Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Γιατί τα ΑΣΕΠΕ δεν υποκαθιστούν ραντάρ... φρεγατών!

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Ζεύξεις δεδομένων & συνεργατική εμπλοκή
Η ζεύξη δεδομένων Link-16 χρησιμοποιεί αρχιτεκτονική Διαίρεσης Χρόνου Πολλαπλής Πρόσβασης (TDMA). Σε κάθε μονάδα ανατίθενται προκαθορισμένες θυρίδες χρόνου (time slots) για να εκπέμπει και να λαμβάνει δεδομένα από τις υπόλοιπες. Τα συστήματα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων με ικανότητα Link-16 περιορίζονται στα 4 Erieye EMB-145H και στα 6 Patriot PAC-3 της ΠΑ, ενώ εντός του 2009 θα προστεθούν 30 μαχητικά F-16 Προηγμένου Block 52+. («EA&A», © 2009 Αμυντική Γραμμή)

Πολυσέλιδο αφιέρωμα στις ψηφιακές ζεύξεις δεδομένων του ΝΑΤΟ και στην Ικανότητα Συνεργατικής Εμπλοκής (Cooperative Engagement Capability: CEC) του Ναυτικού των ΗΠΑ (USN) περιέχει το τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Ασφάλεια», με λεπτομερείς απαντήσεις σε πλήθος σχετικών ερωτημάτων. Από τις παρουσιάσεις προηγμένων μαχητικών σπάνια απουσιάζει η διαφάνεια ενός αεροσκάφους ή ολιγομελούς σχηματισμού σε σιγή ραντάρ, να εκτελεί βολή βλημάτων αέρος-αέρος Πέραν της Ακτίνας Ορατότητας (BVR) με βάση δεδομένα στόχων, τα οποία μεταβιβάζονται δια της ζεύξης Link-16 από φιλικό μαχητικό ή σχηματισμό με ραντάρ σε λειτουργία. Με γόνιμη φαντασία η δυνατότητα αυτή επιτρέπει την υπόθεση, πως η απεικόνιση της τακτικής κατάστασης αεράμυνας -«εικόνα αέρος»- την οποία διανέμει με Link-16 κάποιο Αερομεταφερόμενο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) -όπως τα Erieye EMB-145H της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας- μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην εμπλοκή εναέριων στόχων από. φρεγάτες, των οποίων επομένως ο εξοπλισμός με επαρκή ραντάρ αποτελεί. σπατάλη! Πρόκειται για πλάνη, καθώς η συγκεκριμένη λειτουργία της Link-16 περιορίζεται αποκλειστικά μεταξύ μαχητικών αεροσκαφών, ενώ μεταξύ πλοίων μάχης απαιτείται τεχνολογία επιπέδου Ικανότητας Συνεργατικής Εμπλοκής (CEC). Οι λόγοι αναλύονται στο τεύχος Απριλίου της «ΕΑ&Α», παραπέμποντας στις απαιτήσεις του ναυτικού Αντι-Αεροπορικού Πολέμου (AAW) γενικά και της δικτυοκεντρικής εκδοχής του ειδικότερα. Παράλληλα περιγράφονται λεπτομερώς οι ζεύξεις Link-1, Link-11, Link-11B, Link-16 και Link-22, παρέχοντας απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:
  • Τι είδους δεδομένα ανταλλάσσονται.

  • Ποιος είναι ο ρυθμός δεδομένων κατά περίπτωση.

  • Ποιο είναι το πρωτόκολλο ανταλλαγής δεδομένων, ενδεικτικά Κυκλικής Πρόσκλησης (Roll Call) ή Διαίρεσης Χρόνου Πολλαπλής Πρόσβασης (TDMA).

  • Ποιες ζεύξεις επιτρέπουν επικοινωνία Οπτικής Γραμμής (Line-Of-Sight: LOS) και ποιες Πέραν Του Ορίζοντα (Over-The-Horizon: OTH) σε πόση μέγιστη εμβέλεια.

  • Ποια είναι τα χαρακτηριστικά Ηλεκτρονικών Αντι-Αντι-Μέτρων (ECM) και πόση η συνεπαγόμενη αντοχή σε παρεμβολές.

  • Ποια είναι η ακρίβεια των μεταδιδόμενων ιχνών στόχων και η αναλυτικότητα (granularity) των σχετικών δεδομένων.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης