Ο Νταβούτογλου δεν τις κατονομάζει για λόγους «εθνικών συμφερόντων»
Ο Ερντογάν συζήτησε «τηλεφωνικώς» το Κυπριακό με τον Γκόρντον Μπράουν
ΜΑΡΚΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ
Ούτε κλείσιμο της πόρτας ούτε λεκτικά συμπεράσματα
Σημαντικές εξελίξεις στο Κυπριακό προαναγγέλλει, για τις αμέσως επόμενες μέρες, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, χωρίς όμως να αποκαλύπτει περισσότερα, επικαλούμενος «κρατικά συμφέροντα».
Όπως μεταδίδουν πολλές τουρκικές εφημερίδες και ιστοσελίδες, ο Νταβούτογλου, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ανέφερε τα εξής: «Υπάρχουν εξελίξεις σε ορισμένα θέματα. Λόγοι κρατικού συμφέροντος με υποχρεώνουν να μην πω περισσότερα. Όταν φθάσει ο καιρός, θα ανακοινωθούν. Αυτή τη στιγμή είναι νωρίς να λεχθούν ορισμένα πράγματα».
Πάντως, δεν αποκλείεται η δήλωση του Αχμέτ Νταβούτογλου να εντάσσεται στο επικοινωνιακό παιγνίδι της Τουρκίας, για τη δημιουργία εντυπώσεων, ενόψει της ενταξιακής της αξιολόγησης.
Την ίδια στιγμή, όμως, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη του κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι απορρίπτει προτάσεις των Ηνωμένων Εθνών.
Απορρίπτει ο Μάρκος
«Παραποιεί πλήρως την ιστορία και τα γεγονότα», ήταν η απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού.
«Μου κάνει εντύπωση. Θα μπορούσε να εκφράσει τις θέσεις της Τουρκίας, αλλά παραποιώντας τα γεγονότα θεωρώ ότι ξεπερνά και τα θέσμια», είπε ο Μάρκος Κυπριανού για να τονίσει, αναφερόμενος στην απόρριψη του σχεδίου Ανάν, ότι «μια και μοναδική φορά είπε "όχι" η κυπριακή πλευρά και η Τουρκία το έχει πάρει αυτό και το έχει κάνει αιχμή για την πολιτική της».
Ο κ. Κυπριανού κατηγόρησε τον Τούρκο ομόλογό του ότι παραποιεί και τα γεγονότα του 1964 και ότι αμφισβητεί τον κυπριακό λαό. Υπενθύμισε ότι το 1960 η Κυπριακή Δημοκρατία ιδρύθηκε από τον κυπριακό λαό και αποτελείται από δύο κοινότητες. «Ουδέποτε αναγνωρίστηκε θέμα χωριστών λαών στην Κύπρο. Η Τουρκία το θέτει αυτό συνέχεια από το 1955, αν όχι και πιο νωρίς, και απορρίπτεται από τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι οι απαράδεκτες θέσεις της Τουρκίας είναι διαχρονικές, τίθενται εδώ και 50 χρόνια, και επαναφέρονται στην τουρκική πολιτική.
Τόνισε ότι η κυπριακή πλευρά κοιτάζει μπροστά, κοιτάζει το μέλλον, επιδιώκει την επανένωση στη βάση μιας λύσης που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του συνόλου του κυπριακού λαού, και που θα εξασφαλίζει την ενότητα της χώρας «και όχι απλώς προσωρινά, με μια λύση που θα καταρρεύσει αμέσως μετά», δήλωσε.
Ο κ. Κυπριανού προειδοποίησε ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί, αν η Τουρκία δεν τηρήσει θετική στάση. Κάλεσε την Άγκυρα να επιδείξει εμπράκτως εποικοδομητική στάση. Ζήτησε να υπάρξουν πράξεις, και όχι λόγια και δηλώσεις εντυπωσιασμού.
Άλλο κλείσιμο της πόρτας και άλλο κόστος
Αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι η απόφαση του 2005 ξεκάθαρα τονίζει ότι η μη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις της θα έχει επιπτώσεις στην ενταξιακή της πορεία.
Προχώρησε, ωστόσο, να πει ότι «άλλο θέμα είναι να κλείσει πλήρως η πόρτα και άλλο θέμα να έχει κόστος που να σχετίζεται με τις υποχρεώσεις της».
Ο κ. Κυπριανού άφησε ανοικτό το ερώτημα «μέχρι πού θα φτάσουμε», λέγοντας ότι τις αποφάσεις θα λάβει το Εθνικό Συμβούλιο. Πρόσθεσε ότι «η γενική τάση για το κίνητρο της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας μπορεί να δουλέψει υπέρ της Κύπρου».
Προειδοποίησε, όμως, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «δεν μπορεί να δεχθεί υιοθέτηση απλώς κάποιων συμπερασμάτων, ενός λεκτικού, έστω και πιο αυστηρού αυτή τη φορά, χωρίς οποιαδήποτε άλλη επίπτωση. Αυτό σημαίνει ότι απλώς περιοριζόμαστε σε λόγια και στέλνουμε λανθασμένα μηνύματα προς την Τουρκία», είπε.
Ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βλέπει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας θετικά, νοουμένου ότι αυτή η προοπτική παραμένει και ως κίνητρο για την Τουρκία για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά και για την εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Κυπριακή διαδικασία
Απαντώντας σε ερώτηση, εάν υπάρχει περίπτωση να οδηγηθούμε σε διαδικασία Καμπ Ντέιβιντ στο Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η διαδικασία είναι καθορισμένη, η μορφή της είναι συμφωνημένη και οι παράλληλες διαδικασίες είναι πολύ σημαντικές.
«Το αν θα υπάρχει εντατικοποίηση ή πιο γρήγοροι ρυθμοί, αυτό είναι κάτι που θα συμφωνήσουν οι συνομιλητές, νοουμένου ότι θα αποδώσει. Δεν είναι θέμα μόνο συχνότητας συναντήσεων, είναι και θέμα ουσίας, που θα περιλαμβάνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δεν αντιγράφουμε διαδικασίες που απέτυχαν στο παρελθόν, όπως το Μπούργκενστοκ. Η όποια διαδικασία πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στα δεδομένα του κυπριακού προβλήματος», δήλωσε.
*Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν είχε προχθές τηλεφωνική συνομιλία με τον Βρετανό ομόλογό του Γκόρντον Μπράουν, με τον οποίο συζήτησε και το Κυπριακό.
Ρώσοι και Εβραίοι Κροίσοι στα κατεχόμενα
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν», Ισραηλινοί και Ρώσοι εκατομμυριούχοι αγοράζουν ακίνητα στο ψευδοκράτος.
Η εφημερίδα γράφει ότι, ενώ πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση, οι γίγαντες του επιχειρηματικού κόσμου προτιμούσαν τις ευρωπαϊκές χώρες, τώρα, με την κρίση, άρχισαν να κατευθύνονται προς την Κεντρική Ασία, την Αφρική και το ψευδοκράτος, το οποίο, κατά την εφημερίδα, «παρουσιάζει υψηλές δυνατότητες στους τομείς των κατασκευών, των ξενοδοχείων και του τουρισμού».
Η «Ζαμάν» αναφέρει ότι στο ψευδοκράτος ξανάρχισαν οι πωλήσεις κατοικιών και οικοπέδων. Το μεγαλύτερο μερίδιο το καταλαμβάνουν Ρώσοι, Ισραηλινοί, Ιρανοί και Σύροι επενδυτές. Σύμφωνα με τους «νόμους» του ψευδοκράτους, οι ξένοι υπήκοοι δεν μπορούν να αγοράσουν πάνω από πέντε στρέμματα γης. Όμως ο «νόμος» υπερφαλαγγίζεται με το «παραθυράκι» της σύστασης εταιρειών στο όνομα κατοίκων του ψευδοκράτους. Στο ίδιο καθεστώς εντάσσονται και επενδυτές από την Τουρκία.
Σημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου