεσίας στο Λευκό Οίκο Μια πρώτη συνάντηση με την Αμερικανίδα ομόλογό της, Χίλαρι Κλίντον, θα έχει στις 25 Φεβρουαρίου η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία, όπως ανακοινώθηκε χθες, μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον και με την ιδιότητα της προεδρεύουσας του ΟΑΣΕ.
Απαντητικές επιστολές προς τον Ελληνα πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέστειλε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος.
Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, εκτός από την...προώθηση των εθνικών θεμάτων, η κα Μπακογιάννη αναμένεται να δώσει έμφαση στο θέμα των θεωρήσεων, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι κατά την παραμονή της στην Ουάσιγκτον θα ασχοληθεί με το σχεδιασμό της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.
Στο μεταξύ, σε απάντηση του συγχαρητηρίου μηνύματός του, ο κ. Καραμανλής έλαβε ευχαριστήρια επιστολή, στην οποία ο Αμερικανός πρόεδρος εκφράζει την πεποίθησή του για μια συνεργασία «με πνεύμα ειρήνης και φιλίας» και αναφέρεται στο «εύρος των προκλήσεων» που απαιτούν μια «από κοινού δράση».
Επιστολή του προέδρου των ΗΠΑ επέδωσε χθες στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργο Παπανδρέου, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ.
Στην επιστολή του, ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαριστεί τον κ. Παπανδρέου για τις ευχές του, τονίζοντας παράλληλα ότι προσβλέπει σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα για τα προβλήματα της περιοχής και την αντιμετώπιση των παγκοσμίων προκλήσεων.
Κατά τη συζήτηση με τον κ. Παπανδρέου, ο Αμερικανός Πρέσβης είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τη νέα προσέγγιση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, έτσι όπως την ανέπτυξε ο αντιπρόεδρος, Τζ. Μπάιντεν, το περασμένο Σαββατοκύριακο, στο Μόναχο.
Εξάλλου, ο γερουσιαστής του Ιλινόις, Ρίτσαρντ Ντέρμπιν, και ο υπουργός Οικονομικών της πολιτείας, Αλέξης Γιαννούλιας, έρχονται, την ερχόμενη εβδομάδα, στην Αθήνα.
Ανακοινώνοντας τη συνάντησή τους με την Ντόρα Μπακογιάννη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκος, τη χαρακτήρισε «ενημερωτική» συνάντηση, κατά την οποία θα συζητηθούν ζητήματα, όπως το Κυπριακό, η κατάσταση στα Βαλκάνια, η ελληνική προεδρία του ΟΑΣΕ και το Μεσανατολικό.
Ερωτηθείς εάν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι μεταφέρουν κάποιο μήνυμα της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος απάντησε: «Είναι μια ενδιαφέρουσα και σημαντική επίσκεψη, γίνεται πολύ νωρίς μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα Αμερικανική Διοίκηση. Έχει, λοιπόν, τη σημασία της, αλλά θα πρέπει κανείς να δώσει την σωστή κλίμακά της, χωρίς υπερβολές».

Επιστολή Μ. Ομπάμα σε Κ.Καραμανλή
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπάρακ Ομπάμα, απέστειλε στον πρωθυπουργό Κ.
Καραμανλή επιστολή σε απάντηση του συγχαρητήριου μηνύματος που είχε αποστείλει ο κ. Καραμανλής για την εκλογή του.
Ο κ. Ομπάμα αφού ευχαριστεί τον πρωθυπουργό σημειώνοντας "εκτιμώ ιδιαίτερα το αβρό σας μήνυμα", προσθέτει: "Έχουμε ενώπιόν μας ένα εύρος προκλήσεων για τις οποίες πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η από κοινού δράση.
Όμως έχουμε επίσης εξαιρετικές ευκαιρίες, στις οποίες, αν ανταποκριθούμε με αποτελεσματικότητα, μπορούμε να προωθήσουμε τους στόχους της συμμαχίας μας.
Καθώς ξεκινάει η συνεργασία μας, κρατώ κατά νου τη θεμελιώδη σημασία της σχέσης μας".
Ο κ. Ομπάμα αναφέρει ακόμη "έχω την πεποίθηση ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με πνεύμα ειρήνης και φιλίας προς την οικοδόμηση ενός πιό ασφαλούς κόσμου κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων ετών. Προσβλέπω στη συνεργασία μας προς αυτή την κατεύθυνση και την προώθηση καλών σχέσεων μεταξύ των κρατών μας".

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης