Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

«Θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα»


Αναδιπλώνεται η κυβέρνηση από τις θέσεις τήρησης αποστάσεων σε σχέση με τα σχέδια αγωγών στα οποία εμπλέκεται η Ρωσία. Μετά την επίσκεψη αρμόδιου Ρώσου υφυπουργού στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, χθες υπήρξε συνάντηση του Ρώσου πρέσβη Βλαντιμίρ Τσκικβισβίλι με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννη Μανιάτη.

Αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν δηλώσεις του αρμόδιου υφυπουργού, σύμφωνα με τις οποίες θα τηρηθούν τα συμφωνημένα και τα χρονοδιαγράμματα για τις επόμενες ενέργειες σχετικά με τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και τον αγωγό φυσικού αερίου Σάουθ Στριμ. Επίσης, ότι θα ανασυγκροτηθεί κοινή ομάδα εργασίας Ελλάδας - Ρωσίας, η οποία θα ασχοληθεί με την προώθηση όλων των ζητημάτων που αφορούν την ανανέωση της διακρατικής συμφωνίας για την προμήθεια φυσικού αερίου μετά το 2016, οπότε λήγει η σημερινή.

Ειδικότερα για τον πετρελαιαγωγό, το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει θέματα απαλλοτριώσεων για τη διέλευση του αγωγού. Το νομοσχέδιο αυτό είχε κατατεθεί στη Βουλή από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά αποσύρθηκε λόγω της προκήρυξης εκλογών. Επίσης, προωθείται η σύσταση της επιτροπής διαπραγμάτευσης με τη διεθνή εταιρεία του αγωγού για τη «συμφωνία διέλευσης». Η συμφωνία αυτή αποτελεί και το σημαντικότερο κείμενο, καθώς θα καλύπτει το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας απέναντι στην τοπική κοινωνία, το Ελληνικό Δημόσιο, τα περιβαλλοντικά στα οποία η σημερινή κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα, την καταβολή του τέλους ανά τόνο πετρελαίου κ.λπ.

Σε ό,τι αφορά τον αγωγό φυσικού αερίου Σάουθ Στριμ, σύμφωνα με τον υφυπουργό ολοκληρώθηκαν οι ενέργειες για την ίδρυση της κοινής ελληνορωσικής εταιρείας, η οποία θα κατασκευάσει και θα διαχειρίζεται το τμήμα του αγωγού επί ελληνικού εδάφους. Η εταιρεία αυτή με συμμετοχή 50-50 (ΔΕΣΦΑ-Gazprom) σε πρώτη φάση θα αναλάβει τη μελέτη σκοπιμότητας του έργου.

Σημειώνεται ότι μέχρι και πρόσφατα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκφράζονταν με έντονο προβληματισμό για τα συγκεκριμένα έργα τόσο για το κατά πόσον κατοχυρώνονται τα συμφέροντα της Ελλάδας μέσω των συμφωνιών όσο και για τα περιβαλλοντικά. Ειδικά δε για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, ο προβληματισμός αφορά κυρίως τα περιβαλλοντικά. Για τα υπόλοιπα θέματα η κυβέρνηση έχει περιθώριο να τα διαπραγματευτεί με την εταιρεία στο πλαίσιο της συμφωνίας διέλευσης του αγωγού.

Τέλος, με επιστολή του στον επίτροπο Ενέργειας Αντρις Πίμπαλγκς, ο Γιάννης Μανιάτης επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους αγωγούς ελληνοϊταλικό και ελληνοβουλγαρικό προκειμένου έτσι να διασφαλιστούν οι απαραίτητες πιστώσεις από κοινοτικά προγράμματα.

Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης