Του Σενέρ Λεβέντ
Αυτή τη φορά ήρθε ένα μήνυμα που προκαλεί έκπληξη από την Τουρκία. Διασυνδέθηκαν οι διαπραγματεύσεις και η διαδικασία λύσης στην Κύπρο με τις προεδρικές εκλογές στο βορρά. Και δόθηκε το μήνυμα ότι "είτε το λύνουμε μέχρι τις εκλογές αυτές, είτε δεν θα μπορέσουμε καθόλου να το λύσουμε". Μας απέμεινε, λέει, περίοδος έξι μηνών. Περίοδος μερικών μηνών δηλαδή. Πρώτη φορά έγινε μια τέτοια δήλωση από την Άγκυρα. Πρώτη φορά διασυνδέθηκε από επίσημα χείλη η διαδικασία λύσης με την εκλογή Ταλάτ. Γιατί άραγε; Την περασμένη εβδομάδα διοργάνωσαν, λέει, έναν "καταιγισμό ιδεών" στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. Συμμετείχαν γύρω στους σαράντα πρέσβεις σε αυτή τη συνάντηση. Ήταν, λέει, συνάντηση στην οποία συζητήθηκε "πώς θα λύσουμε το Κυπριακό". Αναζήτησαν απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα. Και κατέληξαν στο συμπέρασμα που ανέφερα πιο πάνω. Δηλαδή, είτε θα λυθεί εντός των προσεχών έξι μηνών είτε δεν θα λυθεί καθόλου.
Να διαπίστωσαν άραγε ότι μετά τις εκλογές θα υπάρξει αλλαγή στην εδώ ηγεσία; Λογάριασαν μήπως ότι έμειναν μόνο έξι μήνες στον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε εκείνο το πόστο; Και θεωρούν ότι δεν θα μπορεί να περνάει ο λόγος τους στον ηγέτη που θα πάρει τη θέση του Ταλάτ; Σύμφωνα με αυτά που λέγονται, διεξάγονται δημοσκοπήσεις. Διεξάγει μάλιστα και ο Ταλάτ κάποιες. Αλλά κρατούνται μυστικά και δεν αποκαλύπτονται τα αποτελέσματά τους επειδή δεν είναι υπέρ του. Σε κάθε περίπτωση και η Άγκυρα προβαίνει σε σφυγμομετρήσεις τής εδώ κοινής γνώμης. Όμως, φαίνεται ότι ούτε αυτή λαμβάνει και πολύ αισιόδοξα αποτελέσματα για τον Ταλάτ. Φυσικά, αν θέλει μπορεί στη στιγμή να ανατρέψει την κατάσταση υπέρ του Ταλάτ. Διαθέτει αυτή τη δύναμη. Αλλά είναι φανερό ότι δεν θέλει. Και φαίνεται ότι δεν προτίθεται να σώσει τον Ταλάτ.
Άλλωστε, αυτό δείχνει και η τελευταία δήλωση που έγινε από την Άγκυρα. Αυτό είναι το μήνυμα που δόθηκε. Το μήνυμα ότι "τελειώνει η θητεία του Ταλάτ". Και τι θα γίνει άμα τελειώσει; Θα έρθει το τέλος του κόσμου; Ο Ταλάτ ακούει και άλλος δεν θα ακούει; Μήπως αυτό φοβάται η Άγκυρα; Μήπως δεν ξέρουν όλοι ότι ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής εκπληρώνει πάνω απ' όλα τις οδηγίες της Τουρκίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και δεν ενεργεί με δική του πρωτοβουλία; Τότε προς τι αυτή η ανησυχία; Γιατί η Άγκυρα δίνει ζωή έξι μηνών σε αυτή τη διαδικασία; Μήπως προσπαθεί να δώσει το μήνυμα στον κόσμο ότι "η πολιτική βούληση σε αυτό το τραπέζι των συνομιλιών είναι των Τουρκοκυπρίων";
Η Τουρκία δεν θέλει να θεωρηθεί υπεύθυνη για τη διαδικασία της λύσης που δεν θα έχει αποτέλεσμα. Δηλαδή, δεν πρέπει κανείς να βγει να της πει "εξαιτίας σου δεν έγινε αυτή η δουλειά". Φαίνεται ότι γίνεται προετοιμασία γι' αυτό από τώρα. Όλα θα διασυνδεθούν με την πολιτική βούληση των Τουρκοκυπρίων. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, εμείς δεν θα έχουμε συμφωνήσει. Όχι η Τουρκία. Φαίνεται ότι ο Έρογλου και όχι ο Ταλάτ είναι το άτομο που θα μπορέσει να απαλλάξει την Τουρκία από αυτή την ευθύνη. Θα έρθει ο Έρογλου και θα απορρίψει όλα έχει αποδεχτεί προηγουμένως ο Ταλάτ. Θα βάλει το χωριστό κράτος στο τραπέζι και θα τελειώσει εκεί η υπόθεση. Η Τουρκία θα απαλλαχτεί από αυτή την υπόθεση λέγοντας "εγώ σέβομαι την πολιτική βούληση των Τουρκοκυπρίων". Και στο μεταξύ θα κατηγορήσει και την ΕΕ, λέγοντας "εσείς δεν τηρήσατε τις υποσχέσεις που δώσατε στους Τουρκοκύπριους και γι' αυτό εκείνοι επέλεξαν αυτόν το δρόμο". Φυσικά και ο Έρογλου θα κάνει ό,τι κάνει με οδηγίες της Άγκυρας. Όπως κάνει τώρα ο Ταλάτ. Η Άγκυρα έβαλε τον Ταλάτ να παίξει το "παιχνίδι της λύσης". Τον Έρογλου θα τον βάλει να παίξει το "παιχνίδι της μη λύσης". Το ζήτημα δεν είναι η διαφορά απόψεων ανάμεσα στον Ταλάτ και τον Έρογλου. Η προθεσμία έξι μηνών που δόθηκε στη διαδικασία είναι απλώς ένα κάλυμμα που ετοίμασε από τώρα εκείνος που έχει και τα γένια και την έγνοια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου