Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Συνάντηση και συνομιλίες ΥΕΘΑ Ευάγγελου Βενιζέλου και Ρώσου πρεσβευτή στο ΥΠΕΘΑ



Image


19-11-2009 01:15:28

Κρίσιμη πρώτη συνάντηση για το μέλλον των ελληνορωσικών αμυντικών σχέσεων θα έχει σήμερα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Ρώσο πρεσβευτή στην Αθήνα, Βλαντίμιρ Τσχικβισβίλι.

Ο γεωργιανής καταγωγής διπλωμάτης, πρώην διευθυντής του τμήματος «Νέων Προκλήσεων και Απειλών» του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, θεωρείται ένα από τα κορυφαία πρόσωπα της ρωσικής διπλωματίας και μόνο τυχαία δεν ήταν η προηγούμενη θέση του ως επικεφαλής του τμήματος «Νέων Προκλήσεων και Απειλών».

Η συνάντηση γίνεται σε μία καθοριστική στιγμή για το μέλλον των αμυντικών σχέσεων των δύο χωρών καθώς τα εκκρεμή ζητήματα είναι πολλά: Η ολοκλήρωση της κύριας σύμβασης για τα ΤΟΜΑ ΒΜP-3HEL, η συμφωνίες υποστήριξης των αντιαεροπορικών συστημάτων μακρού βεληνεκούς S-300PMU1, των αερόστρωμνων ZUBR κλπ.

Η μεν κύρια σύμβαση για τα BMP-3HEL, βρίσκεται στο τελικό στάδιο υπογραφής και μόλις πρόσφατα κατέστη σαφές από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ε.Βενιζέλο, ότι «Θα γίνει σεβαστή η διακρατική συμφωνία που έχει υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση», οπότε απλώς αναμένεται να ολοκληρωθεί η συμφωνία, αλλά οι συμβάσεις υποστήριξης των άλλων δύο συστημάτων κυριολεκτικά καρκινοβατούν και είναι φανερό ότι έχουν να κάνουν με τις γνωστές-άγνωστες «αόρατες» δυνάμεις που επιθυμούν να οδηγήσουν στα σκουπίδια τα ρωσικά συστηματα μαζί με τα χρήματα το υελληνικού δημοσίου που δαπανήθηκαν για την απόκτησή τους.

Ειδικά για τα S-300PMU1, αφού επί εννέα χρόνια παίχθηκε η «κολοκυθιά» του ιδιοκτησιακού καθεστώτος με την Κύπρο όταν υποτίθεται ότι λύθηκε το ζήτημα αυτό και λάβαμε το «end user certificate», διάφορες άλλες δικαιολογίες εφευρέθηκαν για να εξακολουθήσει το σύστημα να μην είναι επιχειρησιακό, όπως είχε αποκαλύψει τον Ιούνιο του 2007 η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ και είχε επιβεβαιωθεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Στα ZUBR, ενώ έχει αποφασιστεί από το Ναυτικό να κρατηθούν τα τρία καινούρια ρωσικά και το τέταρτο το ουκρανικό να διαλυθεί και να χρησιμεύσει για ανταλλακτικά και παρά τις δηλώσεις του αρχηγού του Ναυτικού Γ.Καραμαλίκη πέρσι τον Ιανουάριο, ότι «Μέσα στην χρονιά θα είναι τα τρία ZUBR επιχειρησιακά” εν τούτοις τίποτα δεν έχει γίνει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα αυτά τα χρόνια που έχουν αγοραστεί τα ρωσικά ZUBR, τα ανταλλακτικά που έχει προμηθευτεί το Π.Ν. δεν ξεπερνούν σε αξία το κόστος ενός πολυτελούς σπορ αυτοκινήτου!

Defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης