Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

Κυπριανού: «Εκβιάζει πριν, φαντασθείτε μετά»

Η Κύπρος δεν συναινεί στο άνοιγμα του κεφαλαίου της Ενέργειας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, όπως προκύπτει από δηλώσεις του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Μ. Κυπριανού.

H Λευκωσία θέτει το ζήτημα των απειλών Ερντογαν.

«Πώς μπορούμε να συναινέσουμε στο άνοιγμα του κεφαλαίου αυτού, όταν η Τουρκία απειλεί και παρεμποδίζει την αξιοποίηση του τομέα της ενέργειας από την Κυπριακή Δημοκρατία;» δήλωσε.

Ο Κύπριος υπουργός έφερε στο επίκεντρο τις απειλές της Αγκυρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου Nabucco, τονίζοντας ότι δημιουργούν αμφιβολίες για την αξιοπιστία της Τουρκίας ως χώρας από την οποία θα περνά ο αγωγός.

«Εάν πριν κατασκευαστεί ο αγωγός η Τουρκία εκβιάζει για πολιτικά οφέλη, φανταστείτε τι θα κάνει αύριο, όταν θα εξαρτώμεθα από αυτήν», είπε.

Οι απειλές του Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιουργούν αμφιβολίες για την αξιοπιστία της Τουρκίας ως χώρας από την οποία θα περνά ο αγωγός, τόνισε ο κ. Κυπριανού, επισημαίνοντας ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε ζημιά στη χώρα του με αυτή την προσέγγιση, αφού κατάφερε να κάνει ακόμα και τους φίλους της Τουρκίας στην Ε. Ε. να αντιδράσουν.

Στο μεταξύ η εντατική φάση των συνομιλιών Χριστόφια - Ταλάτ θα διεξαχθεί μεταξύ του ερχόμενου Απριλίου και του φθινοπώρου, εκτίμησε χθες ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διεύρυνση, Όλι Ρεν.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ο Ολι Ρεν σημείωσε ότι θα μεταβεί στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα για να υπογραμμίσει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης που θα επανενώνει το νησί.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης