Οι Γάλλοι ξανάρχονται με νέα πρόταση- Οι Γερμανοί ενοχλούνται
Λουκάς Δημάκας
Επανέρχεται ο Γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί με νέα πρότασή του στην Ελλάδα για αγορά 30-40 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, παίρνοντας πίσω τα 20 παλαιά Μιράζ 2000 που αγοράστηκαν το 1985 και με πρόβλεψη η αξία τους να συνυπολογιστεί στη νέα συμφωνία.Η κίνηση εντάσσεται στον νέο κύκλο άσκησης πιέσεων προς την Ελλάδα από φίλους και συμμάχους στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ να προτιμηθούν οι βιομηχανίες τους, που αναμένεται να ανοίξει με αφορμή τις συναντήσεις που θα έχει ο Κ. Καραμανλής τις επόμενες ημέρες στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. καθώς και την επίσκεψή του στο Παρίσι στις 9 Απριλίου.
Στην «αερομαχία» για το συμβόλαιο του 1,2 δισ. ευρώ χωρίς τα βλήματα και τις βόμβες λαμβάνουν μέρος, εκτός από το γαλλικό Rafale, το Γιουροφάιτερ που κατασκευάζουν τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία και Ισπανία), το Γκρίπεν (Σουηδία) και από αμερικανικής πλευράς το αναβαθμισμένο F-16 και το F-35 (Λόκχιντ) όπως και το νέο Super Ηornet F-18 (Μπόινγκ).
Κλιμάκιο στην Τανάγρα
Για την αποτίμηση της αξίας των 20 παλαιών Μιράζ 2000 βρίσκεται από τη Δευτέρα στην Τανάγρα πενταμελής ομάδα αξιωματικών μηχανικών της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας. Σύμφωνα με επιστολή που έφθασε στο «Πεντάγωνο», η αποτίμηση των Μιράζ ζητείται στο πλαίσιο των συζητήσεων που είχαν οι κ.κ. Καραμανλής και Σαρκοζί το καλοκαίρι. Αρχικά πάντως οι Γάλλοι είχαν κάνει άλλη παρόμοια πρόταση με βάση ανταλλαγές, η οποία όμως- όπως έχει δηλώσει ο Ευάγγ. Μεΐμαράκης- απορρίφθηκε. Η επίσκεψη των Γάλλων αξιωματικών και η «αξιολόγηση» που κάνουν, σχολιάστηκε αρνητικά από ορισμένες πλευράς με το σκεπτικό ότι ενημερώνονται για απόρρητα στοιχεία. Ο αντίλογος είναι ότι όλα τα σχετικά στοιχεία για τις βλάβες και τα ανταλλακτικά είναι γνωστά στις γαλλικές εταιρείες που υποστηρίζουν τα Μιράζ 2000. Το νέο ενδιαφέρον των Γάλλων για πώληση αεροσκαφών Rafale έρχεται όμως μετά την ανακοίνωση από τον κ. Μεϊμαράκη ότι με το Παρίσι έχουν αρχίσει διακρατικές συζητήσεις για την απευθείας αγορά 17 ελικοπτέρων έρευνας- διάσωσης Super Ρuma και 6 φρεγατών Fremm.
Η εξέλιξη αυτή φέρεται να έχει προκαλέσει ψύχρανση των σχέσεων της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ με τον Κ. Καραμανλή. Πολύ περισσότερο που- σύμφωνα με πηγές της γερμανικής πλευράς- το Βερολίνο θεωρεί ότι ενώ είχε ήδη στηρίξει την Αθήνα σε σειρά ευρωπαϊκών ζητημάτων, ένιωθε να αντιμετωπίζεται τουλάχιστον αδιάφορα από την ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά εξοπλιστικά ζητήματα (προτίμηση Γαλλίας και Ρωσίας, πήγαινε- έλα για το υποβρύχιο, ακύρωση διαπραγμάτευσης για πυρομαχικά κ.ά.).
Με πολιτικά- διπλωματικά επιχειρήματα αρχίζουν να ενισχύουν το οπλοστάσιό τους πάντως και οι Αμερικανοί, καθώς βλέπουν ότι μπορούν να προβάλουν στην Αθήνα τη συνεργασία μαζί τους ως άτυπη «γέφυρα» προς τη νέα διακυβέρνηση.
Τα Νέα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου