Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Δύσκολα τα πράγματα...


Χωρίς εντυπωσιακές αλλαγές αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το ψήφισμα επί του θέματος της Διεύρυνσης. Η ουσία παραμένει η ίδια. Ότι, δηλαδή, στο τελικό κείμενο γίνεται αναφορά για την εκπλήρωση των τουρκικών υποχρεώσεων, αλλά δεν γίνεται μνεία ούτε σε κυρώσεις. Υπάρχει τροπολογία για επιπτώσεις, όμως είναι δύσκολη η έγκρισή της. Η Τουρκία είναι ιδιαιτέρως ικανοποιημένη από τις εξελίξεις. Τις τελευταίες ώρες η διπλωματική της υπηρεσία προβαίνει σε μια οργιώδη ενέργεια προώθησης των τουρκικών σχέσεων.

Το ΕΛΚ

Υπάρχουν τροπολογίες από δύο πολιτικές ομάδες: Από το ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) και από την Ευρωπαϊκή Αριστερά. Οι τροπολογίες του ΕΛΚ αφορούν δύο σημεία: Το ένα αναφέρεται στην εκπλήρωση των τουρκικών υποχρεώσεων. Και επί τούτου προστίθεται η εξής φράση: Σε «καθορισμένο χρόνο». Ως καθορισμένος χρόνος, το αυτονόητο δηλαδή, θεωρείται ο Δεκέμβριος, εκτός και αν οι Τούρκοι ισχυριστούν, όπως γίνεται, ότι καθορισμένος χρόνος μπορεί να είναι και ημερομηνία μετά το Δεκέμβριο ενόψει εξελίξεων στο Κυπριακό. Το δεύτερο σημείο αφορά στην ενέργεια. Το υφιστάμενο κείμενο αναφέρει ότι το κεφάλαιο της ενέργειας θα πρέπει να ανοίξει γρήγορα. Σε αυτήν τη φράση προστέθηκε, από το ΕΛΚ, όπως «τερματιστούν τα εμπόδια για να ανοίξει το κεφάλαιο τη ενέργειας». Η αναφορά σε εμπόδια μπορεί να εκληφθεί από τη μια ως τερματισμός της παρενόχλησης από μέρους των τουρκικών πολεμικών σκαφών. Όμως, η τουρκική πλευρά μπορεί να ισχυριστεί -και αυτό ισχυρίζεται- ότι η Κύπρος είναι το εμπόδιο για το άνοιγμα του κεφαλαίου της ενέργειας, επειδή ασκεί βέτο. Αληθές είναι ότι η ερμηνεία που δόθηκε και από τους ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ Ι. Κασουλίδη και Ε. Θεοχάρους είναι ότι η αναφορά αφορά στην απαράδεκτη τουρκική στάση. Οι δύο αυτές τροπολογίες μπορούν να υπερψηφιστούν και από άλλες πολιτικές ομάδες και έχουν πιθανότητες να εγκριθούν.

Η Αριστερά

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά, διά του ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Τ. Χατζηγεωργίου είχε θέσει πιο «καθαρές» τροπολογίες που αφορούν στις επιπτώσεις, που μπορεί να προκύψουν επί της Τουρκίας εάν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις, καθώς και στον τερματισμό των παρενοχλήσεων από τα τουρκικά πλοία στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, προκειμένου να ανοίξει το κεφάλαιο για την ενέργεια. Λόγω του ότι η Αριστερά είναι η μικρή πολιτική ομάδα στην Ευρωβουλή, είναι δύσκολο να περάσουν οι τροπολογίες αυτές, από τη στιγμή που έχει εγκριθεί συμβιβαστική τροπολογία, η οποία, δηλαδή, προέκυψε με τη σύμφωνη γνώμη των πολιτικών ομάδων και εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών τη Δευτέρα το βράδυ. Στην εγκριθείσα συμβιβαστική τροπολογία δεν περιλαμβάνεται αναφορά ούτε για κυρώσεις ούτε για επιπτώσεις ούτε για την παρενόχληση των τουρκικών πλοίων.

Κινήσεις και Σοσιαλιστές

Ανάλογες προσπάθειες στην ίδια γραμμή, δηλαδή για κυρώσεις και επιπτώσεις, καθώς και για τον τερματισμό της παρενόχλησης από τα τουρκικά πλοία, είχαν γίνει γραπτώς με τροπολογίες και επιστολές και από τον κ. Κασουλίδη και από την κ. Θεοχάρους. Όμως, ο ισχυρισμός από πλευράς ΕΛΚ είναι ότι εφόσον προέκυψε συμβιβασμός με τους λοιπούς, τότε δεν μπορεί να περιληφθούν οι εισηγήσεις αυτές, ασχέτως εάν είναι ορθές και δίκαιες. Αληθές είναι ότι ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Κ. Μαυρονικόλας επιδίωξε να στηρίξει τις ίδιες θέσεις στη σοσιαλιστική ομάδα, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Δημόσια, πάντως, από του βήματος της ολομέλειας ο κ. Μαυρονικόλας υποστήριξε την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Προηγουμένως, ο κ. Χατζηγεωργίου επισήμανε ότι μπορεί μεν να συνεχίζονται οι συνομιλίες, αλλά η κατοχής της Κύπρου από την Τουρκία και η άρνησή της να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία συνιστούν εμπόδια για την ενταξιακή της πορεία.

Η λύση και το ΝΑΤΟ

Στο κείμενο του ψηφίσματος παραμένουν:
1. Οι αναφορές ότι η Τουρκία καλείται να βοηθήσει ενεργά στη λύση του Κυπριακού, η οποία θα πρέπει να στηρίζεται επί των αρχών και αξιών της ΕΕ.
2. Επιρρίπτονται ευθύνες στην Τουρκία για τις σχέσεις ΕΕ - ΝΑΤΟ.

Στηρίζουν λύση και εξομάλυνση σχέσεων

Πάντως, κατά τη χθεσινή συζήτηση που έγινε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Προεδρεύων της ΕΕ, Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ, επισήμανε απλώς ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού και ότι η ΕΕ στηρίζει τις προσπάθειες των ηγετών των δύο Κοινοτήτων. Όπως είπε ο κ. Μπιλντ, η λύση του Κυπριακού θα εγκαινιάσει μια νέα περίοδο στην περιοχή. Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης Όλι Ρεν τόνισε ότι η ΕΕ αναμένει από την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές απορρέουν από το πρωτόκολλο, και να εξομαλύνει πλήρως τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης