Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Η αποστρατιωτικοποίηση διχάζει

ΤΟΥ ΑΔΩΝΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ

Τα κόμματα αντιδρούν στη διάλυση της Εθνικής Φρουράς


Η μεγαλύτερη υποχώρησή μας στις συνομιλίες προκαλεί γενική ανησυχία και δείχνει άδοξο τέλος της τελικής προσπάθειας λύσης.

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΟΜΗΡΟΥ
Η διατήρηση ενόπλων δυνάμεων είναι απαραίτητη σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στο τραπέζι των συνομιλιών ο πρόεδρος Χριστόφιας υποχώρησε από την ανάγκη η χώρα μας να διατηρήσει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις με τις οποίες να μπορεί να υπερασπιστεί τις ακτές και την επικράτειά της.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου εξήγησε ότι στην πρότασή του προς την άλλη πλευρά ο πρόεδρος Χριστόφιας ζητεί την παρουσία ειδικών δυνάμεων που θα έχουν ευρύτατες αρμοδιότητες στα θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας και επιτήρησης των ακτών.

Καλοί γνώστες των στρατιωτικών θεμάτων επισημαίνουν ότι τη διάλυση των ενόπλων δυνάμεων της Κύπρου επιθυμεί διακαώς ο βρετανικός παράγοντας, για να αλωνίζει ως μόνος κυρίαρχος στα ελεύθερα εδάφη και στην υποτελή από την Τουρκία κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου. Οι Βρετανοί επιθυμούν να έχουν το πάνω χέρι στο σύστημα ασφάλειας και υπαγόρευσαν ότι μόνο μέσω αποστρατιωτικοποίησης επιτυγχάνεται η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Ωστόσο, με άγνωστο ακόμη το σημείο σύγκλισης πάνω στο σύστημα ασφάλειας, η αποστρατιωτικοποίηση προβάλλει ως μονομερής αφοπλισμός με τους δύο άλλους εχθρικούς επικυρίαρχους να παραμένουν στο κυπριακό έδαφος ή πολύ πλησίον σε αυτό.

Η πρόταση ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ στο Εθνικό Συμβούλιο προνοεί όπως η Κύπρος μη μείνει γυμνή ανάμεσα σε λύκους. Το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης προβληματίζει όλα τα κόμματα και αναζητείται η πλέον αρμούζουσα με τις περιστάσεις θέση.

Η ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. υπαγόρευσε πιο ξεκάθαρη και σαφή τοποθέτηση με το τι δέον γενέσθαι με τις ένοπλες δυνάμεις. Ήδη στο ΑΚΕΛ γίνονται σκέψεις για υποστήριξη της θέσης για δημιουργία λευκής στρατιωτικής ζώνης και όχι παραμονής εγγυητικών στρατευμάτων και βάσεων.

Ο ΔΗΣΥ έχει ξεκάθαρη τοποθέτηση ότι οι υποχρεώσεις της χώρας στην Ε.Ε υπαγορεύουν ότι θα πρέπει να διατηρηθούν μετά τη λύση του Κυπριακού ένοπλες δυνάμεις. Η θέση, αφού πέρασε από περιδίνηση ετών διαμορφώθηκε και εκφράζεται ήδη ως επίσημη πολιτική ενημέρωσης των ξένων αποστολών. Η θέση του ΔΗΣΥ είναι ότι προέχει η δημιουργία ενός μικρού καλά εκπαιδευμένου και ευέλικτου στρατού για να εκπροσωπήσει σωστά τη χώρα στην ΚΕΠΠΑ. Το έγγραφο που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ στο Εθνικό Συμβούλιο με τις θέσεις του κόμματος ενόψει της συνέχισης της διαπραγμάτευσης ξεκαθαρίζει σαφώς ότι στο θέμα Ασφάλειας υπάρχει διαφοροποίηση. Ζητείται δηλαδή η διατήρηση Κυπριακού Στρατού μετά τη λύση του Κυπριακού.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας και Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε στη «Σ» ότι η διατήρηση ενόπλων δυνάμεων είναι απαραίτητη σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται σε γεωγραφικό χώρο αναφλέξεων. Η συμμετοχή άλλωστε της χώρας μας ως ισότιμου εταίρου στον πυλώνα άμυνας και ασφάλειας της Ε.Ε. υπαγορεύει τη διατήρηση ισχυρών, ευέλικτων και καλά εξοπλισμένων ενόπλων δυνάμεων και μετά την προσδοκώμενη επίλυση του Κυπριακού.

Στο ίδιο κλίμα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε χτες στη Βουλή ότι αυτό που έχει σημασία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι η παράκαμψη των εγγυήσεων και όχι η μονομερής δήλωση εκ μέρους μας για διάλυση του στρατεύματος. Θέση του Ευρωπαϊκού Κόμματος, είπε, είναι πως δεν νοείται χώρα μέλος της Ε.Ε που δεν θα διαθέτει δικές της ένοπλες δυνάμεις.

Άλλη η θέση του Τάσσου
Από την πλευρά του ΔΗΚΟ, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος κληθείς απο τη «Σημερινή» να σχολιάσει το θέμα, είπε ότι επί προεδρίας του Τάσσου Παπαδόπουλου με μεγάλη προσπάθεια η θέση για αποστρατιωτικοποίηση άλλαξε και προεβλήθη η απαίτηση για τη διατήρηση μικρής και ευέλικτης δύναμης μετά τη λύση. Αυτή την περίοδο -είπε- φαίνεται ότι υπήρξε υπαναχώρηση.

Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης