Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Διπλή τουρκική πρόκληση

Εστειλαν 4 μαχητικά να πετάξουν σε πολύ χαμηλό ύψος μεταξύ Χίου και Σάμου στην περιοχή όπου διεξαγόταν η άσκηση έρευνας και διάσωσης «Ιωνάς»Διπλή τουρκική πρόκληση με νατοϊκό καπέλο πραγματοποίησε χθες το αεροπορικό στρατηγείο του Εσκί Σεχίρ της Τουρκίας, κατευθύνοντας τουρκικά αεροσκάφη στην περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου, την ώρα που γινόταν άσκηση παρουσία της ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας και στέλνοντας διαμαρτυρία στο ελληνικό στρατηγείο της Λάρισας ότι τα αεροσκάφη της Frontex δήθεν παραβιάζουν τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Οι Τούρκοι, εκμεταλλευόμενοι νατοϊκή αεροπορική άσκηση που κάνει το υπό κατάργηση αεροπορικό στρατηγείο του Εσκί Σεχίρ, κατηύθυναν τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη μέσα στην περιοχή όπου γινόταν ελληνική άσκηση έρευνας και διάσωσης και μάλιστα σε χαμηλό ύψος, στα 2.000 πόδια, την ώρα που είχε αναπτυχθεί έντονη αεροπορική δραστηριότητα στην ελληνική άσκηση και μάλιστα τη στιγμή που ένα C-130 βρισκόταν μπροστά από τη φρεγάτα «Σαλαμίς», πάνω στην οποία επέβαινε όλη η ελληνική στρατιωτική ηγεσία.

Το γεγονός αυτό δημιούργησε μεγάλους κινδύνους στην ασφάλεια πτήσεων, καθώς ελληνικά αεροσκάφη οπλισμένα έσπευσαν να αναχαιτίσουν τα τουρκικά και να τα βγάλουν από την περιοχή όπου είχε εκδοθεί «ΝΟΤΑΜ», δηλαδή διεθνής αναγγελία για την ελληνική άσκηση «ΙΩΝΑΣ».

Να σημειωθεί ότι μετά τις τρεις το μεσημέρι επρόκειτο να αρχίσει νατοϊκή άσκηση με τουρκικά αεροσκάφη σε περιοχή που ήταν πάνω από τα 10.000 πόδια ύψος. Η κινητοποίηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων ήταν άμεση και δόθηκαν οδηγίες για να κινηθεί επίσημη διαδικασία και στο ΝΑΤΟ για καταγγελία της τουρκικής πρακτικής.

Νωρίς το πρωί το αεροπορικό στρατηγείο του Εσκί Σεχίρ (CAOC 6) είχε διαμαρτυρηθεί στον Ελληνα διοικητή του αεροπορικού Στρατηγείου της Λάρισας (CAOK 7), γιατί αεροσκάφη της FRONTEX δήθεν παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο. Το αξιοσημείωτο είναι ότι τα νατοϊκά αεροπορικά στρατηγεία δεν έχουν καμία σχέση με τις πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών της ευρωπαϊκής δύναμης FRONTEX που κάνει επιτήρηση των συνόρων για λαθρομετανάστευση. Ο αντιπτέραρχος Γιάννης Πατσαντάρας τόνισε αυτή την αναρμοδιότητα στον Τούρκο ομόλογό του.Προφανές είναι από τα δυο αυτά περιστατικά ότι η Τουρκία επιχειρεί να εμπλέξει με κάθε μέσο, νόμιμο ή μη, το ΝΑΤΟ στις βλέψεις της και να δημιουργήσει προβλήματα, ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας σχετικά με τα νατοϊκά αεροπορικά στρατηγεία ότι τίποτα δεν είναι αποφασισμένο και ότι η Ελλάδα δεν προτίθεται να δεχθεί Τούρκο διοικητή στη Λάρισα.

Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης