Ο Ταλάτ απορρίπτει «τα δυο κράτη, θέλει ομοσπονδία από δυο κράτη»
Η λύση δυο κρατών δεν είναι επιλογή, επιλογή είναι η ομοσπονδία δυο ίσων κρατών. Αυτή είναι η θέση που διατυπώνει ο κατοχικός ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος επιμένει ότι η νέα κατάσταση πραγμάτων που θα προκύψει στο νησί θα πρέπει να συνίσταται σε ένα νέο συνεταιρισμό που θα δημιουργηθεί από δυο κράτη, τα οποία λειτουργούν παράλληλα. Ο κατοχικός ηγέτης διατύπωσε τις θέσεις αυτές σε συνέντευξή του στην πορτογαλική εφημερίδα ΡUΒLΙCΟ αλλά και σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ημερομηνίας 6 Νοεμβρίου. Η επιστολή αποτελεί απάντηση του Ταλάτ στα όσα ανέφερε στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Όπως προκύπτει και από τα όσα δηλώθηκαν και στα πανηγύρια για την επέτειο του ψευδοκράτους, στόχος είναι όπως το ψευδοκράτος μετεξελιχθεί σε περίπτωση λύσης σε τ/κ συνιστών κρατίδιο.
Στην επιστολή προς τον Μπαν Κι Μουν, ο Ταλάτ κατηγορεί τον Πρόεδρο Χριστόφια για τα όσα είπε στην ομιλία του ( για εισβολή και κατοχή) ενώ υποστήριξε πως στις συνομιλίες είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά που καταθέτει προτάσεις εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ. Παράλληλα επιμένει στην τήρηση χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων. Ως χρονικό όριο θέτει τις λεγόμενες προεδρικές «εκλογές» στα κατεχόμενα, δηλαδή τον Απρίλιο του 2010. Έχει ζητήσει, όπως ανέφερε από τον Πρόεδρο Χριστόφια να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μέχρι το τέλος του χρόνου για να διεξαχθούν χωριστά δημοψηφίσματα τους πρώτους μήνες του 2010, ωστόσο, όπως υποστήριξε, αυτός παίζει με το χρόνο.
Πέραν από την επιστράτευση της γνωστής ντενκτασικής προσέγγισης για το 1963, για την αποχώρηση από την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Ταλάτ στην επιστολή του, αναφέρει πως η τουρκοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει λύση στη βάση των παραμέτρων του ΟΗΕ και του μέχρι τώρα υλικού (σχέδιο Ανάν), υποδεικνύοντας ότι το 2004 έχει χαθεί μια ιστορική ευκαιρία για λύση.
Σήμερα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον κατοχικό ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Θέμα συζήτησης το περιουσιακό. Παρά το γεγονός ότι ο Ταλάτ έκανε λόγο για πρόοδο που επιτεύχθηκε στο κεφάλαιο αυτό, πηγές στην ε/κ πλευρά σημειώνουν πως υπάρχουν ακόμη σοβαρές διαφορές. Τόσο επί της ουσίας όσο και στα διαδικαστικά ζητήματα. Ενδέχεται σήμερα να αναστείλουν τη συζήτηση του περιουσιακού (παραπέμποντάς το στους συμβούλους), ώστε να προχωρήσουν σε άλλες πτυχές.
«Φοβούνται τους Ε/κ οι Τουρκοκύπριοι…»
ΤΑΛΑΤ
Ο ΤΑΛΑΤ στη συνέντευξή του στην πορτογαλική ΡUΒLΙCΟ (η δημοσιογράφος ταξίδεψε στην Κύπρο με πρόσκληση του ψευδοκράτους για την επέτειο) είπε ότι μετά την καταψήφιση του Σχεδίου Ανάν από πλευράς των Ελληνοκυπρίων, οι Τουρκοκύπριοι έγιναν απαισιόδοξοι. Αντιθέτως, ο ίδιος δηλώνει πως αντιμετωπίζει το θέμα αυτό με ευρύτερο πνεύμα καθώς πρόκειται, για τον ίδιο, για ένα πρόβλημα της διεθνούς κοινότητας και τονίζει πως «οι κύριοι πρωταγωνιστές τάσσονται τώρα υπέρ μιας λύσης, συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ». Μέσα σε παρένθεση, η δημοσιογράφος επισημαίνει ότι, offthe record, ο κ. Ταλάτ αρνείται οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ Λευκωσίας και Βερολίνου, γιατί «οι Γερμανοί ήταν μόνο ένας λαός, εμείς είμαστε δύο ξεχωριστές κοινότητες. Η επανένωση θα χρησιμεύσει για να δοθεί τέλος στη απομόνωσή μας. Σας δίνω ένα παράδειγμα: πολλοί Τουρκοκύπριοι θα πάνε να δουλέψουν στο νότο αλλά το βράδυ επιστρέφουν στο βορρά γιατί ακόμη φοβούνται τους Ελληνοκύπριους», ανέφερε ο Ταλάτ. Στη συνέχεια, υπογραμμίζει ότι τώρα είναι «η τελευταία ευκαιρία» για μια συμφωνία γιατί «συμπτωματικά» όλοι αυτή τη στιγμή τάσσονται υπέρ της εξεύρεσης μιας λύσης και δηλώνει πως οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται σε φιλικό κλίμα, ο ρυθμός όμως είναι αργότερος από τον αναμενόμενο. Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, η δημοσιογράφος τον ρώτησε: «Νομίζετε ότι η νέα σοσιαλιστική Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου στην Αθήνα, που έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία, μπορεί να επηρεάσει την απόφαση των Ελληνοκυπρίων;», ο κατοχικός ηγέτης απαντά: «Αυτή είναι η ελπίδα μας», ενώ στη συνέχεια επισημαίνει ότι διάφορες χώρες της Ε.Ε. αναγνωρίζουν τώρα πως ήταν μεγάλο λάθος να δεχθούν τους Ελληνοκυπρίους στην Ε.Ε. το 2004 (μετά την καταψήφιση του Σχεδίου Ανάν). Αναφορικά με τον Πρόεδρο της Κύπρου, κ. Δημήτρη Χριστόφια, τονίζει ότι δεν διαπραγματεύεται μόνος του αλλά σαφέστατα πρέπει να προωθεί τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων, ενώ προσθέτει πως τα κόμματα της Αντιπολίτευσης αλλά και κάποια του κυβερνητικού συνασπισμού, «δεν διευκολύνουν τη ζωή» του κ. Χριστόφια και συμπληρώνει, για τον Ελληνοκύπριο ηγέτη: «Είναι πολύ ευαίσθητος στις κριτικές. Δεν μπορεί να δείξει ευελιξία»Φιλελεύθερος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου