Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Εξουδετέρωσαν μηχανισμό με πέντε φιάλες υγραερίου και 50 κιλά εκρηκτικά


Σύμφωνα με πληροφορίες, το σταθμευμένο όχημα εντόπισε ο φύλακας της τράπεζας και, θεωρώντας το ύποπτο, ειδοποίησε την αστυνομία.

Μεγάλης ισχύος αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εντοπίστηκε σήμερα το πρωί σε ΙΧ που ήταν σταθμευμένο έξω από υποκατάστημα της τράπεζας Citibank στην Κηφισιά στη διασταύρωση των οδών Τροιζηνίας και Αχαϊας και εξουδετερώθηκε από την αστυνομία.

Ο μηχανισμός αποτελείτο από πέντε φιάλες υγραερίου γεμάτες εκρηκτικά και είχε τοποθετηθεί στο πορτ μπαγκάζ του οχήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκρηκτικός μηχανισμός αποτελείτο από πέντε φιάλες προπανίου οικιακής χρήσης, πλήρεις εκρητικής ύλης (ΑNFO), ηλεκτρικούς πυροκροτητές, μπαταρίες και δύο μηχανικά ρολόγια.

Η αντιτρομοκρατική, με βάση τη μεθοδολογία της επίθεσης, εκτιμά ότι πίσω από την απόπειρα κρύβεται ο Επαναστατικός Αγώνας.

Το σταθμευμένο όχημα εντόπισε ο φύλακας της τράπεζας γύρω στις 04:15 το πρωί και, θεωρώντας το ύποπτο, ειδοποίησε την αστυνομία, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν προηγήθηκε προειδοποιητικό τηλεφώνημα.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός εξουδετερώθηκε τελικά στις 06:40, με ελεγχόμενη έκρηξη.

Αμέσως αφότου ειδοποίησε ο φύλακας, στην τράπεζα έσπευσαν ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, διαπίστωσαν ότι πρόκειται για εκρηκτικό μηχανισμό και κάλεσαν ειδικούς πυροτεχνουργούς. Ο έλεγχος των πινακίδων του αυτοκινήτου έδειξε ότι το όχημα ήταν κλεμμένο από τον Ιανουάριο. Από την έρευνα στο ΙΧ, εντοπίστηκε ο αυτοσχέδιος μηχανισμός στο πορτ μπακάζ.

Την εκρηκτική ύλη ANFO χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν ο ΙΡΑ, η ΕΤΑ και κάποιες παλαιστινιακές οργανώσεις, ενώ το 1995 με μεγάλη ποσότητα της ίδιας εκρηκτικής ύλης είχε ανατιναχτεί κυβερνητικό κτίριο στην Οκλαχόμα.

Σύμφωνα με ειδικούς της Ασφάλειας και της Αντιτρομοκρατικής, η συγκεκριμένη εκρηκτική ύλη θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστιες καταστροφές όχι μόνο στο κτίριο της τράπεζας, αλλά και σε μεγάλη ακτίνα γύρω από αυτό.

Δεν έχει διευκρινιστεί γιατί δεν εξερράγη ο μηχανισμός, πιθανολογείται όμως από τους ειδικούς της αστυνομίας ότι είχε γίνει κάποιο λάθος στη συνδεσμολογία. Δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα. Ο μηχανισμός θα εξεταστεί στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας.

Όπως επίσης έγινε γνωστό, το παγιδευμένο όχημα είχε κλαπεί από την περιοχή της Αθήνας τον Ιανουάριο του 2009.


Το γεγονός σήμανε συναγερμό στην ΕΛ.ΑΣ., μετά και την χθεσινοβραδυνή επίθεση κατά του τηλεοπτικού σταθμού Alter.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης