Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Ο Μπαρόζο διέγραψε τον εποικισμό


Προκλητική απάντηση έλαβε η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Η κ. Θεοχάρους είχε αποστείλει επιστολή στον κ. Μπαρόζο, διαμαρτυρόμενη για το γεγονός πως η Κομισιόν αποκάλεσε τους εποίκους «Τούρκους πολίτες που τώρα κατοικούν στη Βόρεια Κύπρο» και ζήτησε να διορθωθεί σε όλα τα κείμενα της Ε.Ε. η εν λόγω αναφορά και να χρησιμοποιηθεί η σωστή ορολογία, ότι δηλαδή πρόκειται για εποίκους.

Στην απάντηση του κ. Μπαρόζο, όχι μόνο δεν γίνεται η εν λόγω διόρθωση, αλλά επαναλαμβάνεται η αποενεχοποιητική φρασεολογία, καθώς γράφει στην κ. Θεοχάρους ότι «με τη χρήση της ορολογίας ‘Τούρκοι πολίτες που ζουν τώρα στο βόρειο μέρος της Κύπρου’, η Επιτροπή δεν έχει πάρει θέση κατά πόσο αυτά τα πρόσωπα διαμένουν εκεί νόμιμα»! Απορρίπτει, δηλαδή, τη θέση ότι πρέπει η Ευρώπη επίσημα να αναφέρεται στους εποίκους ως εποίκους και όχι ως οτιδήποτε άλλο, που δεν αποδίδει το έγκλημα πολέμου που συντελείται με τον εποικισμό και αποφεύγει να τους πει παράνομους, λέγοντας απλά ότι η συγκεκριμένη φράση δεν καθορίζει κατά πόσο είναι νόμιμοι.

Ουσιαστικά ο κ. Μπαρόζο, με τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα, έδειξε την πρόθεσή του να μην πάρει θέση στο κατά πόσον υπάρχουν ή όχι έποικοι στην Κύπρο. Δεν παρέλειψε δε, να επαναλάβει τη θέση ότι στην Κύπρο υπάρχει αυτή την στιγμή εν εξελίξει διαπραγματευτική διαδικασία μεταξύ «των ηγετών των δύο κοινοτήτων», την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει πλήρως. Τόνισε, μάλιστα, ότι είναι «προς το κοινό μας συμφέρον να δούμε την επανένωση του νησιού και το τέλος αυτής της σαρανταετούς διαμάχης σε ευρωπαϊκό έδαφος». Μάλιστα, είπε στην κ. Θεοχάρους ότι η ανάδειξη του ζητήματος της ορολογίας υπογραμμίζει την ανάγκη για γρήγορη λύση του Κυπριακού!

Φταίμε κι εμείς, λέει η Θεοχάρους
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ευρωβουλευτής, «θεωρεί ότι υπήρξε ολιγωρία από την Κυβέρνηση και ότι ακόμη και τώρα πρέπει να γίνουν διαβήματα για να συμμορφωθεί η Επιτροπή με τις εκθέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και με το διεθνές δίκαιο, που καθορίζουν τον εποικισμό σε βάρος της Κύπρου ως έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». Υπενθυμίζει ότι η ίδια είχε καλέσει εγκαίρως την Κυβέρνηση να προβεί σε διαβήματα, τονίζοντας παράλληλα ότι η ίδια θα κάνει νέες κινήσεις διαμαρτυρίας, τόσο προς τον Πρόεδρο της Κομισιόν, όσο και προς την Κύπρια Επίτροπο Ανδρούλα Βασιλείου.

Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης