Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Βρετανική «ντρίμπλα» με τις βάσεις


Παραχωρούν μέρος του εδάφους που κατέχουν σε μια επανενωμένη Κύπρο

Διπλωματική «ντρίμπλα» έκανε χθες το Λονδίνο, επιχειρώντας να δρομολογήσει εξελίξεις στο Κυπριακό και παράλληλα να διασώσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας. Έριξε στο τραπέζι την πρόταση που είχε κάνει το 2003 για παραχώρηση μέρους (περίπου του μισού) των κυρίαρχων βρετανικών βάσεων, εφόσον βρεθεί λύση στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, «ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ μόλις έχει πληροφορηθεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ανανεώνει πρόταση προς τα Ηνωμένα Έθνη για παραχώρηση μέρους του εδάφους τους στις κυρίαρχες βρετανικές βάσεις σε μια επανενωμένη Κύπρο». Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η πρόταση υποβάλλεται υπό την προϋπόθεση ότι «θα επιτευχθεί μια συνολική λύση που θα συμφωνηθεί από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και ακολούθως θα γίνει αποδεκτή από την πλειοψηφία των πληθυσμών τους και θα επικυρωθεί επισήμως από τις δύο πλευρές».

Το έδαφος που προτείνεται για παραχώρηση ανέρχεται σε 45 τετραγωνικά μίλια, «μόλις κάτω από το ήμισυ της ολικής εδαφικής περιοχής των κυρίαρχων βρετανικών βάσεων». Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη πρόταση, η οποία αργότερα ενσωματώθηκε στο σχέδιο Ανάν, είχε κάνει το Λονδίνο το 2003. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι το Λονδίνο επιχειρεί να δρομολογήσει εξελίξεις στο Κυπριακό, γνωρίζοντας ότι το εδαφικό είναι το κύριο «αγκάθι» στις συνομιλίες Χριστόφια- Ταλάτ, αλλά και ότι η ανανεωμένη πρόταση του 2003, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, αφορά έδαφος στα νότια του νησιού, το οποίο θα παρεχωρείτο στην ελληνοκυπριακή κοινότητα.

Βιάζονται
Η πρόταση έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά τη συνάντηση του Βρετανού ΥΠΕΞ Ντέιβιντ Μίλιμπαντ με την τουρκική ηγεσία. Ο Ντ. Μίλιμπαντ έχει κάνει σαφές ότι το Λονδίνο βιάζεται για τη διευθέτηση του Κυπριακού μέχρι τον Απρίλιο, όταν θα γίνουν οι προεδρικές εκλογές στα Κατεχόμενα, λέγοντας ότι «ποτέ δεν θα υπάρξει καλύτερη ευκαιρία για επίλυση». Σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντάται στο Λονδίνο με τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, ενώ στη βρετανική πρωτεύουσα αναμένεται εντός των ημερών και ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Σύμφωνα με τη συνθήκη εγκαθίδρυσης του 1960, οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο θεωρούνται κυρίαρχο βρετανικό έδαφος και φιλοξενούν όχι μόνον πολεμικά αεροσκάφη αλλά και προηγμένα συστήματα επικοινωνιών και παρακολούθησης.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα τον περασμένο Μάιο, ο Ντ. Μίλιμπαντ ερωτηθείς αν η Αγγλία είναι έτοιμη να παραδώσει τις βάσεις της στο νησί, είχε αφήσει το ενδεχόμενο ανοικτό, αλλά είχε μεταθέσει τις αποφάσεις σε χρόνο μεταγενέστερο της επίλυσης του Κυπριακού. Το Κυπριακό και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά και το ζήτημα των βάσεων αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει σήμερα στην Αθήνα ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.
Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης