Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Γ.Α.Π. κάνε 12 Ν.Μ. στο Αιγαίο, για να σταματήσουν τα ΧΑΝΟΥΜΙΑ

Την απομάκρυνση του προξένου μας στην Κωνσταντινούπολη ζητάει η Άγκυρα!

ΕΠΕΙΔΗ ΕΝΟΧΛΟΥΝ ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ

Το θέμα έθεσε στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών ο τούρκος υπουργός κ. Μπαγίς που είχε έρθει στην Αθήνα


Απαράδεκτη παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας συνιστά η πληροφορία, η οποία έχει δημιουργήσει αναταραχή στους έλληνες διπλωμάτες, ότι η Άγκυρα ζητά την απομάκρυνση του έλληνα προξένου στην Κωνσταντινούπολη Βασίλη Μπορνόβα.

Δεν έχει γίνει γνωστό τι απάντησε η Αθήνα σε αυτήν την απαράδεκτη απαίτηση που μετέφερε ο κ. Μπαγίς (σύμφωνα με πληροφορίες στον ίδιο τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα), καθώς δεν νοείται ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί καν να συζητήσει αυτό το αίτημα, ενώ στην περίπτωση που η Τουρκία επιμείνει και θελήσει μονομερώς να απομακρύνει τον έλληνα διπλωμάτη θα πρέπει να σταλεί το μήνυμα ότι θα υπάρξει αντίστοιχη απομάκρυνση του τούρκου γενικού προξένου στην Κομοτηνή.

Ο κ. Μπορνόβας, ο οποίος μόλις έχει συμπληρώσει έναν χρόνο στην Κωνσταντινούπολη, έχει ενοχλήσει πολύ την τουρκική πλευρά, η οποία έχει συνηθίσει σε διπλωμάτες που απλώς «παραβρίσκονταν» και δεν ανέπτυσσαν άλλη δραστηριότητα.


Ο έλληνας πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη εδώ και μήνες επιχειρεί να καταγράψει τα ελληνικά κτίρια που έχει κατασχέσει όλα αυτά τα χρόνια το τουρκικό κράτος, επισκέφθηκε (χωρίς να ζητήσει άδεια όπως είχαν συνηθίσει μέχρι τώρα οι Τούρκοι) την Ίμβρο, άνοιξε το Σισμανόγλειο στο κέντρο της Πόλης για το τουρκικό κοινό και πάρα πολλοί έσπευσαν να δουν έκθεση με παλιά ιστορικά ντοκουμέντα από τη ζωή των ομογενών, ενώ οργάνωσε τη δωρεάν διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, κάτι που ατύπως έχουν απαγορεύσει οι Τούρκοι.
Φαίνεται μάλιστα ότι «ενόχλησε» και ο σημαιοστολισμός του κτιρίου τη μέρα της 28ης Οκτωβρίου.


Ο έλληνας διπλωμάτης επεχείρησε για πρώτη φορά να διερευνήσει τα «όργια» που συμβαίνουν στη διαχείριση των βακούφικων περιουσιών της Κωνσταντινούπολης, όπου συμφέροντα τα οποία δυστυχώς είναι συνδεδεμένα με ορισμένους ομογενείς και το βαθύ κράτος λυμαίνονται τεράστια ποσά προερχόμενα από την εκμετάλλευση των ελληνικών περιουσιών.

Στη δραστηριότητα αυτή, η οποία εξυπηρετούσε πλήρως τα ελληνικά συμφέροντα, ο έλληνας διπλωμάτης δεν είχε πάντοτε τη στήριξη γνωστών παραγόντων της ομογένειας, ούτε όμως και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο βλέπει τα πράγματα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με το δικό του πρίσμα. Λέγεται μάλιστα ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος έθεσε το θέμα στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη.

Ο κ. Μπορνόβας είναι ένας εξαιρετικός διπλωμάτης με βαθιά γνώση των μειονοτικών ζητημάτων, καθώς έχει υπηρετήσει στη σχετική διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών στο Αργυρόκαστρο και στην Κομοτηνή
.

Τουρκικά στρατηγικά παίγνια
ΜΟΝΟΝ αφελείς δεν αντιλαμβάνονται ότι τα νέα τουρκικά μειδιάματα, που εμφανίζονται ως μεταλλαγμένα παράγωγα της τουρκικής πονηρίας, δεν αποτελούν παρά επικοινωνιακό ελιγμό και στρατηγικό παίγνιο. Διότι προσεγγίζει ο Δεκέμβριος. Και η γείτων πρέπει να εμφανίσει το ανάλογο πρόσωπο (και κατ’ ακρίβειαν προσωπείο) προκειμένου ν’ αποφύγει τα παρεπόμενα της απαράδεκτης συμπεριφοράς της. Που είναι ασύμβατη με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τις υποχρεώσεις που υπέχει ως υπό ένταξιν χώρα. Δυνάμει δηλαδή εταίρος, εάν ποτέ οι «27» ομοφωνήσουν ως προς μια τέτοια προοπτική.

Και η επιστολή Ερντογάν με την προσφορά-προτροπή προς Παπανδρέου «να συνεργασθούμε» και η αναφορά για την ανάγκη ομαλότητος στις σχέσεις της χώρας του με όμορα κράτη αποτελούν δείκτη των περιστασιακών αυτών επιλογών της Άγκυρας. Η οποία μέχρι και προ μερικών ακόμα ημερών ενεργούσε κατά τρόπον εξοργιστικώς προκλητικόν στο Αιγαίο. Ενώ δεν δείχνει ακόμη καμιά πραγματική διάθεση ν’ ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες απορρέουν από πρωτόκολλο που υπέγραψε η ίδια και με το οποίον επομένως έχει αυτοδεσμευθεί.
Μακάρι βεβαίως αντί ευκαιριακών ελιγμών να διαπιστωθεί μια ειλικρινής διαφοροποίηση της τουρκικής πολιτικής. Οπόταν και όλα μπορεί ν’ αλλάξουν. Μακάρι. Πλην η τουρκική πρακτική δεν συνηγορεί προς κάτι τέτοιο. Οψόμεθα…

Το Παρόν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης