Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ


Με παραβίαση του FIR και των χωρικών υδάτων της Ελλάδος!

Εξορμούν από το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου


ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ τα στρατηγικά της ανοίγματα, η Άγκυρα επεκτείνει τη στρατιωτική (και άλλη) συνεργασία της προς νότον. Μετά δηλαδή την Αρμενία και το Ιράν και το στρατηγικό σύμφωνο με τη Συρία (με την οποία διεξήγαγε ήδη τα πρώτα μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια), η Τουρκία έβαλε πλώρη προς την Αίγυπτο και τη Λιβύη.

Δυνάμεις της για πρώτη φορά μετέχουν σε κοινά (και εκτεταμένα) αεροναυτικά γυμνάσια με αντίστοιχες αιγυπτιακές μονάδες και των τριών όπλων, καλύπτοντας ευρύτατη περιοχή μεταξύ των αιγυπτιακών ακτών και της Ρόδου, παραβιάζοντας μάλιστα τόσο τον εναέριο χώρο της Ελλάδος όσο και τα χωρικά της ύδατα! Κυρίως όμως δεσμεύοντας μεγάλο μέρος του FIR Αθηνών και προβάλλοντας ευθέως τον ισχυρισμό
ότι αυτό αποτελεί μέρος του τουρκικού! Αυτό βέβαια προκαλεί δυσφορία στην Ελλάδα, η οποία όμως δεν εξωθεί τα πράγματα, για να μην προκληθεί κρίση.

Σύμφωνα με κάποιες –ανεπιβεβαίωτες ακόμη– πληροφορίες, σ’ αυτά τα κοινά τουρκοαιγυπτιακά γυμνάσια μετέχουν και δύο τουλάχιστον ναυτικές μονάδες της Τουρκίας που ναυλοχούν στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου, το οποίο θα χρησιμοποιείται ως σταθμός ανεφοδιασμού για τις τουρκικές δυνάμεις. Εφόσον δε αυτό συμβεί, αναμένεται ότι η Λευκωσία θα προβεί στις παραστάσεις προς το Κάιρο.

Τα γυμνάσια Αιγύπτου - Τουρκίας τα στηρίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, και οι Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο δικής τους στρατηγικής στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου επικεντρώνεται ανανεωμένο το ενδιαφέρον της υπερδυνάμεως, λόγω επικειμένων εντάσεων στη Μέση και Εγγύς Ανατολή.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Άγκυρα προγραμματίζει παρόμοια γυμνάσια και με τη Λιβύη, με την οποία αναθερμαίνει τις σχέσεις της σε όλα τα επίπεδα, ενώ ο Καντάφι φαίνεται ότι θα στηρίξει αμεσότερα τις τουρκικές επιλογές στο Κυπριακό, διευκολύνοντας και το «ψευδοκράτος» να ανοίξει «Γραφείο Αντιπροσωπείας» του στην Τρίπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης