Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Τα ΄σπασαν για την Τουρκία

Αντιπαράθεση Σαρκοζί- Μέρκελ με τον Ομπάμα για την ένταξη στην Ε.Ε.
Η συνάντηση.  Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τη  Γερμανίδα  καγκελάριο  Άνγκελα  Μέρκελ, τον  Γάλλο πρόεδρο Νικολά  Σαρκοζί και  τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ  Μπαρόζο  Διάσταση απόψεων μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, που ζήτησε την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., και του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος δήλωσε αντίθετος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προέκυψε κατά τη σύνοδο κορυφής Ε.Ε.- ΗΠΑ στην Πράγα. Αποστάσεις από την τουρκική ένταξη κράτησε και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.
«Oι ΗΠΑ και η Ευρώπη πρέπει να προσεγγίσουν τους μουσουλμάνους ως φίλους, γείτονες και εταίρους στη μάχη εναντίον της αδικίας, της βίας και της αδιαλλαξίας, διαμορφώνοντας μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού και κοινών συμφερόντων», είπε ο Ομπάμα μιλώντας στους ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα αποτελέσει ένα σημαντικό σημάδι της δέσμευσής σας σε αυτές τις αρχές και θα εξασφαλίσει την ενσωμάτωση της Άγκυρας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Ο Σαρκοζί, αφού ανέφερε ότι συνεργάζεται στενά με τον πρόεδρο Ομπάμα, τόνισε ότι τις αποφάσεις για την Ε.Ε. τις παίρνουν τα κράτη- μέλη. «Ήμουν και παραμένω αντίθετος στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.», δήλωσε «και πιστεύω ότι μια μεγάλη πλειοψηφία των κρατών- μελών της Ένωσης συμφωνούν με αυτή τη στάση της Γαλλίας». Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η Τουρκία πρέπει να παραμείνει προνομιακός εταίρος της Ευρώπης.

Οι Γερμανοί
Αποστάσεις, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις της για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., κράτησε και η Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα και πως μια «εταιρική σχέση με την Άγκυρα παραμένει ως εναλλακτική λύση». Οι Ευρωπαίοι προβληματίζονται ιδιαίτερα για τις επιδόσεις της Τουρκίας στο θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την έλλειψη προόδου στις μεταρρυθμίσεις που έχουν ζητηθεί και για το ζήτημα της Κύπρου.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος, αφού σημείωσε ότι υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των χωρών- μελών για τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, πρόσθεσε πως στο τέλος αυτής της διαδικασίας θα πρέπει να αποφασισθεί κατά πόσο η Άγκυρα είναι έτοιμη να ενταχθεί στην Ε.Ε. αλλά και κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να τη δεχθεί στους κόλπους της. «Η απόφαση θα ληφθεί αργότερα», κατέληξε ο Μπαρόζο, ο οποίος πάντως εξέφρασε την ικανοποίησή του για την τοποθέτηση του προέδρου των ΗΠΑ σχετικά με την προοπτική ένταξης της Τουρκίας.

ΝΙΚΟΛΑ ΣΑΡΚΟΖΙ:
Συνεργάζομαι στενά με Ομπάμα, όμως τις αποφάσεις για την Ε.Ε. τις παίρνουν μόνο τα κράτη- μέλη

Πήραν ανταλλάγματα για να δεχτούν τον Ράσμουσεν

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑεξασφάλισε η Τουρκία για να αποδεχθεί ως νέο γ.γ. του ΝΑΤΟ τον Δανό πρωθυπουργό Άντερς Φογκ Ράσμουσεν. Με τη μεσολάβηση του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έφθασε χθες το βράδυ στην Άγκυρα, η Τουρκία είπε το «ναι» παίρνοντας όμως ως αντάλλαγμα, όπως δήλωσε Ευρωπαίος υπουργός Εξωτερικών στην εφημερίδα «Οbserver», την υπόσχεση για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Αμυντική Υπηρεσία, γεγονός που θα αυξήσει την ανάμειξή της στις αμυντικές υποθέσεις της Ε.Ε. Εξασφάλισε επίσης δέσμευση ότι θα δοθούν θέσεις- κλειδιά σε Τούρκους διπλωμάτες στο ΝΑΤΟ, ότι ο Ράσμουσεν κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία θα ζητήσει συγγνώμη από τον μουσουλμανικό κόσμο για τις γελοιογραφίες του Μωάμεθ και ότι θα κλείσει το φιλοκουρδικό δίκτυο Roj ΤV που λειτουργεί στη Δανία και εκπέμπει σε όλη την Ευρώπη.

Στις διμερείς επαφές που θα έχει ο Μπαράκ Ομπάμα στην Τουρκία θα συζητηθούν θέματα που αφορούν το Αφγανιστάν, την απομάκρυνση Αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ μέσω της Τουρκίας, το Ιράν, τον Καύκασο, το Αρμενικό και το Κυπριακό. Η Άγκυρα αναμένεται να ζητήσει για άλλη μια φορά από τις ΗΠΑ να κάνει κινήσεις για την άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η επίσκεψη Ομπάμα θα μειώσει τον αντιαμερικανισμό στην Τουρκία. Ωστόσο, αριστερές οργανώσεις υποδέχτηκαν τον Αμερικανό πρόεδρο με αφίσες που έγραφαν «Καλώς δεν όρισες Ομπάμα» και κάλεσαν τον λαό να ετοιμάσει τα παπούτσια του για να τα ρίξει στον Ομπάμα. Συμμαχία των πολιτισμών
Ο Ομπάμα σήμερα θα έρθει σε επαφές με τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Απόψε θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για να λάβει μέρος στη δεξίωση της Συμμαχίας των Πολιτισμών, στην οποία συμμετέχει και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Από την Τουρκία ο Αμερικανός πρόεδρος αναχωρεί την Τρίτη, αφού προηγουμένως επισκεφθεί την Αγία Σοφία, το Μπλε Τζαμί και συναντήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης