Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Οι κινήσεις της Τουρκίας, η Λευκωσία και η Αθήνα



Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια πρωτοφανής δραστηριότητα της τουρκικής διπλωματίας και πολιτικής. Ενόψει, κυρίως, της αξιολόγησης της κατοχικής Τουρκίας από τους «27» τον επόμενο μήνα, όλος ο μηχανισμός του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών όπως και η πολιτική ηγεσία έχουν αποδυθεί σε έναν απίστευτο μαραθώνιο κινήσεων, δράσεων, ενεργειών, επαφών, δηλώσεων. Στόχος: Να εμφανιστεί η Τουρκία στους εταίρους μας ότι είναι η χώρα που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει μια πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονές της. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσονται και τα ανοίγματα της Άγκυρας προς την Ελλάδα, διά των συναντήσεων Ερντογάν-Παπανδρέου, της επιστολής Ερντογάν προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, της επίσκεψης Μπαγίς στην Αθήνα, της επίσκεψης Νταβούτογλου ξανά στην Αθήνα, στις 19 Νοεμβρίου και των κινήσεων της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό. Οι δηλώσεις Ερντογάν, Γκιουλ, Νταβούτογλου, Μπαγίς και Ταλάτ αποβλέπουν να δημιουργήσουν και ήδη έχουν δημιουργήσει στους Ευρωπαίους την εικόνα μιας τουρκικής πλευράς που, τάχα, καίγεται για λύση, αλλ’ οι… κακοί Έλληνες δεν θέλουν να συναινέσουν.

Σε αυτό το πλέγμα των επιθετικών πολιτικο-διπλωματικών ενεργειών εντάσσονται δύο μπαμπούλες, που επισείονται από τους Τούρκους και καταπίνονται και από δικούς μας αφελείς. Ο ένας είναι ότι αν δεν βρεθεί λύση, η τουρκική πλευρά έχει εναλλακτικά σενάρια Β’ και Γ’, που αποβλέπουν εμφανώς σε προσπάθειες αναγνώρισης του κατοχικού μορφώματος ή βελούδινου διαζυγίου. Ο άλλος είναι ότι πρέπει να βρεθεί λύση μέχρι τις 19 Απριλίου, ημέρα διεξαγωγής «εκλογών» στα κατεχόμενα. Αν δεν βρεθεί λύση μέχρι τότε, υποβάλλουν κουτοπόνηρα οι Τούρκοι και αν επικρατήσει ο ακροδεξιός Έρογλου, τότε χάνουμε το… κελεπούρι Ταλάτ και τη λύση. Με τέτοια κωμικά και ηλίθια επιχειρήματα στήνει την επικοινωνιακή στρατηγική της η Τουρκία και, επειδή δεν υπάρχει αντίδραση από τη Λευκωσία και την Αθήνα, οι Τούρκοι φαίνονται να κερδίζουν τις εντυπώσεις. Ακόμα και δικοί μας πολιτικοί και δημοσιογραφικοί κάλαμοι υποβάλλουν ανοήτως ότι δεν πρέπει να χάσουμε το… μομέντουμ (!) και να λύσουμε το Κυπριακό.

Και ποιος είπε ότι οι Έλληνες δεν επιθυμούν λύση; Αλλά ποια λύση; Όχι, βέβαια, αυτήν που προκρίνουν και προωθούν οι Τούρκοι αλλά δεν την εξηγούν στους ξένους. Ακόμα προχθές, μεγάλη δημοσκόπηση που έγινε στα κατεχόμενα, εμφανίζει το 78% σχεδόν των Τ/κ να θέλουν δύο κράτη αντί της επανένωσης της Κύπρου, του λαού και της οικονομίας της, όπως είναι η επίσημη ελληνική θέση. Οι Τούρκοι το λένε καθημερινά, σε όσους ξένους και δικούς μας θέλουν να ακούσουν: Απαιτούν δύο κράτη, συνεταιρισμό κρατών, δύο λαούς και ουσιαστικά αριθμητική ισότητα! Η Τουρκία δεν έχει αποστεί ποτέ από τον ξεκάθαρο στόχο της: Κατάλυση και εξαφάνιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατοχή εσαεί του Βορρρά και έλεγχος των ελευθέρων περιοχών. Αυτά, η Τουρκία και ο Ταλάτ δεν τα λένε, παρά μόνο επιδεικνύουν ένα γελοίο σιασιάρισμα ότι, δήθεν, επείγονται για λύση. Για τουρκική λύση, ναι, όχι για λύση στηριγμένη στο διεθνές δίκαιο και στο κοινοτικό κεκτημένο.

Εδώ ακριβώς αποτυγχάνουν η Λευκωσία και η Αθήνα. Η μεν Λευκωσία αφήνει το ευρωπαϊκό πεδίο ελεύθερο στην Τουρκία, που αλωνίζει και επελαύνει ανεμπόδιστη, η δε Αθήνα επιμένει στη γνωστή απρόσοδη πολιτική εξημέρωσης του τουρκικού θηρίου. Η πολιτική είναι και εντυπώσεις, πέρα από έργα και πράξεις. Ο Μάρκος Κυπριανού καλεί την Τουρκία να αποδείξει έμπρακτα ότι θέλει λύση. Μα, η Τουρκία θα εκδηλωθεί σύντομα με ενέργειες, που είναι σίγουρο ότι δεν θα πείθουν εμάς για την ειλικρίνειά της αλλά θα παρασύρουν τους Ευρωπαίους για τις δήθεν καλές προθέσεις της. Και επειδή η Άγκυρα είναι, δυστυχώς, κυρίαρχος του επικοινωνιακού παιγνιδιού, θα παρασύρει μιαν Ευρώπη που ήδη σκανδαλωδώς και προκλητικά ανέχεται μιαν υποψήφια προς ένταξη χώρα, να συμπεριφέρεται με απίστευτη και ανεκδιήγητη αλαζονεία και θράσος, χωρίς να απαιτεί πλήρη συμμόρφωσή της προς δεσμεύσεις και υποχρεώσεις της. Ας προσεχθεί: Εταίροι μας, με προεξάρχουσα τη Βρετανία, κανακεύουν και θωπεύουν τη χώρα του Αττίλα. Και δεν υπάρχει ή δεν φαίνεται να υπάρχει εκ μέρους της Κύπρου και της Ελλάδας πειστική, σοβαρή και αξιόπιστη απάντηση, που να ανακόπτει και να εξουδετερώνει τις τουρκικές διαστρεβλώσεις.

Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης