Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Δεν είναι ώρα για αξιολόγηση

Το Κυπριακό δεν είναι στο επίκεντρο του οράματός μας για την εξωτερική πολιτική, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σύμφωνα με τη "Χουριέτ", ο Νταβούτογλου, μιλώντας στους δημοσιογράφους, που τον συνόδευαν στο ταξίδι του στη Γαλλία, ανέφερε ότι "ο Νοέμβριος θα είναι μήνας ειρήνης, μήνας της Ευρώπης. Το μήνα αυτό θα δώσουμε βαρύτητα στην Ευρώπη, γι' αυτό ήλθα στη Γαλλία", δήλωσε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι το πρόβλημα "την περίοδο αυτή είναι σημαντικό θέμα, όμως δεν βρίσκεται στο επίκεντρο του οράματός μας περί εξωτερικής πολιτικής". Ζήτησε "να επιδειχθεί σεβασμός στις συνομιλίες" και πρόβαλε τη θέση ότι "η Ευρώπη, την περίοδο αυτή δεν πρέπει να πραγματοποιήσει την αξιολόγηση της Τουρκίας". Και προχώρησε να απειλήσει ότι "εάν υπάρξει πίεση προς την Τουρκία για το άνοιγμα των λιμανιών, τότε οι συνομιλίες θα φρικάρουν. Η Ε.Ε. θα έχει δολοφονήσει τη διαδικασία των συνομιλιών. Εφόσον δεν αρθούν οι αποκλεισμοί εναντίον των Τούρκων, η Τουρκία δεν πρόκειται να ανοίξει τα λιμάνια της στους Ελληνοκυπρίους".

Στο μεταξύ, ο Τούρκος δημοσιογράφος Φατίχ Γκιερκίργκε, ο οποίος συνόδευσε τον Τούρκο διαπραγματευτή με την Ε.Ε. Εγκεμέν Μπαγίς στην επίσκεψή του στην Αθήνα, τον κάλεσε ευθέως όπως η Τουρκία αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο.
"Τον ερώτησα", λέγει: "Εάν εμείς με μια αιφνιδιαστική απόφαση αποσύρουμε τους στρατιώτες μας από την Κύπρο, τι θα γίνει; Εάν, δηλαδή, σοκάρουμε τον κόσμο και πούμε ότι η Τουρκία δεν είναι μιλιταριστική χώρα, αλλά ειρηνική; Προκειμένου να υπερασπιστούμε την Κύπρο, πρέπει σώνει και καλά να διατηρούμε εκεί στρατιώτες; Ο τουρκικός στρατός είναι ένας μεγάλος στρατός, η επέμβασή του στην Κύπρο είναι θέμα λεπτών. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά και η Ελλάδα. Άλλωστε γιατί έχουμε τόσα πολεμικά αεροσκάφη, εξελιγμένα όπλα και μεταγωγικά; Ποιος μπορεί να τολμήσει κάτι; Η Τουρκία προκειμένου να είναι αποτρεπτική, πρέπει απαραιτήτως να διατηρεί εκεί στρατιώτες; Το καθεστώς της εγγυήτριας δύναμης συνεχίζεται. Δηλαδή, έχουμε το νόμιμο δικαίωμα επέμβασης, εφόσον απαιτηθεί".

Σύμφωνα πάντα με τον Τούρκο δημοσιογράφο, και δύο άλλοι συνάδελφοί του υπέβαλαν το ίδιο ερώτημα στον Μπαγίς, ενώ ο Μεχμέτ Σοϊζάλ παρατήρησε: "Νομίζω ότι σε αυτό το θέμα πρέπει να υπάρξουν κάποιες σκέψεις".
Ο Μπαγίς δεν απάντησε στο κρίσιμο ερώτημα. "Γνωρίζω ότι σιώπησε διότι εκπροσωπεί το κράτος", ανέφερε ο Τούρκος δημοσιογράφος, ο οποίος όμως επανέρχεται και με "ανοικτή καρδιά", όπως γράφει, θέτει το ερώτημα δημόσια:
"Τι θα γίνει αν αποσύρουμε τους στρατιώτες μας; Τι θα κάνει ο κόσμος; Τι θα πει η ελληνοκυπριακή πλευρά; Τι θα πουν η Γαλλία και η Αγγλία; Κατά τη δική μου άποψη αυτό δεν θα αποτελεί υποχώρηση, αλλά ένδειξη ισχύος. Ελάτε, χωρίς να θυμώσετε και χωρίς να κατηγορήσει ο ένας τον άλλο για προδοσία, να το συζητήσουμε", καταλήγει, απευθυνόμενος στους Τούρκους πολίτες.
Εκκληση προς Ισλαμιστές

Έκκληση προς την Ισλαμική Διάσκεψη να υποστηρίξει το ψευδοκράτος, έκαμε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιουλ. Σε ομιλία του στην εναρκτήρια τελετή, ο Γκιουλ είπε, σύμφωνα με την εφημερίδα "Ραντικάλ":. "Αναμένουμε όπως οι χώρες-μέλη της Ισλαμικής Διάσκεψης βοηθήσουν στις προσπάθειες του τουρκοκυπριακού λαού, για την ενσωμάτωσή του στον κόσμο και όπως συνεχίσουν να αναπτύσσουν τις σχέσεις τους σε κάθε τομέα με το τουρκοκυπριακό κράτος".

Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης