Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Συνεδρίαση χωρίς αποφάσεις


Το Εθνικό Συμβούλιο ανανέωσε το ραντεβού του για τις 4 Δεκεμβρίου

Ο Πρόεδρος προέβη σε ενημέρωση των μελών για τη διακυβέρνηση και το περιουσιακό, ενώ έγινε ενημέρωση και εκτεταμένη συζήτηση για το πώς θα κινηθούμε σε σχέση με τα ευρωτουρκικά.

ΣΕ ΗΡΕΜΟ ΚΛΙΜΑ

Κύλησε η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, παρά τις εντάσεις των τελευταίων ημερών.

Παρά τις έντονες προστριβές των τελευταίων ημερών στο εσωτερικό μέτωπο, ήρεμα κύλησε η χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Χωρίς να κατατεθούν νέα έγγραφα, ο κάθε συμμετέχων διατήρησε την προηγούμενη θέση του στην κάθε θεματική ενότητα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα κόμματα για τις εξελίξεις στις απευθείας διαπραγματεύσεις, με έμφαση στην αναθεωρημένη πρόταση που κατέθεσε η πλευρά μας και στη συζήτηση επί του περιουσιακού. Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στην ευρωπαϊκή αξιολόγηση της Τουρκίας σε λίγες μέρες.
«Το Εθνικό Συμβούλιο, υπό το φως του κοινού ανακοινωθέντος του περασμένου Σεπτεμβρίου, ενημερώθηκε για τις επαφές και της ενέργειες που έγιναν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τη Βουλή και τα κόμματα, καθώς και για τις διαβουλεύσεις και τις επαφές που έγιναν αυτό το διάστημα από τον Υπουργό Εξωτερικών με τα κράτη μέλη της Ε.Ε.», αναφέρει το ανακοινωθέν που εξεδόθη, όπως επίσης και ότι ο Πρόεδρος ενημέρωσε το Σώμα για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Αποφασίστηκε επίσης να συνεδριάσει η υποεπιτροπή υπό τον κ. Ιακώβου, κυρίως για το θέμα του περιουσιακού, και το Εθνικό να επανέλθει στη συζήτηση των ευρωτουρκικών στις τέσσερις Δεκεμβρίου. Για το Κυπριακό θα γίνει νέα συνεδρία αργότερα.

Λεπτομερής… διακυβέρνηση
Λεπτομέρειες για την αναθεωρημένη πρόταση που κατέθεσε η πλευρά μας στο κεφάλαιο της εκτελεστικής εξουσίας, έδωσε στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Εξήγησε ότι η πλευρά μας μετακινήθηκε από τη θέση για κοινό ψηφοδέλτιο, ώστε να μπορούν να είναι υποψήφια για τη θέση Προέδρου και Αντιπροέδρου άτομα προερχόμενα και από τις δύο κοινότητες και να εκλέγονται με σταθμισμένη ψήφο. Ενημέρωσε επίσης ότι η πρότασή μας προβλέπει επτά Ε/κ Υπουργούς και τρεις Τ/κ και πως οι αποφάσεις στο υπουργικό θα λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία, νοουμένου ότι θα συνηγορήσει τουλάχιστον ένα άτομο από την κάθε κοινότητα.
Αναφορικά με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από κοινού από τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο. Σε περίπτωση διαφωνίας, θα γίνεται σύσταση μιας κοινής επιτροπής, η οποία θα καταλήγει στην απόφαση. Εάν ούτε η επιτροπή καταφέρει να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε ο Πρόεδρος θα έχει τον τελευταίο λόγο και θα λαμβάνει την απόφαση.
Μέχρι τώρα η τουρκική πλευρά δεν έχει αποδεχθεί την πρότασή μας, καθώς εμμένει στη θέση για εκλογή του Προέδρου και του Αντιπροέδρου από την Γερουσία και όχι απευθείας από το λαό, όπως πρότεινε η πλευρά μας, παρά τις «ασφαλιστικές δικλίδες», όπως η εκ περιτροπής προεδρία και η σταθμισμένη ψήφος, που υποτίθεται ότι τέθηκαν με σκοπό οι ανησυχίες της τουρκικής πλευράς για επιβολή αποφάσεων από την πλειοψηφία να σταματήσουν να υφίστανται.

Περιουσίες ανά κατηγορία

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο και για τη συζήτηση στο κεφάλαιο του περιουσιακού, εξηγώντας ουσιαστικά τι ακριβώς σημαίνει η διαδικασία της κατηγοριοποίησης, αλλά όχι και πώς αυτή θα οδηγήσει στη λήψη οποιωνδήποτε αποφάσεων, δεδομένης της καταγεγραμμένης διαφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, για το ποιος έχει τον πρώτο λόγο επί της περιουσίας μετά τη λύση. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος, η πλευρά μας επιμένει στη δική της θέση, που είναι ότι ο νόμιμος ιδιοκτήτης έχει τον πρώτο λόγο, ενώ η τουρκική πλευρά κόπτεται για τα δικαιώματα των σφετεριστών, επιμένοντας ότι ο πρώτος λόγος ανήκει στο «σημερινό χρήστη».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε προφορικά και εν τάχει τους παρόντες αναφορικά με το ποιες είναι οι κατηγορίες περιουσιών (π.χ. περιουσίες δημοσίου συμφέροντος, περιουσίες ιδιωτικής χρήσης κτλ.), σε ποιες εξ αυτών έχουν καταλήξει και πού τίθενται εμπόδια για ολοκλήρωση της κατηγοριοποίησης. Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο, η τουρκική πλευρά φαίνεται να φέρει ενστάσεις στην κατηγορία «χώροι λατρείας», δηλαδή να μην αναγνωρίζει τα περιουσιακά δικαιώματα της εκκλησιαστικής περιουσίας, πέραν των χώρων λατρείας αυτών καθ’ αυτών. Δηλαδή αναγνωρίζει την εκκλησιαστική περιουσία σε επίπεδο μοναστηριού για παράδειγμα, αλλά όχι και στα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στο κάθε μοναστήρι. Αυτή τη θέση έχει και για τους τουρκικούς χώρους λατρείας. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας φαίνεται να επιμένει ότι όλες οι περιουσίες που ανήκουν στην Εκκλησία, πρέπει να ανήκουν σε ειδική κατηγορία.

Όλα ρευστά στα ευρωτουρκικά
Τη μερίδα του λέοντος των τεσσάρων ωρών που συνεδρίαζε το Εθνικό Συμβούλιο έλαβε το θέμα της επερχόμενης αξιολόγησης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε τα κόμματα για τις κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, τόσο σε επίπεδο αρχηγών κρατών όσο και σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Ο ίδιος έχει αποστείλει πριν από λίγες μέρες επιστολή στους υπόλοιπους 26 αρχηγούς κρατών της Ε.Ε., διά της οποίας τους ενημερώνει για τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε σχέση με την αξιολόγηση, στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος που είχε εκδοθεί μετά την προηγούμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Ενημερώνει, δηλαδή, για τη θέση μας ότι η Τουρκία δεν πρέπει να περάσει αλώβητη από την αξιολόγηση του Δεκέμβρη, αφού δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της χώρας μας αλλά και της Ε.Ε. γενικότερα.
Όσον αφορά τη στάση που θα κρατήσει η πλευρά μας κατά την αξιολόγηση, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, καθώς οι επαφές με τους εταίρους συνεχίζονται και τα πράγματα είναι ρευστά. Τα περισσότερα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου κλίνουν προς την επιβολή κυρώσεων από την πλευρά μας, ενώ ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν φάνηκε να αλλάζει την προηγούμενή του θέση, σε σχέση με το θέμα αυτό, δηλαδή να καταγραφούν οι κυρώσεις που πρέπει να επιβληθούν στην Τουρκία, εάν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της μέχρι τον επόμενο Ιούνιο.
Στο παρόν στάδιο, όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές και δεν αποκλείεται τίποτα, πέραν της θέσης να προσπαθήσουμε να αποκόψουμε την πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε., καθώς η Κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτό θα μας στερήσει ένα σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί και κανένα από τα κόμματα δεν φαίνεται να ευνοεί μία τέτοια εξέλιξη. Αυτό που θέλουν τα περισσότερα κόμματα είναι η επιβολή κυρώσεων, υπό μορφή μη παγώματος των υφιστάμενων ανοιχτών κεφαλαίων και μη ανοίγματος καινούριων. Συζήτηση γίνεται και για το πώς θα αντιδράσουμε, εάν τα τελικά συμπεράσματα της αξιολόγησης δεν μας ικανοποιούν.
Οι εντατικές διαβουλεύσεις με την Αθήνα συνεχίζονται, σε επίπεδο Μάρκου Κυπριανού και Δημήτρη Δρούτσα, και δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες ο Υπουργός Εξωτερικών να μεταβεί στην Ελλάδα για μια νέα κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της χώρας, για να επιτευχθεί όσο καλύτερος συντονισμός γίνεται μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Επιμένουν στις… «καταστροφές»
Αν και χθες το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε εμφανείς τις προθέσεις του, σε σχέση με την άποψη που εκφράζεται έντονα από ορισμένα κόμματα για απόσυρση των προτάσεων που θεωρούν παρεκκλίσεις που δεν συνάδουν με τα συμφωνηθέντα (αποδοχή 50 000 εποίκων, εκ περιτροπής προεδρία και σταθμισμένη ψήφος) αυτοί που προτάσσουν τη συγκεκριμένη ιδέα δεν φαίνεται να πτοούνται αλλά ούτε και να έχουν μεταπεισθεί, μετά την ενημέρωση που έτυχαν. Ο Δημήτρης Χριστόφιας είχε αποκαλέσει την ενδεχόμενη αποδοχή της αξίωσής τους «καταστροφική». Διερωτήθηκε, δε, γιατί αμφισβητούνται σήμερα από τα κόμματα, θέσεις που είναι αρκετά παλιές.
Ο Μάριος Καρογιάν απάντησε, και μάλιστα αναλυτικά, μετά το πέρας της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ότι το κόμμα του από τον περασμένο Μάρτιο υπέβαλε έγγραφο, στο οποίο καταγράφονταν διαφωνίες για όλα τα ζητήματα που τώρα ζητείται απόσυρση, ενώ το σημείο αυτό επανέφερε το ΔΗΚΟ και στην τελευταία συνεδρία του Εθνικού. Η διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων, είπε, είναι ζωντανή, χωρίς στεγανά και θέση του ΔΗΚΟ είναι ότι η πλευρά μας πρέπει να έχει τη δυνατότητα «να τροποποιεί, να εμπλουτίζει, να διαφοροποιεί, ακόμα και να αποσύρει προτάσεις που έχουν υποβληθεί». Σε καμία περίπτωση δεν τίθεται σε αμφισβήτηση η αξιοπιστία του Προέδρου, όταν προβαίνει στα παραπάνω, τόνισε ο κ. Καρογιάν. Υπενθύμισε ότι η τουρκική πλευρά εφαρμόζει αυτά τα πράγματα, χωρίς να έχει κάποιου είδους κυρώσεις. «Ούτε μομφή ήταν, ούτε μομφή αποτελεί», η θέση του ΔΗΚΟ, ανέφερε, τονίζοντας ότι, κατά την άποψή τους, θα ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση του Δημήτρη Χριστόφια με την εφαρμογή αυτών των μεθόδων.
Σε καμία περίπτωση το ΔΗΚΟ δεν πρόκειται να μετακινηθεί από αυτή του τη θέση, καθώς δεν διατυπώνει διαφωνίες «ελαφρά τη καρδία», είπε, χαρακτηρίζοντας τις θέσεις του κόμματος «διαχρονικές» και προϊόν επιχειρηματολογίας. Φέρνοντας ως παράδειγμα την εκ περιτροπής προεδρία, ο κ. Καρογιάν είπε πως εννοεί αυτά που λέει και το κόμμα διαφωνεί με την εκ περιτροπής προεδρία, «άρα δεν μπορεί εγώ να συζητώ οποιεσδήποτε εναλλακτικές προτάσεις ή παραλλαγές, από τη στιγμή που βασική θέση είναι ότι διαφωνούμε».
Και ο Γιαννάκης Ομήρου τοποθετήθηκε επί του θέματος, λέγοντας ότι το κόμμα του διευκρίνισε τη θέση του μέσω του εγγράφου που κατέθεσε κατά την προηγούμενη συνεδρία. Είναι ξεκάθαρο, είπε, ότι στα πλαίσια μιας διαπραγμάτευσης, οι προτάσεις που κατατίθενται μπορούν να διαφοροποιούνται στη συνέχεια, ειδικά όταν δεν υπάρχει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά. Ο κ. Ομήρου εξέφρασε τη διαφωνία του με την εκτίμηση του Προέδρου ότι θα ήταν «καταστροφικό» να αποσυρθεί η πρόταση, λέγοντας ότι αυτό που έχει σημασία για την ΕΔΕΚ είναι εάν θα είναι καταστροφικό για τον κυπριακό ελληνισμό, για το σύνταγμα ενός κράτους και για τη δημοκρατική λειτουργία και συνεπώς η θέση του κόμματος για απόσυρση ισχύει.
Ο Δημήτρης Συλλούρης τόνισε ότι είναι γνωστές οι θέσεις του ΕΥΡΩΚΟ εδώ και πολύ καιρό. Δεν δεχόμαστε την εκ περιτροπής προεδρία, είπε, επαναλαμβάνοντας ότι το κόμμα του δεν δέχεται και ούτε οποιαδήποτε κατηγοριοποίηση στο θέμα της περιουσίας, που αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να συζητηθεί αφαίρεση του δικαιώματος επιστροφής και χρήσης των περιουσιών από τους νόμιμους ιδιοκτήτες.
Αν και το Κίνημα Οικολόγων διαφωνεί με αυτές τις θέσεις, η κ. Παναγιώτου απέφυγε να τοποθετηθεί στις δηλώσεις της επί του θέματος. Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «δεν σχολιάζει τις δηλώσεις άλλων» και ότι ο ΔΗΣΥ έχει ξεκαθαρίσει τη στάση του σε αυτά τα θέματα. Ούτε και ο κ. Άντρος Κυπριανού έκανε οποιοδήποτε σχολιασμό για το θέμα.

Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης