Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Ενεργότερο ρόλο από Άγκυρα


Τι αποκάλυψε για τις προθέσεις του κατά τις επαφές στην Αθήνα ο Μπαν Κι Μουν

Φωτογραφία

Ο
Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, στη διάρκεια των συνομιλιών που είχε στην Αθήνα, ανέφερε πως θα ζητήσει από την Άγκυρα να έχει «ενεργότερο ρόλο στο Κυπριακό». Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, πώς θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, στις συνομιλίες που είχε με την κυβέρνηση της Ελλάδας, την περασμένη εβδομάδα, ο Γ.Γ. φέρεται να έχει συμφωνήσει με τους συνομιλητές του πως δεν πρέπει να επιβληθούν τεχνητά χρονοδιαγράμμα- τα, ούτε να ασκηθεί επιδιαιτησία και πρόσθεσε πως ο ίδιος θα πράξει οτιδήποτε για να διευκολύνει τη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων.

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα εφαρμόζοντας τις αποφάσεις πρόσφατης σύσκεψης στο Υπουργείο Εξωτερικών, προκαλεί κινητικότητα. Διπλωματικές πηγές, οι οποίες παρακολουθούν από κοντά τα τεκταινόμενα σημειώνουν ότι η Άγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει μια κινητικότητα στα ελληνοτουρκικά, να αναδείξει τη δική της «στήριξη» προς τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, έχοντας στο μυαλό ότι το Δεκέμβριο όταν θα αξιολογηθεί η ενταξιακή της πορεία από την Ε.Ε., αυτά είναι ζητήματα τα οποία θα βρει μπροστά της. Ωστόσο, είναι προφανές πως παράλληλα διαμορφώνεται μια τάση στην Άγκυρα η οποία θεωρεί πως θα πρέπει να επιλυθούν τα προβλήματα με τους γείτονες (η θεωρία Νταβούτογλου για μηδενικά προβλήματα). Αυτή η προσέγγιση προωθείται από την Τουρκία καθώς θεωρεί πως η συγκυρία την ευνοεί, και διανύει μια περίοδο που εκτιμά ότι είναι αναβαθμισμένη στο διεθνές πεδίο.

Η επιστολή Ερντογάν στον Πρωθυπουργό Παπανδρέου εγείρει όλα τα θέματα που θεωρεί ότι υπάρχουν διαφορές με την Ελλάδα και επιδιώκει εφ’ όλης της ύλης διάλογο. Η κατηγοριοποίηση των θεμάτων που έθεσε στην επιστολή του ο κ. Ερντογάν (π.χ. μουσουλμανική μειονότητα), ουσιαστικά θέτει στο διάλογο όλες τις διεκδικήσεις της Τουρκίας. Παράλληλα, τα ανοίγματα της Άγκυρας προς την Αθήνα δεν την απέτρεψαν να συνεχίζει τις παραβιάσεις στο Αιγαίο ή να ζητά ανταλλάγματα για να εκπληρώσει δεσμεύσεις έναντι της Ε.Ε., όπως είναι η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής Ένωσης( ζητά ως γνωστό την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/κ). Είναι προφανές ότι η Άγκυρα επιχειρεί να κερδίσει πόντους προκαλώντας την κινητικότητα, ενώ ταυτόχρονα είναι σαφές ότι η επίλυση των προβλημάτων - εάν θα υπάρξει- θα είναι στα δικά της μέτρα. Με τους δικούς της όρους.

Δεκτό ως «ΤΔΒΚ» το ψευδοκράτος

ΙΣΛΑΜΙΚΗ

ΜΕΤΟΝ
τίτλο της «τουρκικής δημοκρατίας της βορείου Κύπρου» και όχι ως «τουρκοκυπριακό κράτος» έγινε δεκτό το ψευδοκράτος στη σύνοδο της Μόνιμης Επιτροπής Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας της Ισλαμικής Διάσκεψης που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη. Το θέμα προβάλλεται από τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο οποίος θεωρεί το γεγονός αυτό ως μια νέα θετική εξέλιξη αφού μέχρι τώρα στις εργασίες των συνόδων της Ισλαμικής Διάσκεψης το ψευδοκράτος γινόταν δεκτό ως «τ/κ κράτος». Συγκεκριμένα, όπως γράφουν οι τ/κ εφημερίδες, το ψευδοκράτος συμμετείχε στη Σύνοδο όχι ως «τ/κ κράτος», αλλά ως «ΤΔΒΚ» και η «σημαία» του κυμάτιζε δίπλα στις σημαίες των άλλων ισλαμικών κρατών.

Σε ομιλία του ο Τούρκος Πρόεδρος Γκιουλ κάλεσε τα κράτη μέλη της Ισλαμικής να βοηθήσουν τον τ/κ «λαό». Το ψευδοκράτος εκπροσώπησε ο λεγόμενος υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Σουνάτ Ατούν. Σε γραπτή του δήλωση καλεί τα κράτη μέλη να άρουν τη λεγόμενη απομόνωση των Τ/κ και να αναπτύξουν τις σχέσεις τους με το ψευδοκράτος.
Για τη Σύνοδο μεταβαίνει σήμερα στην Κωνσταντινούπολη ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου. Θα απευθύνει χαιρετισμό στη Σύνοδο και θα επιστρέψει στα κατεχόμενα αυθημερόν.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις στο εξωτερικό, αλλά και στην Τουρκία για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να φιλοξενήσει τον καταζητούμενο για εγκλήματα πολέμου πρόεδρο του Σουδάν, Ομάρ Αλ Μπασίρ, στα πλαίσια της συνόδου της Οργάνωσης της Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙC), στην Κωνσταντινούπολη.

Ο κ. Νταβούτογλου δικαιολογούμενος για το ότι ο καταζητούμενος Σουδανός πρόεδρος θα μεταβεί στην Τουρκία είπε ότι «και στο παρελθόν η Τουρκία φιλοξένησε χώρες μέλη του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη που δεν αναγνωρίζει».
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης