Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ Χ. ΚΛΙΝΤΟΝ - ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ


Στο επίκεντρο Ελληνοτουρκικά - Κυπριακό

Την «τουρκική συμπεριφορά» στο Αιγαίο έθεσε με έντονο τρόπο η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στην Αμερικανίδα ομόλογό της, Χίλαρι Κλίντον, η οποία ανταποκρίθηκε αμέσως, λέγοντας ότι «θα μιλήσει στους Τούρκους ηγέτες».

Στη διάρκεια συνάντησης των δύο υπουργών χθες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η κ. Μπακογιάννη επέμεινε στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων, όπως χαρακτηριστικά είπε, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο σε αμερικανικές «συμβουλές και πιέσεις» -κατά την έκφραση διπλωματικής πηγής- για έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου, για τα θέματα που χωρίζουν την Ελλάδα και την Τουρκία. Αλλωστε, η επιμονή σε διάλογο με την Αγκυρα είναι χαρακτηριστικό των δημοκρατικών κυβερνήσεων και το φαινόμενο παρατηρήθηκε έντονα τη δεύτερη τετραετία της διακυβέρνησης του Μπιλ Κλίντον, ιδιαίτερα μετά το επεισόδιο στα Ιμια. Το θέμα συζητήθηκε διεξοδικά και με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γουίλιαμ Μπερνς, στη διάρκεια γεύματος εργασίας που παρέθεσε στην Ελληνίδα υπουργό.

Διπλωματική πηγή είπε ότι παρουσιάστηκαν «οι ελληνικοί προβληματισμοί για τις τάσεις και τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν τους τελευταίους μήνες στο Αιγαίο».

Παρά τις διαμαρτυρίες για τις τουρκικές προκλήσεις, η κ. Μπακογιάννη επέλεξε να επαναλάβει στην κ. Κλίντον ότι η Αθήνα συνεχίζει να στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, χωρίς αλλαγή στη στάση της. Η Ελληνίδα υπουργός μίλησε «για περίοδο στασιμότητας» στις σχέσεις με την Τουρκία και υπογράμμισε πως «η στάση της (Αγκυρας) δημιουργεί προβληματισμούς».

Το θέμα της Κύπρου τέθηκε από την ελληνική πλευρά, η οποία τόνισε την απόφαση της Λευκωσίας να διαπραγματευθεί καλόπιστα τη διευθέτηση του Κυπριακού, ενώ για το Σκοπιανό δεν έγινε σοβαρή συζήτηση με τους συνομιλητές της Ελληνίδας υπουργού.

Η κ. Μπακογιάννη είχε την ευκαιρία να θέσει το θέμα της βίζας και να τονίσει την απαράδεκτη στάση της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία «έκοψε» την Ελλάδα την τελευταία στιγμή, αφήνοντας, όμως, στον κατάλογο άλλες χώρες που δεν πληρούσαν τους όρους. Η κ. Κλίντον είπε ότι γνωρίζει το θέμα και άφησε να εννοηθεί ότι θα ασχοληθεί. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή φέρεται να απάντησε πως «θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε». Η Ελληνίδα υπουργός τόνισε πως η άρση της βίζας θα αποτελέσει ένα ισχυρό θετικό μήνυμα προς την Ελλάδα, τους Ελληνες και τους Ελληνοαμερικανούς. Βεβαίως δεν έγινε γνωστό ποια ήταν τα ζητήματα που έθεσε η αμερικανική πλευρά, καθώς δεν επρόκειτο φυσικά για συνάντηση όπου μονομερώς η Ελλάδα παρουσίαζε τις... απαιτήσεις της.

Οι δύο υπουργοί τόνισαν την ανάγκη περαιτέρω σύσφιξης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων - στο σημείο αυτό η κ. Μπακογιάννη σημείωσε πως «οι σχέσεις είναι ισχυρές», μία δήλωση με την οποία συμφώνησε και η κ. Κλίντον.

Υπογράμμισαν επίσης ότι η σχέση πρέπει να διευρυνθεί και να εμβαθυνθεί. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να δημιουργηθούν σε διμερές επίπεδο ομάδες εργασίας για θέματα ΟΑΣΕ, οι οποίες θα ασχολούνται με τη Μέση Αντολή, τα Βαλκάνια, τη Γεωργία και τη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας. «Είναι άμεση συνέπεια της επανάληψης της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών», υποστήριξε διπλωματική πηγή. Εκανε, πάντως, εντύπωση το γεγονός ότι η αμερικανική πλευρά ζήτησε να πληροφορηθεί πώς η Ελλάδα βίωσε την ενεργειακή κρίση και εάν υπήρξαν επιπτώσεις, ιδιαίτερα από τη διακοπή φυσικού αερίου.

Οπως είναι γνωστό, η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν κάθετα αντίθετη με τις ελληνορωσικές συμφωνίες.

Διπλωματική πηγή υποστήριξε ότι «αυτή τη φορά δεν υπήρχε η ένταση στην ανάλυση (για την εξάρτηση από τη Ρωσία), όπως συνέβαινε προηγουμένως».

Αξίζει να σημειωθεί πως στη συνάντηση της κ. Κλίντον με την κ. Μπακογιάννη παραβρέθηκε ως πρώτος σύμβουλος ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ντάνιελ Φριντ, ο οποίος θα παραμείνει στη θέση του μέχρι τις αρχές Απριλίου.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: ΜΙΧ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης