Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Αναψαν τα αίματα στη Βουλή για τη θρησκευτική μειονότητα


Οξεία αντιπαράθεση του κ. Δρούτσα με βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι αποχώρησαν από τη συνεδρίαση.«Αναψαν τα αίματα» χθες κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας. Η αιτία ήταν μια αποστροφή του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα, ότι επί κυβέρνησης ΝΔ υπήρξε «διολίσθηση» των ελληνικών θέσεων στο ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Το γεγονός αυτό οδήγησε στην αποχώρηση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη συνεδρίαση.

Ολα άρχισαν στη δευτερολογία του κ. Δρούτσα και όταν απαντούσε σε ερωτήσεις των βουλευτών. Μία εκ των ερωτήσεων αφορούσε την επιστολή του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον κ. Γ. Παπανδρέου . Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ κ. Ευ. Στυλιανίδης ρώτησε, μεταξύ άλλων, αν στην επιστολή υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στη μειονότητα στη Θράκη. Ο κ. Δρούτσας, αφού είπε ότι δεν γίνεται κανένας εφ΄ όλης της ύλης διάλογος με την Τουρκία, σημείωσε: «Στο θέμα της μειονότητας θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος. Η σημερινή κυβέρνηση δεν συζητεί με ξένα κράτη θέματα που αφορούν έλληνες πολίτες. Σε αυτό υπήρξε διολίσθηση από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτή η εντύπωση δόθηκε. Και εμείς το φέραμε το θέμα αυτό στη σωστή του βάση».

Οι αντιδράσεις ήταν έντονες τόσο από τον κ. Στυλιανίδη όσο και από άλλους βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ των οποίων οι κκ. Μ. Βαρβιτσιώτης , Κ. Τασούλας και η κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη. Οι βουλευτές της ΝΔ έκαναν λόγο για «πολιτική συκοφαντία αισχίστου είδους» και προειδοποίησαν ότι «θα εξαντλήσουν κάθε κοινοβουλευτική διαδικασία, ώστε να αναγκαστεί ο κ. Δρούτσας είτε να ανακαλέσει είτε να αποδείξει αυτά που ισχυρίστηκε».

Αργότερα, πηγές ανέφεραν ότι «αυτό που εννοούσε ο κ. Δρούτσας δεν ήταν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση συζήτησε το Μειονοτικό με την Αγκυρα, αλλά ότι διολίσθησε επειδή επέτρεπε στην άλλη πλευρά να θέτει το ζήτημα αυτό στο πλαίσιο αμοιβαιότητας χωρίς να απαντά». Και ανέφεραν ως παράδειγμα την παθητική στάση που θεωρεί η σημερινή κυβέρνηση ότι ακολούθησε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής κατά την περυσινή επίσκεψή του στην Αγκυρα, όταν του είχε θέσει το ζήτημα αυτό ο κ. Ερντογάν στο πλαίσιο αμοιβαιότητας με την ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

ΒΗΜΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης