Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Ανοιγμα Βαρθολομαίου στον Ερντογάν

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης καταγγέλλει το «βαθύ κράτος» και ελπίζει σε αλλαγή της στάσης της Τουρκίας


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος σε παλαιότερη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


Η αποκάλυψη της δράσης του “βαθέος κράτους της Τουρκίας” κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για μια γενικότερη αλλαγή στη στάση της κυβέρνησης της Αγκυρας έναντι των μειονοτήτων και ειδικότερα του Φαναρίου» εκτιμούν μητροπολίτες του Οικουμενικού Πατριαρχείου σχολιάζοντας τη φιλική στάση την οποία επέδειξε ο Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σεμεγάλη συνέντευξή του στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Ζaman».

Οι ίδιοι ιεράρχες με ικανοποίηση δηλώνουν ότι άνοιξε ο δρόμος για την επιστροφή των Εκκλησιών που υφάρπαξε η Τουρκία τη δεκαετία του ΄30 από το Πατριαρχείο μέσω του ψευδο-Πατριάρχη ΠαπαΕφτίμ, η εγγονή και κληρονόμος του οποίου φέρεται να εμπλέκεται στην παρακρατική οργάνωση «Εργκενεκόν».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, όπως σημειώνουν στο Φανάρι, δείχνει ότι «έχει αποφασίσει να δημοσιοποιήσει ποιο στρατόπεδο στηρίζει». Οι απόψεις του κ.κ. Βαρθολομαίου αποτελούν, σύμφωνα με αναλυτές στην Κωνσταντινούπολη, μια εξαιρετικής σημασίας παρέμβαση καθώς προσφέρει εμμέσως πλην σαφώς τη στήριξη στον πρωθυπουργό της Τουρκίας και ηγέτη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Μια στήριξη που έρχεται ελάχιστα μόνον εικοσιτετράωρα μετά τους ισχυρισμούς αντιπάλων του κ. Ερντογάν, σύμφωνα με τους οποίους η υπόθεση «Εργκενεκόν» δεν έχει τη διάσταση που της αποδίδεται και χρησιμοποιείται από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας για να ενισχύσει τη δύναμή του.

Ισχυροποιημένος από την πρόσφατη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, ο Οικουμενικός Πατριάρχης δείχνει να αποστέλλει ένα σαφές μήνυμα ότι «δεν φοβάται».

«Η ανοιχτή στήριξη προς τον κ. Ερντογάν είναι μια κίνηση μεγάλου ρίσκου» εκτιμούν ορισμένοι διπλωμάτες, οι οποίοι εκδηλώνουν τον σκεπτικισμό τους για τη στάση του κ.κ. Βαρθολομαίου. Ωστόσο άλλοι επισημαίνουν ότι ο Πατριάρχης είχε πάντα πολύ καλές σχέσεις με τον κ. Ερντογάν, από την εποχή όπου αυτός ήταν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης. Η κυβέρνηση των μετριοπαθών ισλαμιστών, τονίζουν, δεν προσέθεσε προβλήματα στο Πατριαρχείο, αντιθέτως βοήθησε στην επίλυση ορισμένων- αν και ελαχίστων.

Η συμμετοχή στην Ιερά Σύνοδο μη τούρκων υπηκόων, η δυνατότητα να αποκτήσουν τουρκική υπηκοότητα όσοι κληρικοί υπηρετούν στις εκτός Τουρκίας επαρχίες του Πατριαρχείου, η επίσκεψη του κ. Ερντογάν (του πρώτου πρωθυπουργού μετά τον Αντνάν Μεντερές ) σε ίδρυμα του Πατριαρχείου αποτελούν αξιοσημείωτες κινήσεις. Τα σύννεφα που προκαλούν η άρνηση της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και η στάση της Αγκυρας που δεν δίνει λύση στα ζητήματα που προκαλούνται από τις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - το οποίο δικαίωσε το Πατριαρχείο και καταδίκασε την Τουρκία για υποθέσεις όπως το ορφανοτροφείο της Πριγκίπου- μπορούν να διαλυθούν, λένε οι συνεργάτες του κ.κ. Βαρθολομαίου, αρκεί η τουρκική διοίκηση να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις που παρουσιάζει σε ψυχολογικής φύσεως υποθέσεις, όπως τις χαρακτηρίζουν.

Πάντως εντυπωσιακό είναι το γεγονός και της επιλογής του εντύπου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Η εφημερίδα «Ζaman» διαθέτει και αγγλόφωνη έκδοση και μαζί με την εφημερίδα «Σαμπάχ» αποτελούν τον κρίκο επικοινωνίας του κόμματος του κ. Ερντογάν με τα εκατομμύρια πολίτες της Τουρκίας. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα δείχνει να προσεγγίζει φιλικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον κ.κ. Βαρθολομαίο. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγες ημέρες μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ αρθρογράφος της εφημερίδας τόνιζε: «Αυτόςτον οποίο στην Τουρκία θεωρούν θρησκευτικό ηγέτη μιας μικρής μειονότητας, και μάλιστα για θέματα πρωτοκόλλου, τον έχουν υπαγάγει στον έπαρχο της περιοχής Φατίχ της Κωνσταντινούπολης, αναγνωρίζεται από 300 εκατομμύρια ανθρώπους ως ο πνευματικός τους ηγέτης»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης