Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Ο εκλεκτός του Γκρούεφσκι Πρόεδρος της ΠΓΔΜ

Ο υποψήφιος του κυβερνώντος VMRO-DPMNΕ, Γκιόργκι Ιβάνοβ, απέσπασε μεγάλη νίκη στον χθεσινό β΄γύρο των προεδρικών εκλογών στην ΠΓΔΜ. Δεσμεύτηκε για την ευρωατλαντική πορεία της χώρας και την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας.

Άνετη νίκη για τον Γ. Ιβανόφ Άνετη νίκη για τον Γ. Ιβανόφ Με καταμετρημένο το 97,5% των ψήφων, ο κ. Ιβάνοβ συγκεντρώνει ποσοστό 63,26% έναντι 36,74% που αποσπά ο υποψήφιος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM), Λιούμπομιρ Φρίτσκοφσκι.

Το ποσοστό συμμετοχής στον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών ανέρχεται σε 42,89%. Σύμφωνα με την ισχύουσα εκλογική νομοθεσία, για την εγκυρότητα της εκλογής του προέδρου της χώρας, απαιτείτο ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 40% στον β΄γύρο, κάτι που τελικά επετεύχθη και έτσι ο κ.Ιβάνοβ θα είναι ο νέος πρόεδρος της ΠΓΔΜ για τα επόμενα 5 χρόνια.

Ο κ. Ιβάνοβ, στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη νίκη του στον χθεσινό β΄γύρο των προεδρικών εκλογών, επεσήμανε ότι από τη θέση του προέδρου της χώρας θα εργαστεί για την προώθηση της ευρωατλαντικής προοπτικής της ΠΓΔΜ και για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας.

Ο κ. Φρίτσκοφσκι συνεχάρη τον κ. Ιβάνοβ για τη νίκη του, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναγνώρισε τη νίκη του υποψηφίου του VMRO-DPMNE, αν και κατήγγειλε περιστατικά εκφοβισμού ψηφοφόρων και ορισμένες παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία.

Ο 48χρονος Γκιόργκι Ιβάνοβ, καθηγητής της νομικής σχολής στο πανεπιστήμιο των Σκοπίων, θα διαδεχτεί στο αξίωμα του προέδρου της χώρας τον Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο οποίος δεν έθεσε υποψηφιότητα για την επανεκλογή του.

Ο κ. Τσερβένκοφσκι, μετά τη λήξη της θητείας του, στις 12 Μαϊου, θα επανέλθει στην ηγεσία του SDSM, με στόχο να αντιμετωπίσει τον κ. Γκρούεφσκι και το κόμμα του στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Δημοτικές εκλογές

Παράλληλα με τον β΄γύρο των προεδρικών εκλογών διεξήχθη χθες και ο β΄γύρος των δημοτικών εκλογών στους δήμους όπου δεν εξελέγη δήμαρχος από τον α΄γύρο.

Το κόμμα του κ. Γκρούεφσκι, το VMRO-DPMNE, απέσπασε μεγάλη νίκη, καθώς επικράτησε σε 55 δήμους- από τους 85 συνολικά δήμους της χώρας- μεταξύ άλλων και στον μητροπολιτικό δήμο των Σκοπίων.

Ο κ. Γκρούεφσκι έκανε λόγο για τη «μεγαλύτερη νίκη» που έχει σημειώσει ποτέ το κόμμα του σε δημοτικές εκλογές. Ο υποψήφιος του VMRO-DPMNE στον μητροπολιτικό δήμο των Σκοπίων, Κότσε Τραγιάνοφσκι, επικράτησε με ποσοστό 62,13% έναντι 37,87% που απέσπασε ο υποψήφιος του SDSM, Τίτο Πέτκοφσκι.

Στο αλβανικό πολιτικό μπλοκ, ο μεγάλος χαμένος των προεδρικών και δημοτικών αυτών εκλογών πρέπει να θεωρηθεί το συγκυβερνών κόμμα «Ένωση για την Δημοκρατική Ένωση» (DUI) του Αλί Αχμέτι.

Ο υποψήφιος του κόμματος αυτού στις προεδρικές εκλογές, Άγκρον Μπουτζάκου, κυριολεκτικά «καταποντίστηκε» στον α΄γύρο που διεξήχθη στις 22 Μαρτίου, συγκεντρώνοντας ποσοστό μόλις 7,5% έναντι 15% που απέσπασε ο αρχηγός του νεοϊδρυθέντος αλβανικού κόμματος, «Νέα Δημοκρατία», Ίμερ Σελμάνι.

Στον χθεσινό β΄γύρο των δημοτικών εκλογών, το κόμμα του κ. Αχμέτι έχασε στους δύο μεγάλους δήμους στην ΠΓΔΜ, όπου κυριαρχεί το αλβανικό στοιχείο, στο Τέτοβο και στο Γκόστιβαρ. Στον δήμο του Τετόβου νίκησε ο υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου «Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA), ενώ στον δήμο του Γκόστιβαρ επικράτησε ο ανεξάρτητος Αλβανός υποψήφιος, Ρούφι Οσμάνι. Στους δύο αυτούς δήμους, το DUI είχε κερδίσει με μεγάλη διαφορά στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης