Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

«Εθνική μνήμη» στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης

Ο γενικός πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη, Βασίλης Μπουρνόβας, μπροστά στον πίνακα με τα ονόματα των 13.000 νεκρών του Μετώπου


Ο γενικός πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη, Βασίλης Μπουρνόβας, μπροστά στον πίνακα με τα ονόματα των 13.000 νεκρών του Μετώπου

Εντυπωσιακή υποδοχή επεφύλαξε το κοινό της Κωνσταντινούπολης στην έκθεση που οργάνωσε το Γενικό Προξενείο της χώρας μας στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, στον κεντρικό πεζόδρομο του Πέραν, με θέμα «Η Ελλάδα στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο».

Η έκθεση που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του γενικού προξένου Β. Μπορνόβα αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για το τουρκικό κοινό να γνωρίσει πτυχές της ελληνικής Ιστορίας και κυρίως σε μια ιστορική στιγμή, όταν, ενώ οι ευρωπαϊκοί λαοί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αντιστεκόντουσαν στον ναζισμό, άλλες χώρες επέλεγαν να είναι οι «επιτήδειοι ουδέτεροι».

Στην έκθεση, η οποία θα λειτουργεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, εκτίθεται το έργο του ζωγράφου Χρήστου Μποκόρου, με τίτλο «Εθνική Μνήμη», όπου σε σχήμα ελληνικής σημαίας σε πέντε πετάσματα καταγράφονται τα ονόματα των 13.000 Ελλήνων που έπεσαν νεκροί στο Μέτωπο.

Στην έκθεση οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν από τις εφημερίδες της εποχής, τουρκικές αλλά και ομογενειακές, την καταγραφή των ειδήσεων από το πολεμικό μέτωπο της Αλβανίας, ενώ φιλοξενείται μεγάλη έκθεση φωτογραφίας που καλύπτει όλη την περίοδο από το Αλβανικό Μέτωπο, την Κατοχή, την Αντίσταση και την Απελευθέρωση. Εντύπωση προκάλεσε ότι στα εγκαίνια της Εκθεσης παραβρέθηκαν και ο πρόεδρος και άλλα στελέχη των λεγόμενων «Συλλόγων Αλληλεγγύης των Τούρκων Δυτικής Θράκης», οι οποίοι εκπροσωπούν χιλιάδες Δυτικοθρακιώτες που ζουν στην Κωνσταντινούπολη και έχουν αποξενωθεί από την Ελλάδα.

Το πιο σημαντικό κέρδος της έκθεσης, όμως, φαίνεται να είναι ότι ένα από τα πιο όμορφα και επιβλητικά κτίρια του κέντρου της Κωνσταντινούπολης άνοιξε τις πύλες του, φιλοδοξώντας να μετατραπεί σε ζωντανό πρεσβευτή της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού σε έναν γειτονικό λαό που τόσο λίγα γνωρίζει για τη σύγχρονη Ελλάδα.

Νίκος Μελέτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης