Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Ο Μεγαλέξανδρος φράζει τον ευρωπαϊκό δρόμο της ΠΓΔΜ

Τους εκδικείται η ιστορία!


Την “αρχαιοπληξία” που διακατέχει τη σημερινή κυβέρνηση του ΒΜΡΟ και ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι 27 μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) στα Σκόπια, προειδοποιώντας ότι προκλητικές ενέργειες, όπως είναι η ασύστολη ονοματοδοσία έργων υποδομής με το όνομα του Μέγα Αλέξανδρου, φράζουν το δρόμο της χώρας τους προς την Ε.Ε.
Οι μη κυβερνητικές αυτές οργανώσεις δραστηριοποιούνται στη γείτονα υπό την κοινή ονομασία “Πρωτοβουλία Πολιτών” και έδωσαν συνέντευξη Τύπου στα Σκόπια.
Εκτιμώντας προφανώς ότι η κυβέρνηση Γκρούεφσκι έχει υπερβεί τα εσκαμμένα αναφορικά με την ιστορία της ΠΓΔΜ, αντέδρασαν έντονα στην “αρχαϊστική”, όπως την αποκάλεσαν, προπαγάνδα που διεξάγει η σημερινή κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και ζήτησαν να πάψει να χρησιμοποιεί “μισές αλήθειες” και να λαμβάνει αποφάσεις επιζήμιες για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας. Επέκριναν έντονα την απόφαση της κυβέρνησής τους να ονομάσει το κομμάτι του διευρωπαϊκό οδικού άξονα “Ε 10”, που διέρχεται από την επικράτεια της ΠΓΔΜ, σε οδό “Αλεξάνδρου του Μακεδόνα”.

ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΖΗΜΙΑ
Τόνισαν ότι η προκλητική αυτή ενέργεια “θα επιφέρει στη χώρα τόσο πολιτική όσο και οικονομική ζημία”, σημειώνοντας ότι η ΠΓΔΜ ήδη έχει απολέσει 50 εκατομμύρια ευρώ επενδυτικά κεφάλαια από την Ελλάδα και άλλα 27 εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκούς φορείς, κάτι το οποίο θα εμποδίσει την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου. Πρόσθεσαν ότι αυτή η ενέργεια “εμποδίζει και τη διαδικασία ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της ΠΓΔΜ” και επισήμαναν ότι η ΠΓΔΜ δεν πρέπει να θυσιάσει τα 77 εκατ. ευρώ που προβλέπονται για την ολοκλήρωση του τμήματος Ταμπάνοβτσε - Γευγελή του ευρωπαϊκού διαδρόμου 10 εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης να μετονομάσει αυτό το τμήμα σε “Αλέξανδρος ο Μακεδών”. Ξεσκέπασαν επίσης την ανθελληνική προπαγάνδα του συστήματος Γκρούεφσκι, υπογραμμίζοντας ότι “οι εξηγήσεις που δίνει η κυβέρνηση της χώρας μας, ότι η Ελλάδα θα παρεμποδίσει τη χορήγηση 50 εκατ. ευρώ ευρωπαϊκών χρημάτων για την ολοκλήρωση της κατασκευής του τμήματος του διαδρόμου 10, είναι ψευδείς. Η αλήθεια είναι ότι τα 50 εκατ. ευρώ είναι χρήματα της ελληνικής κυβέρνησης και όχι της Ε.Ε., ενώ η Ε.Ε. θα συμμετέχει στην ολοκλήρωση του έργου με επιπρόσθετα 27 εκατ. ευρώ”, ξεκαθάρισαν, αποκαλύπτοντας την αλήθεια για τη χρηματοδότηση του εν λόγω έργου και έθεσαν το ερώτημα: “Πώς σκέφτεται η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει αυτή την προτεραιότητά της, την οποία έθεσε στην ατζέντα της, εάν απορρίψει 77 εκατ. ευρώ που δεν επιστρέφονται; Έχει οικονομικές ικανότητες αυτή η χώρα, ώστε έτσι εύκολα να παραιτείται αυτών των 77 εκατ. ευρώ;”
ΑΣΚΟΠΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ
Η Λιλιάνα Ντίμοβα του “Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Εκπαίδευση” και η Φάνι Καραμφίλοβα-Πόποβα του “Ινστιτούτου Ανοικτής Κοινωνίας” (σ.σ. του περιβόητου χρηματιστή Τζορτζ Σόρος) τόνισαν ότι αυτές οι ενέργειες της κυβέρνησης Γκρούεφσκι κρίνονται ως “άσκοπη πρόκληση” όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από όλες τις άλλες κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ε.Ε. “Αυτό θέτει πολλά ερωτήματα όπως: πώς κρίνουμε ότι θα σημειώσουμε πρόοδο στη διαδικασία προσέγγισης της Ε.Ε. και πώς αναμένουμε ότι αυτή η κυβέρνηση θα φέρει την ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων” με την Ε.Ε., αναρωτήθηκε η κ. Καραμφίλοβα-Πόποβα, από το “Ινστιτούτο Ανοικτής Κοινωνίας”. Ο εν λόγω συνασπισμός μη κυβερνητικών οργανώσεων έκρινε ότι η απόφαση της κυβέρνησης για τη μετονομασία του διευρωπαϊκού οδικού άξονα Ε 10 “αντιβαίνει στο σχέδιο δράσης για την προσέγγιση της Ε.Ε., το οποίο υιοθετήθηκε από την ίδια την κυβέρνηση, μετά την κριτική που ασκήθηκε στην Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής” και τονίζει ότι “με αυτό το σχέδιο η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα αποφεύγει κάθε ενέργεια που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας”.
Οι εκπρόσωποι των 27 ΜΚΟ έδωσαν στη δημοσιότητα και έναν κατάλογο εγκαταστάσεων και υποδομών ή υπό κατασκευή δημόσιων έργων, στα οποία έχει δοθεί το όνομα του Μέγα Αλέξανδρου. Ανάμεσά τους βρίσκεται το εθνικό στάδιο των Σκοπίων, το υπό τοποθέτηση άγαλμα του μακεδόνα στρατηλάτη στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, η τοποθέτηση διαφόρων αρχαιοελληνικών αγαλμάτων σε κεντρικούς δρόμους και πλατείες κ.ά. Προανήγγειλαν τέλος ότι εφεξής θα προειδοποιούν τους πολίτες της ΠΓΔΜ για όλες τις κυβερνητικές αποφάσεις που λειτουργούν επιβραδυντικά στην προσπάθεια της χώρας να εισέλθει στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.
Bαραίνει το κλίμα
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το κλίμα πλέον για τον πρωθυπουργό Γκρούεφσκι βαραίνει ακόμη περισσότερο, αφού οι συγκεκριμένες οργανώσεις υποστηρίζονται και χρηματοδοτούνται από ιδρύματα και φορείς του εξωτερικού, τα οποία στο παρελθόν έχουν υποστηρίξει το δικαίωμα της χώρας για αναγνώρισή της με το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Πολύ περισσότερο που πίσω από αυτές τις οργανώσεις βρίσκεται ο περιβόητος Τζορτζ Σόρος, ο οποίος είχε δράσει με συγκεκριμένες παρεμβατικές ενέργειες στην πολιτική και στην οικονομία των ανατολικοευρωπαϊκών χωρών, από την ανατροπή των προηγούμενων καθεστώτων έως τη μετάβαση από τη σοβιετική εποχή στη σημερινή πλήρως υποταγμένη στα δυτικά και δη αμερικανικά κέντρα αποφάσεων. Χαρακτηριστικός των αντιδράσεων στα Σκόπια είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του δικτύου μέσων ενημέρωσης Spic: “Ο Μέγας Αλέξανδρος φράκτης της ΠΓΔΜ στο δρόμο προς την Ευρώπη”.

Πηγή: http://kostasxan.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης