Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Επίθεση Τούρκων στον Μενέντεζ


Σφοδρή επίθεση προς τον Γερουσιαστής Robert Menendez, έναν σταθερό φίλο στην υπόθεση του Κυπριακού και τον θερμότερο ίσως υποστηρικτών της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας στην προώθηση των εθνικών θεμάτων, εξαπέλυσε η οργάνωση ''Τουρκική Συμμαχία της Αμερικής'', για ερωτήσεις που υπέβαλε στην Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, όσον αφορά την γενοκτονία των Αρμενίων και για την προτεραιότητα που πρέπει να θέσει το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών για το Κυπριακό.

Παρότι στελέχη του λόμπι θεωρούσαν αναμενόμενη μία επίθεση των Τούρκων προς τον Μπομπ Μενέντεζ - είχαν προηγηθεί σε βάρος του επιθέσεις και από Σκοπιανούς - το συμβάν έδωσε την ευκαιρία να υπάρξει μία κινητοποίηση της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, που δήλωσε πως στέκεται σταθερά στο πλευρό του κ. Μενέντεζ.

Η ΠΣΕΚΑ, με ανακοίνωση της την Παρασκευή, επικροτεί το θάρρος και την δέσμευση του Γερουσιαστή Menendez στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καλεί την Ομογένεια να στείλει μηνύματα συμπαράστασης στον μεγάλο φίλο της Ελλάδας, στη σύνδεση http://menendez.senate.gov/contact/contact.cfm

Η επιθετική αυτή στάση των Τούρκων θεωρείται από πολλούς έμπειρους πολιτικές της Ουάσιγκτον δείγμα της έντονης νευρικότητας που διακατέχει την Αγκυρα και τους ηγέτες του Τουρκικού λόμπι, καθώς πέραν της αγωνίας τους για το πως θα κινηθεί η κυβέρνηση Ομπάμα στα δύο θέματα που καίνε την Τουρκία (ψήφισμα αρμενικής γενοκτονίας και κυπριακό), έχουν τώρα να αντιμετωπίσουν και το Εβραϊκό λόμπι, το οποίο πνέει τα μένεα με τον Ταγίπ Ερντογάν. Το κλίμα ήταν ήδη άσχημο λόγω της στάσης της Τουρκίας στην κρίση της Γάζας, όμως χειροτέρεψε περαιτέρω από το φραστικό επεισόδιο Ερντογάν - Πέρες στο Νταβός της Ελβετίας.

Στο θέμα του ψηφίσματος για τη Γενοκτονία των Αρμενίων πολλά θα εξελιχθούν από την στάση του Μπαράκ Ομπάμα, αν και διπλωματικοί παρατηρητές θεωρούν πως μόνο η Αρμενία (προωθεί πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με την Τουρκία) είναι σε θέση να σταματήσει το ψήφισμα.

Ο υπόσχεση που έδωσε ο Μπαρακ Ομπάμα στην Αμερικανο-Αρμενική κοινότητα, στις 18 Ιανουαρίου 2008 είναι όσο πιο ξεκάθαρη γίνεται και δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Ωστόσο, μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αλί Μπαμπατζάν διαβεβαίωνε την κοινή γνώμη της χώρας του ότι δεν πρόκειται ο Ομπάμα να υπογράψει ψήφισμα αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Πηγή:voiceofgreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης