Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Τουρκικές κινήσεις εντυπωσιασμού!


ΔΕΝ ΤΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΕΝΟΨΕΙ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

Η Λευκωσία δεν αποκλείει να προβεί η Τουρκία ακόμη και σε κινήσεις εντυπωσιασμού ενόψει Δεκεμβρίου, χωρίς, όμως, να μπορεί να προσδιορίσει ποιες θα είναι αυτές. Η εκτίμηση ανήκει στον Υπουργό των Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού, ο οποίος έλαβε χθες και προχθές μέρος στο Συμβούλιο των ΥπΕξ στις Βρυξέλλες, και είχε κατ' ιδίαν επαφές με τους ομολόγους του, της Τσεχίας, της Πορτογαλίας και της Πολωνίας, καθώς και με τον Σουηδό ομόλογό του, ο οποίος προεδρεύει της ΕΕ, Καρλ Μπιλντ.

«Επιπτώσεις»...

Ο κ. Κυπριανού επισήμανε ότι στόχος της Λευκωσίας είναι η έκδοση κοινής θέσης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, διότι, όπως πρόσθεσε, οι τουρκικές υποχρεώσεις προκύπτουν από αποφάσεις της ΕΕ. Εάν, τόνισε, δεν γίνει κατορθωτή η έκδοση θέσης που θα ικανοποιεί τη Λευκωσία, τότε η Κυβέρνηση θα προχωρήσει ακόμη και μόνη. Και μαζί ή μόνοι ήταν η φράση του κ. Κυπριανού, δίδοντας το μήνυμα ότι η Τουρκία δεν μπορεί να περάσει αλώβητη το Δεκέμβριο. Δεν του αρέσει, όπως είπε, η λέξη κυρώσεις και προτιμά, τόνισε, αυτή των «επιπτώσεων»...

Εναλλακτικά σενάρια

Πάντως, ο Κύπριος ΥπΕξ υποστήριξε ότι η Λευκωσία βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με την Αθήνα και ότι για πρώτη φορά έχει γίνει τόση εργασία επί εναλλακτικών σεναρίων δράσης, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες. Όλα, παρατήρησε, είναι ρευστά.

Οι Σουηδοί ακούν...
Κάποιοι από τους εταίρους μας, είπε ο κ. Κυπριανού, κατανοούν τις θέσεις μας, κάποιοι λένε εντάξει και ούτω καθεξής. Η Σουηδική Προεδρία, πρόσθεσε, ακούει... Το τι πιστεύει ο καθένας και πώς θα ενεργήσει θα διαφανεί, σύμφωνα με τον Κύπριο ΥπΕξ, προ του Συμβουλίου, το Δεκέμβριο, όταν θα υπάρχει επί τάπητος συγκεκριμένη εισήγηση. Επέμενε, πάντως, ότι υπάρχουν διάφορα σενάρια. Για τις τελικές θέσεις, όπως άφησε σαφώς να νοηθεί, έχει λόγο και το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνέλθει την ερχόμενη βδομάδα.

Το περιβάλλον
Ο κ. Κυπριανού ρωτήθηκε και για το θέμα του ανοίγματος του κεφαλαίου για το Περιβάλλον. Η Διακυβερνητική έχει οριστεί για τις 21 Δεκεμβρίου, μετά δηλαδή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η θέση της Κυβέρνησης επί τούτου, είπε ο Υπουργός των Εξωτερικών, θα καθοριστεί αναλόγως των εξελίξεων και των αποφάσεων του Συμβουλίου..
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης